NRK Meny
Normal

Jazz og filosofi i Kragerø del 1

Filosofifestivalen På Kanten i Kragerø inviterer Studio Sokrates i selskap med Guttorm Guttormsens trio til jazz og filosofikveld på Bryggekanten Pub.

Nils Henrik Mostraum, Guttorm Guttormsen, Knut Borge, Lars Nilsen og Kari Opdahl, Kragerø 1. juni 07
Foto: NRK

HØR: Prosessen mot Sokrates del 1. 2. juni 2007

Dette høres jo for godt ut

til å være sant. Sommeren står for døra, Studio Sokrates er i ferd med å gå inn i reprisemodus og så ringer telefonen: - Om vi kunne tenke oss å medvirke under filosofifestivalen i Kragerø?

Vanskelig å finne motargumenter, men vi prøvde:

- Er paven katolsk? Ja.

- Er alle ungkarer ugifte? Ja

- Selger en pub øl? Ja.

- Vil Studio Sokrates delta på filosofifestival? Klabert.

Prosessen mot Sokrates

Tema for kvelden blir en gammel historie – som vi prøver å kaste nytt lys over. Alle vet at Sokrates ble dømt til døden ved å tømme giftbegeret. Noen vet at Sokrates ble dømt for å ha forledet ungdommen og for å ha tilbedt andre guder enn de offisielle athenske. Men ytterst få har undersøkt prosessen mot Sokrates i hele dens bredde.

Hva bygget athenerne på da de trakk Sokrates for retten? Hvordan kunne denne gamle gubben på over sytti år provosere folkeforsamlingen så sterkt at et flertall valgte å dømme ham til døden? Hva slags skjebne hadde athenerne lidd, som gjorde at de valgte å lynsje Sokrates? Kan man i det hele tatt forstå at Sokrates anklagere handlet som de gjorde?

Bryggekanten Pub

Vi får musikalsk drahjelp fra Guttorm Guttormsens trio på Bryggekanten Pub denne kvelden. Så skal filosof Kari Opdahl, Knut Borge og undertegnede leke oss i gjennom to halvtimer med jazz og filosofihistorie sammen med hundreogfemti urinnvånere fra Kragerø-traktene. Nyskrevet musikk blir det også, ved Guttorm Guttormsen og Rune Klakegg.

Musikken:

Studio Sokrates er stolte av å kunne presentere to nyskrevne komposisjoner i denne sendingen:

1: På Kanten (Guttormsen) Guttorm Guttormsens trio. (Guttormsen, Klakegg og Mostraum)

2: Franske Filmer (Klakegg) Guttorm Guttormsen trio.