NRK Meny
Normal

Hevder han ikke har fått betalt for Skavlan-kolleksjon

RIO DE JANEIRO/OSLO (NRK): Den brasilianske designeren Francisco Bezerra hevder han ikke har fått betalt for en jobb han gjorde for bikinimerket Porto Brazil, som Jenny Skavlan designet for. – Jeg har ikke noe med økonomien i prosjektet å gjøre, svarer Skavlan.

Francisco Bezerra og Jenny Skavlan

HYRT INN: Badetøysselskapet Porto Brazil hyrte inn Fransisco Bezerra for å videreutvikle designet til Jenny Skavlan. Det er denne jobben Bezerra hevder han ikke har fått betalt for.

Foto: Francisco Bezerra

I slutten av mai viste skuespilleren, designeren og modellen Jenny Skavlan fram sin nye bikinikolleksjon i en kjendisspekket motevisning på Astrup Fearnley-museet i Oslo.

Kolleksjonen var laget i samarbeid med den norskbrasilianske badetøyprodusenten Porto Brazil, og i en pressemelding i forbindelse med lanseringen fremhever selskapet at bikiniene var laget på forsvarlig vis.

– For både Porto Brazil og Jenny har det vært veldig viktig å lage en kolleksjon som er produsert etisk forsvarlig. Alle produksjonsledd er nøye fulgt opp, og alle har gode arbeidsforhold og får den lønnen de skal ha, står det i pressemeldingen.

– Har ikke fått lønn

Men ifølge den 37-årige brasilianske designeren Francisco Bezerra er ikke alle punktene fulgt opp i praksis. Han hevder han ikke har fått lønnen han skal ha.

Kolleksjonen er tegnet og designet i Norge av Jenny Skavlan, før den ble sendt til Brasil for å videreutvikles av Bezerra. Fabrikken Bezerra jobber for, C.E. Correia de Araújo Servicos de Confeccão, fikk i oppdrag å produsere klærne.

Han bor i den lille byen Porto da Mangue i den nordøstlige delstaten Rio Grande do Norte, og forteller at han fremdeles venter på betalingen, over et halvt år etter at Jenny Skavlan besøkte ham i Brasil.

– Det eneste jeg vil, er å få pengene mine. Jeg er fattig og jobbet svært hardt for å få i stand denne kolleksjonen sammen med Jenny Skavlan og Porto Brazil, forteller Francisco Bezerra til NRK.no.

Han er meget fortvilet over situasjonen, og sier at han føler seg behandlet som søppel.

– Føles som slavearbeid

Han tok kontakt med NRK fordi han føler seg grundig lurt, både av Jenny Skavlan og badetøysprodusenten. Bezerra forteller at han har prøvd å komme i kontakt med partene direkte, uten å henvende seg til media, men at han ikke har fått noe svar.

Ifølge Francisco Bezerra var avtalen at han skulle få 44.000 kroner for arbeidet. Minstelønnen i Brasil er på knappe 2000 kroner i måneden. Så for Bezerra tilsvarer dette nesten to årslønner.

– De brukte meg, og så forsvant de bare, og jeg har ennå ikke fått lønnen min. For meg føles dette som slavearbeid, og jeg overlever ikke uten disse pengene, sier Bezerra til NRK.no.

Designeren ble leid inn for å designe bikinikolleksjonen som skulle lanseres denne våren. Han jobbet allerede for en lokal klesprodusent, og ble siden hyret inn av Porto Brazils sjef Lidian Galvão.

– Jeg er fryktelig lei meg for at denne situasjonen har oppstått og at ulike instanser ikke har mottatt oppgjør. Jeg er ikke ansvarlig for å utbetale lønn til noen, og vil ikke ta meg betalt selv heller før det er ryddet opp, sier Jenny Skavlan til NRK.

Går rettens vei

Francisco Bezerra og den lokale fabrikken han jobber for, C.E. Correia de Araújo Servicos de Confeccão, har nå gått rettens vei for å få pengene de mener de har krav på.

Mens designeren Bezerra venter på 44.000 kroner, mener det lokale selskapet at de har over 500.000 kroner utestående.

Dette er penger som skal ha blitt brukt til å kjøpe inn materiale, dekke flyreiser og andre utgifter.

Francisco Bezerra

VIDEREUTVIKLET DESIGNET: Francisco Bezerra med tegninger av bikiniene som han videreutviklet for Jenny Skavlan og Porto Brazil.

Foto: Privat

– Fabrikken må betale

Kjetil Brødremoen Torper, daglig leder i Porto Brazil, mener beløpet som ble avtalt er langt lavere enn det Berezza hevder.

– I november 2013 avtalte vi et beløp på cirka 18.000 norske kroner med Francisco Bezerra, for å hjelpe til med den tekniske utviklingen av Jenny Skavlan sin kolleksjon, sier Torper som har sendt NRK dokumentasjon på gjennomført betaling til den brasilianske designeren.

Ifølge Torper har ikke Porto Brazil avtalt noen form for betaling utover dette beløpet, og han mener fabrikken må betale Fransico Berezza hvis han mener han har krav på mer.

– Dersom han ikke får betalt via den fabrikken han representerer synes vi dette er meget synd. Det er umulig for Porto Brazil å involvere seg i en tvist mellom en ansatt som hevder han ikke får betalt og fabrikken.

Skavlan i Brasil

Jenny Skavlan reiste selv til byen Natal for å videreutvikle designen sammen med Bezerra. Skavlan oppholdt seg én uke i Brasil, blant annet sammen med Bezerra og ansatte fra Porto Brazil.

– Selv om det er Porto Brazil som er badetøyprodusenten, har Skavlan også et ansvar i denne situasjonen siden det er hennes kolleksjon. Jeg syntes hun virket som en ordentlig person da hun var her, men nå føler jeg meg bare brukt, sier brasilianeren.

Ifølge Bezerra var Skavlan fornøyd med arbeidet han hadde gjort, og gjorde kun små endringer i kolleksjonen. Dette bekrefter Jenny Skavlan overfor NRK.

Francisco Bezerra og Jenny Skavlan

GODT SAMARBEID: Både brasilianeren og Skavlan mener samarbeidet fungerte godt.

Foto: Privat

– Jeg er bare et navn, sier Jenny Skavlan, som sier hun er fryktelig lei seg for at denne situasjonen har oppstått og at ulike instanser ikke har mottatt oppgjør.

Skavlan sier til NRK at hun ikke har hatt noe å gjøre med økonomien i prosjektet, og kun har bidratt med designarbeid.

Avsluttet samarbeidet etter uenighet med fabrikken

Både TV2.no og minMote.no har skrevet om problemer i selskapet Porto Brazil. Merket opplevde en klagestorm etter at Jenny Skavlans bikinikolleksjon ble lagt ut for salg.

Jenny Skavlan har valgt å ikke ta betalt før selskapet rydder opp i betalings- og leveringsproblemene.

Kjetil Brødremoen Torper er fornøyd med designjobben Berazza gjorde, men uenigheter med den brasilianske fabrikken rundt kvaliteten på produktene førte til at Porto Brazil avsluttet samarbeidet tre måneder før kolleksjonen ble gitt ut.

– Dette gjorde at Porto Brazil ble forsinket på store deler av sommerens kolleksjon da selskapet var nødt til å finne andre fabrikker som kunne produsere produktene. Vi har som følge av dette opplevd store økonomiske tap, sier Torper.

– Vi er lei oss

Porto Brazil har ikke svart direkte på Fransico Bezarras henvendelser, men har kontakt med fabrikken og designeren gjennom sine advokater i Brasil.

Selskapet opplever henvendelsene som utpressing, og syns det er leit at Jenny Skavlan har blitt trukket inn i saken. Torper bekrefter at Skavlan ikke har hatt noe med økonomien i prosjektet å gjøre.

– Vi er meget lei oss for at Jenny Skavlans navn er trukket inn i denne tvisten. Porto Brazil har gjentatte ganger understreket overfor Francisco Bezerra at Jenny Skavlan overhodet ikke har noe med denne tvisten å gjøre og at det er vanskelig for oss å respondere på alt som kommer når vi forsøker å forholde oss til det juridiske rundt denne saken.

Forbauset over Porto Brazil

Francisco Bezerra kaller svaret fra Porto Brazil for «trist». Ifølge ham var betalingen fra selskapet kun knyttet til utgifter som han hadde da Jenny Skavlan og teamet fra Porto Brazil var i Natal.

– Den eneste betalingen jeg mottok var penger til kost og losji mens jeg oppholdt meg i Natal for å utvikle bikiniene sammen med Skavlan, hevder Bezerra.
Kulturstrøm

  • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

    En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

    David Bowie
  • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

    – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.