Hopp til innhold

Jomfru Maria «ble ny» med leppestift og neglelakk: – Total katastrofe

En spansk hobbykunstner er i vanskeligheter etter at hun restaurerte over 400 år gammel kirkekunst med frisk fargepalett.

Mislykket restaurering av spansk kirkekunst

FARGERIK: Kirkekunsten fra 1500-tallet fikk en totaloverhaling av en lokal amatør, med industrimaling i Playmobil-stil. Til venstre står jomfru Maria, i midten Jesusbarnet, og bak står jomfru Marias mor (og Jesu mormor), Sankta Ana.

Foto: DSF / AFP

Jesusbarnet har fått påtegnete øyebryn, og jomfru Maria er utstyrt med eyeliner, øyenskygge, leppestift og neglelakk, og nye nye antrekk – i sjokkrosa, turkis og gressgrønt.

Restaurert Jomfru Maria i kirke i Ranadoiro i Spania

BLE NY: Jomfru Maria etter restaureringen

Foto: DSF / AFP

– Naboene syns det er fint, og presten ga meg tillatelse, sier María Luisa Menéndez til den spanske avisa El Comercio.

Men av kunstkjennere får hun tommel ned for arbeidet.

«En total katastrofe», er dommen ifølge avisen.

Fargerik restaurering av jomfru Maria

NYOPPUSSET: Treskulpturen av jomfru Maria og Jesusbarnet lyser opp i kapellet i den nordspanske byen Ranadoiro.

Foto: DSF / AFP

Fikk blonde lokker

Kirkekunsten er fra 1500-tallet, og flere av skulpturene er ikke tidligere malt, mens andre hadde falmet. Kvinnen som malte dem, sier at hun ikke fikk noen instrukser.

– Jeg brukte de fargene jeg syntes passet, sier María Luisa Menéndez.

Til daglig driver hun en liten butikk i landsbyen El Ranadoiro i den fjellrike Asturias-provinsen, 500 kilometer nord for den spanske hovedstaden Madrid. Ranadoiro har bare 28 fastboende.

Fagfolk sier hun både har brukt feil malingstype, feil teknikk og feil farger. Malingen hun brukte skal være en industrimaling av emaljetypen.

– Jesusbarnet ser ut som en Playmobil-figur, sies det.

Fargerik restaurering av jomfru Maria

LYSLUGGET: Her ble Jesusbarnet plutselig blondt.

Foto: DSF / AFP

En annen av Maria-skulpturene i kirken som også er «frisket opp», har fått blondt hår og rosa kjole, mens den opprinnelig hadde mørkt hår og en dyprød kjole.

Også Jesusbarnet har fått garderoben og hårfargen frisket opp til lyse lokker og rosa dress.

Ridder ble tegneseriefigur

Det er ikke første gang spansk middelalderkunst blir restaurert av ukyndige.

Tidligere i sommer vakte det stor oppsikt en treskulptur fra 1500-tallet av Sankt Georg ble pusset opp med nye, friske farger en av husflidslærer i den spanske byen Estella.

Den helgenerklærte ridderen i rustning ble seende ut som en tegneseriefigur, skrev avisa The Independent.

Sankt Georg i Estella i Spania før og etter restaurering i 2018

TEGNESERIEFIGUR: Skulpturen av Sankt Georg før og etter oppussingen i juni. Den nye figuren blir sammenlignet med tegneseriefiguren Tintin.

Foto: Artus Restauración Patrimonio

Flåklypa-Jesus

For noen år siden vakte det ende større oppsikt da en 80-årig pensjonist fikset opp en freske av Jesus med tornekransen i kirken Santuario de Misericordia nær Zaragoza – til kunstkjenneres skrekk.

Bildet av Jesus, med et nytt ansikt, ble i Norge ble sammenlignet med Ludvik fra Flåklypa. Bildefadesen er blitt en attraksjon i den før så søvnige landsbyen Borja, og turistene strømmer til i tusentall.

Byens ordfører skal ha avvist tilbud om å rettet opp feilen, og kunstneren har fått utstilling og har lansert sin egen vin med kunstverket på etiketten.

Ecce Homo restaurert

NY ATTRAKSJON: «Ecce Homo» er navnet på bildet av Jesus med tornekrans som ble restaurert av en lokal pensjonist.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Men spanske museumsfolk er ikke like begeistret, og etterlyser tiltak for å stoppe det de mener er ødeleggende hærverk.

Den spanske foreningen for kunstrestauratører, ACRE, spør i en tweet når slike angrep på landets kulturarv skal stanses.

Laster Twitter-innhold

Lover å rette feil

Lokale myndigheter i Astrurias varslet mandag ettermiddag at figurene skal restaureres på ny.

Utdanningsminister Genaro Alonso har bedt om en forklaring, og lover at arbeidet denne gangen skal gjøres fagmessig.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen
 • Peter Herresthal legger fiolinen på hylla

  Fiolinist Peter Herresthal har i løpet av 30 år urframført en rekke fiolinkonserter av norske og internasjonale komponister, og har høstet stor anerkjennelse over hele verden. Norges musikkhøgskole melder at han nå gir seg som utøvende fiolinist og vil vie seg til undervisning fra 2023 - som professor ved Norges musikkhøgskole og Det kongelige danske musikkonservatorium, samt ved Royal College of Music og New York University. Peter Herresthal avslutter solistkarrieren med Eivind Buenes fiolinkonsert som framføres sammen med Musikkhøgskolens symfoniorkester fredag 9. og lørdag 10. desember.