Hopp til innhold

Hobbyrestaurerte Jesusmaleri - nå åpner hun sin egen utstilling

Da Cecilia Gimenez restaurerte et freskomaleri av Jesus, ble hun latterliggjort verden rundt. Nå er bildet en turistattraksjon og hovedpersonen selv har fått egen vin og kunstutstilling.

Ecce Homo-restauratør Cecilia Gimenez er ute med nye malerier og vin.

Ecce Homo-restauratør Cecilia Gimenez er ute med nye malerier og vin.

Foto: Grupo Roberte/AP/NTB Scanpix

Den utrolige historien Cecilia Gimenez’ (81) forsøk på å restaurere maleriet Ecce Homo («Se, hvilket menneske») gikk verden rundt for ett år siden.

Til tross for hennes gode hensikter, ble resultatet latterliggjort. Blant annet ble det på folkemunne kalt Ecce Mono («Se, hvilken apekatt») og spanske myndigheter vurderte sågar søksmål.

Har samlet inn 50.000 euro

Nå er det imidlertid Gimenez som kan le, melder nyhetsbyrået AP. Det «restaurerte» bildet har nemlig blitt en turistattraksjon i den lille byen Borja. 40.000 turister, åtte ganger så mange som byen har innbyggere, har kommet for å bivåne kunstverket.

Dette har resultert i at mer enn 50.000 euro (rundt 400.000 kroner) er samlet inn via blant annet inngangspenger.

Inntektene skal deles mellom de lokale myndighetene og Gimenez, som får 49 prosent av overskuddet knyttet til merchandise-relaterte inntekter. Begge parter håper Borja vil nyte godt av den nye turistattraksjonen i mange år framover.

Fortsetter malerkarrieren

Lenge ble det diskutert om bildet skulle restaureres tilbake til sitt opprinnelige utseende, men nå virker det som byen har fått eurotegn i øynene; tallerkener, postkort og lightere med det latterliggjorte motivet skal produseres.

Denne uka ble det også lansert en egen vin med Gimenez’ restaurerte versjon av Ecce Homo på etiketten, samt et av hennes egne, nyere malerier.

Den latterliggjorte restaureringen av Ecce Homo har blitt vin.

Den latterliggjorte restaureringen av Ecce Homo har blitt vin. Her avdukes vinen samt et nytt maleri fra Cecilia Gimenez (til høyre).

Foto: Grupo Roberte

Gimenez har ikke tenkt å legge vekk penselen med det første. Denne måneden vises en utstilling med hennes egen produksjon bestående av rundt 24 malerier.

Se flere bilder i videoen The Telegraph har publisert fra utstillingen her:

Letta over at vinden har snudd

Gimenez selv virker letta over at situasjonen har endra seg.

– Nå virker det som alle er fornøyde. Jeg er takknemlig for at ting har roa seg, sa hun til en lokal avis i forbindelse med åpningen av kunstutstillingen.

En representant for stiftelsen Sancti Spiritus, som eier kirka var også til stede.

– Det har vært tøft år for Cecilia, spesielt de to første månedene. Heldigvis leger tiden alle sår og i dag er vi alle glade, sier Francisco Miguel Arilla

Alle som vil inn i kirken for å se det omtalte kunstverket, må betale en euro i inngangspenger, og pengene går til stiftelsen, som har brukt pengene på driften av et lokalt pleiehjem for eldre.

Den restaurerte versjonen av Ecce Homo i byen Borja.

Den restaurerte versjonen av Ecce Homo har dratt mange turister til den lille byen Borja, som til vanlig bare har 5.000 innbyggere.

Foto: Grupo Roberte

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen