Hopp til innhold

Jon Skolmen er død

Skuespiller, komiker og revyforfatter Jon Skolmen er død, 78 år gammel.

Jon Skolmen

DØD: Skuespiller Jon Skolmen fotografert før Rolv Wesenlunds bisettelse fra Frogner kirke i 2013.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Jon Skolmen sovnet inn torsdag kveld med familien til stede, opplyser Backstage Management til NTB.

Jon Skolmen var en av Norges mest folkekjære artister i over 40 år. På tv, film og revyer i både inn- og utland.

Mest kjent er han kanskje for de fem «Selskapsreisen»-filmene med Lasse Åberg.

«Hans humor er preget av hjertevarme, menneskekunnskap og musikalitet og er aldri ondskapsfullt utleverende», oppsummerte Egil Teige i Norsk biografisk leksikon.

Underholdningsartisten, programlederen og skuespilleren. Jon Skolmen er død. 78 år gammel.

FOLKEKJÆR: Jon Skolmen døde torsdag.

Hederspris

Jon Skolmen mottok hedersprisen under Komiprisen 2009.

– Vinneren har vært aktivt med fra fjernsynets første år, kjent gjennom barne-TV, der han laget stor underholdning med en skrivemaskin og en persienne, sa Knut Lystad – og dermed forsto alle at det var Skolmen som skulle hedres med den gjeveste hedersprisen under årets TV-sendte Komiprisen 2009.

– Jeg er kjempeglad. Litt sjokka. Det har vært et morsomt liv, det er helt sikkert altså, sa Skolmen selv.

JON MED SKRIVEMASKINEN: Jon Skolmen startet sin humorkarriere i barne-tv.

Barne-tv

Etter en kort karriere som lærervikar i gym ble Skolmen ansatt som innspillingsleder i NRK Fjernsynet 1963. Han var programmedarbeider i Barne- og ungdomsavdelingen, og senere i Underholdningsavdelingen.

Fra NRK huskes han for blant annet barneprogrammet «Jon med skrivemaskinen».

I 1976 vant han sammen med Trond Kirkvaag både Gullrosen, Chaplin-prisen, og presseprisen i Montreux for The Nor-way to broadcasting, et humoristisk program om kringkastingens historie i Norge.

Norges bidrag til årets underholdningsfestival i Montreux. 
"The Nor-Way to Broadcasting". Et historisk dokument om kringkasting i Norge.
Ved Trond Kirkvaag og Jon Skolmen

VANT: Norges bidrag til årets underholdningsfestival i Montreux. "The Nor-Way to Broadcasting". Et historisk dokument om kringkasting i Norge. Ved Trond Kirkvaag og Jon Skolmen

– Jeg føler at jeg har gjort mitt

Siden 1980 har han arbeidet frilans som skuespiller, revyartist og -forfatter. Han er kjent fra en rekke filmer, deriblant de fem «Selskapsreisen»-filmene med Lasse Åberg, «Plastposen» og «5 løgner». Han hadde også en av de norske stemmene i filmene «Lille kylling» og «Finding Nemo».

Innen revy og teater var han med i produksjoner som «Cabaret» og «Dr. Dyregod», flere av Dizzie Tunes’ show, og ikke minst med sin egen forestilling «Mitt liv som Jon».

Jon Skolmen har i de senere årene medvirket i TV-serier som «Jul i Blåfjell», «D’ække bare, bare Bernt», «Skolmenholmen» og «Luftens helter». Han spilte også Fangevokter Frosch i Riksoperaens oppsetning «Flaggermusen», skriver produksjonsselskapet Backstage.

I et intervju med Her og Nå i 2015 sa Skolmen at han nøt pensjonistlivet.

– Jeg føler at jeg har gjort mitt, og har ingen planer om å stå på scenen igjen. Når andre sier at de savner sagmuggen, kjenner ikke jeg den følelsen. Jeg er en lat pensjonist, og svært fornøyd med det.

Jon Skolmen var far til skuespiller Christian Skolmen og programleder og artist Tine Skolmen. Han var onkel til Hege Schøyen og Anne Ryg.

KOMIPRISEN 2009

HEDERSPRIS: Jon Skolmen fikk årets hederspris under utdelingen av Komiprisen 2009 på Edderkoppen teater i Oslo. Til høyre står prisutdeler Knut Lystad.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Jon Skolmen og Harald Heide Steen jr. som påsketurister

PÅSKETUR: Bildet er fra en sketsj i 1978 med Trond-Viggo Torgersen, som intervjuer to fnisete skigåere på påsketur i Kirkeveien; Harald Heide Steen jr. og Jon Skolmen (t.v.)

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.