Hopp til innhold

Joachim Trier skal delta i hovedkonkurransen i Cannes

For første gang på 36 år skal en norsk film delta i hovedkonkurransen under det som kalles verdens viktigste filmfestival.

Joachim Triers kommende film Louder Than Bombs får premiere i Cannes. Den er tatt ut til programmet for 2015.

DÅRLIG TID: Triers kommende film «Louder than bombs» får verdenspremiere i Cannes i mai. Der skal den kjempe om Gullpalmen. Nå jobber Joachim Trier dag og natt for å få filmen ferdig.

Den norske regissøren Joachim Trier

TREDJE FILM: Joachim Trier har studert film i Danmark og Storbritannia. «Louder than bombs», som skal delta i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, er hans tredje spillefilm.

FRANCE-FILM-FESTIVAL-CANNES

PÅ PLASS I CANNES: Triers andre film, «Oslo, 31. august», basert på Pierre Drieu La Rochelles roman «Le Feu Follet», ble sluppet i Norge på samme dato som i tittelen i 2011. Her fra filmfestivalen i Cannes med hovedrolleinnehaver Anders Danielsen Lie.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp
Eskil Vogt

TETT SAMARBEID: Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogt startet med «Louder than bombs» i 2009. De to har samarbeidet på alle av Triers tre spillefilmer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Jesse Eisenberg på en stol

«VERDENS BESTE FILM»: Den amerikanske skuespilleren Jesse Eisenberg har sagt at «Louder than bombs» kan være verdens beste film. Eisenberg har tidligere spilt i filmer som «The Squid and the Whale» og «The Social Network».

Foto: Victoria Will / Ap

I 1979 deltok regissør Anja Breien i Cannes hovedkonkurranse og kjempet om den høythengende prisen Gullpalmen med den norske filmen Arven.

Nå er det regissør Joachim Trier (41) og Eskil Vogts (41) tur med filmen Louder than bombs.

– Jeg ble veldig glad for at de synes filmen er så bra at de vil ha den med. Man sitter jo alltid med masse tvil og lurer på om det blir bra nok. Det er en lettelse at de har omfavnet den, sier filmregissør Trier til NRK.

Ble du overrasket?

– Ja og nei. Man kan aldri regne med å komme med i hovedkonkurransen i Cannes. Men jeg har tro på at denne filmen har særpreg og noe eget, sier Trier, som fikk nyheten for allerede to uker siden.

Hjelper med tidligere Cannes-deltagelse

NRK møter regissøren på Storyline Studios i Oslo hvor han tilbringer alle sine våkne og ledige timer for å få filmen ferdig til festivalen starter 13. mai. Fremdeles gjenstår det fargekorrigering og å gjøre ferdig lydmiksen.

– Når en film er tatt ut til hovedkonkurransen i Cannes, så er det ganske harde øyne å se en film med. Så det kan være inspirerende, eller fryktinspirerende, sier den 41 år gamle regissøren fra arbeidsrommet.

I 2011 fikk Joachim Triers andre spillefilm, Oslo, 31, august, verdenspremiere under filmfestivalen i den sørfranske byen. Da deltok filmen i programmet «Un Certain Regard», og endte i ettertid opp med å bli sett av over 200.000 franskmenn på kino.

Trier tror dette har hatt betydning for at filmen Louder than bombs nå er valgt ut til hovedkonkurransen.

– Jeg tror det har hjulpet at Oslo, 31. august ble en suksess i Frankrike. Men jeg håper at denne filmen, som enhver film man lager, kan stå på egne ben.

Sterke skuespillere

Louder than bombs er Joachim Triers første engelskspråklige film. Kjente og erfarne skuespillere som Gabriel Byrne, Jesse Eisenberg og Isabelle Huppert gestalter hovedrollene.

Og om mindre enn en måned skal Joachim Trier, sammen med sin faste manusforfatter Eskil Vogt, gå ned den ærverdige Promenade de la Croisette og inn i Palais des Festivals et des Congrès i Cannes for å vise Louder than bombs for et svært filmkritisk publikum.

– Det blir veldig spesielt og nervepirrende. Jeg tror ikke du har et strengere blikk på en film enn når man viser i hovedkonkurransen i Cannes, sier Trier til NRK.

Selv om taler filmregissøren Louder than bombs som en slags familiefortelling.

– Det handler mye om løsrivelse og samhold i en moderne familie. Jeg ønsket å lage nære karakterportretter, og fortelle en historie om en far og hans to sønner som mistet moren sin for tre år siden.

– Filmen er et forsøk på å lage noe som er rørende, men samtidig har humor og ærlighet ved seg. Det handler om hvor vanskelig det er for en familie å finne et språk sammen.

FRANCE-FILM-FESTIVAL-CANNES

OMFAVNET AV CANNES: Filmfestivalen i Cannes har tradisjon for å følge filmregissører over lengre tid. Joachim Trier og teamet hans var i Cannes i 2011 og i 2014 gjestet Trier igjen Cannes som jurymedlem for den offisielle kortfilmkonkurransen.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.