Jesus-bildet kan repareres på sju minutter

Spansk professor i kunstrestaurering mener det vil være enkelt å restaurere frisen «Ecco Homo» til sin tidligere prakt. Men er det så lurt?

Ecce Homo restaurert

Bildet til høyre kan restaureres til bildet i midten på sju minutter. Nå ber malerens familie om at bystyret restaurerer bildet videre, slik at det blir seende ut som originalen til venstre. Bystyret i Borja har så langt nektet, ettersom restaureringen har gitt sårt trengte penger i kommunekassa.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Sju minutter er alt det skal ta å fjerne sporene etter det som er blitt en svært godt kjent kunstrestaurering, Jesus fra Borja. Det melder den spanske avisa ABC.

Den spanske professoren Maria Gomez er ekspert i restaurering.Hun mener at det er gått såpass kort tid siden malingen tørket, og oljemalingen er i tillegg temmelig fortynnet. Ifølge Gomez skal sju minutter med løsemidler være nok til å få tilbake originalen, malt av Elias Garcia Martinez.

Gjorde Jesus til Ludvik

«Ecce Homo», som ble restaurert av en 80-årig amatør, hang inntil nylig kirken Santuario de Misericordia i den spanske byen Borja, nær Zaragoza.

80-åringen malte, i god tro, over bildet, og resultatet gikk verden over.

LES OGSÅ: Slik kan det gå når hobbyrestauratøren får frie tøyler
LES OGSÅ: Ønsker å beholde begge Jesus-bildene
LES OGSÅ: 80 år gammel «restaurerer» krever penger og copyright

Hun ville bare forskjønne bildet, men hun sjokkerte en hel verden ved å male over det 120 år gamle bildet til noe som mest av alt liknet på Ludvik fra Flåklypa.

Resultatet ble av satiriske tunger omdøpt fra «Ecce Homo» (se, et menneske) til «Ecce Mono» (se, en apekatt).

LES OGSÅ: «Restaurert» Jesus-maleri i Spania blir attraksjon
LES OGSÅ: Vurderer søksmål mot hobbyrestauratøren (80)

Nå spør myndighetene i Borja spørre seg om det er verdt å gjøre om jobben 80-åringen gjorde. Kirken begynte kort tid etter medieoppstyret å ta inngangspenger for å se den nye frisen, og i løpet av kort tid hadde 25 000 besøkende vært innom den lille kirken.

Det betyr at bystyret og kirken vil gjerne bevare «Ludvik», ettersom turistene fører friske penger til området. Det er bare 5000 fastboende i byen, som til nå mest har vært kjent for pest og invasjoner.

Publikummere ser på restaurerte Ecce Homo i Borja

Publikum strømmet til den lille kirken i Borja. På kort tid hadde om lag 25 000 besøkende betalte inngangspenger for å se den mislykkede restaureringen.

Foto: CESAR MANSO / Afp

T-skjorter, bakverk og flyreiser

Andre har også visst å tjene penger på «Ecce Mono». Det finnes et vell av T-skjorter og produkter med Borjas nye kjendis, bakere i Madrid selger crêpes med motivet, og til og med flyselskapet Ryanair har brukt bildet i markedsføringen av sine flyruter til Zaragoza, like i nærheten.

Likevel spørs det om Borjas Jesus får stå.

Malerens familie har gått til søksmål mot bystyret, og krevd at bildet blir restaurert på en skikkelig måte.

Kulturstrøm

 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.

 • Kinopremiere på del Toro-film

  Fredag er det kinopremiere på den meksikanske regissøren Guillermo del Toros siste spillefilm, «Nightmare Alley». «Kunne ha vært helt fantastisk med en strammere historie» mener Birger Vestmo i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Lilith (Cate Blanchett) og Stanton (Bradley Cooper) i filmen «Nightmare Alley». Hun står bak ham, iført sort drakt, han iført brunn dress, i bakgrunnen ser vi ut på et snødekt landskap
  Foto: © 2021 20th Century Studios All Rights Reserved