NRK Meny
Normal

Hobbyrestaurerte Jesusmaleri - nå åpner hun sin egen utstilling

Da Cecilia Gimenez restaurerte et freskomaleri av Jesus, ble hun latterliggjort verden rundt. Nå er bildet en turistattraksjon og hovedpersonen selv har fått egen vin og kunstutstilling.

Ecce Homo-restauratør Cecilia Gimenez er ute med nye malerier og vin.

Ecce Homo-restauratør Cecilia Gimenez er ute med nye malerier og vin.

Foto: Grupo Roberte/AP/NTB Scanpix

Den utrolige historien Cecilia Gimenez’ (81) forsøk på å restaurere maleriet Ecce Homo («Se, hvilket menneske») gikk verden rundt for ett år siden.

Til tross for hennes gode hensikter, ble resultatet latterliggjort. Blant annet ble det på folkemunne kalt Ecce Mono («Se, hvilken apekatt») og spanske myndigheter vurderte sågar søksmål.

Har samlet inn 50.000 euro

Nå er det imidlertid Gimenez som kan le, melder nyhetsbyrået AP. Det «restaurerte» bildet har nemlig blitt en turistattraksjon i den lille byen Borja. 40.000 turister, åtte ganger så mange som byen har innbyggere, har kommet for å bivåne kunstverket.

Dette har resultert i at mer enn 50.000 euro (rundt 400.000 kroner) er samlet inn via blant annet inngangspenger.

Inntektene skal deles mellom de lokale myndighetene og Gimenez, som får 49 prosent av overskuddet knyttet til merchandise-relaterte inntekter. Begge parter håper Borja vil nyte godt av den nye turistattraksjonen i mange år framover.

Fortsetter malerkarrieren

Lenge ble det diskutert om bildet skulle restaureres tilbake til sitt opprinnelige utseende, men nå virker det som byen har fått eurotegn i øynene; tallerkener, postkort og lightere med det latterliggjorte motivet skal produseres.

Denne uka ble det også lansert en egen vin med Gimenez’ restaurerte versjon av Ecce Homo på etiketten, samt et av hennes egne, nyere malerier.

Den latterliggjorte restaureringen av Ecce Homo har blitt vin.

Den latterliggjorte restaureringen av Ecce Homo har blitt vin. Her avdukes vinen samt et nytt maleri fra Cecilia Gimenez (til høyre).

Foto: Grupo Roberte

Gimenez har ikke tenkt å legge vekk penselen med det første. Denne måneden vises en utstilling med hennes egen produksjon bestående av rundt 24 malerier.

Se flere bilder i videoen The Telegraph har publisert fra utstillingen her:

Letta over at vinden har snudd

Gimenez selv virker letta over at situasjonen har endra seg.

– Nå virker det som alle er fornøyde. Jeg er takknemlig for at ting har roa seg, sa hun til en lokal avis i forbindelse med åpningen av kunstutstillingen.

En representant for stiftelsen Sancti Spiritus, som eier kirka var også til stede.

– Det har vært tøft år for Cecilia, spesielt de to første månedene. Heldigvis leger tiden alle sår og i dag er vi alle glade, sier Francisco Miguel Arilla

Alle som vil inn i kirken for å se det omtalte kunstverket, må betale en euro i inngangspenger, og pengene går til stiftelsen, som har brukt pengene på driften av et lokalt pleiehjem for eldre.

Den restaurerte versjonen av Ecce Homo i byen Borja.

Den restaurerte versjonen av Ecce Homo har dratt mange turister til den lille byen Borja, som til vanlig bare har 5.000 innbyggere.

Foto: Grupo Roberte

Kulturstrøm

 • Musikal for Solveig Kringlebotn

  Solveig Kringlebotn gjør for første gang en musikalrolle når hun i høst spiller operadivaen Carlotta i Andrew Lloyd Webbers «The Phantom of the Opera» på Folketeatret i Oslo. – Jeg gleder meg, dette er fantastisk musikk, sier hun i dette intervjuet med NRKs Spillerom.

  Solveig Kringlebotn
  Foto: Sven Ole Engelsvold/NRK
 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus