Hopp til innhold

Jazz og filosofi i Kragerø del 1

Filosofifestivalen På Kanten i Kragerø inviterer Studio Sokrates i selskap med Guttorm Guttormsens trio til jazz og filosofikveld på Bryggekanten Pub.

Nils Henrik Mostraum, Guttorm Guttormsen, Knut Borge, Lars Nilsen og Kari Opdahl, Kragerø 1. juni 07
Foto: NRK

HØR: Prosessen mot Sokrates del 1. 2. juni 2007

Dette høres jo for godt ut

til å være sant. Sommeren står for døra, Studio Sokrates er i ferd med å gå inn i reprisemodus og så ringer telefonen: - Om vi kunne tenke oss å medvirke under filosofifestivalen i Kragerø?

Vanskelig å finne motargumenter, men vi prøvde:

- Er paven katolsk? Ja.

- Er alle ungkarer ugifte? Ja

- Selger en pub øl? Ja.

- Vil Studio Sokrates delta på filosofifestival? Klabert.

Prosessen mot Sokrates

Tema for kvelden blir en gammel historie – som vi prøver å kaste nytt lys over. Alle vet at Sokrates ble dømt til døden ved å tømme giftbegeret. Noen vet at Sokrates ble dømt for å ha forledet ungdommen og for å ha tilbedt andre guder enn de offisielle athenske. Men ytterst få har undersøkt prosessen mot Sokrates i hele dens bredde.

Hva bygget athenerne på da de trakk Sokrates for retten? Hvordan kunne denne gamle gubben på over sytti år provosere folkeforsamlingen så sterkt at et flertall valgte å dømme ham til døden? Hva slags skjebne hadde athenerne lidd, som gjorde at de valgte å lynsje Sokrates? Kan man i det hele tatt forstå at Sokrates anklagere handlet som de gjorde?

Bryggekanten Pub

Vi får musikalsk drahjelp fra Guttorm Guttormsens trio på Bryggekanten Pub denne kvelden. Så skal filosof Kari Opdahl, Knut Borge og undertegnede leke oss i gjennom to halvtimer med jazz og filosofihistorie sammen med hundreogfemti urinnvånere fra Kragerø-traktene. Nyskrevet musikk blir det også, ved Guttorm Guttormsen og Rune Klakegg.

Musikken:

Studio Sokrates er stolte av å kunne presentere to nyskrevne komposisjoner i denne sendingen:

1: På Kanten (Guttormsen) Guttorm Guttormsens trio. (Guttormsen, Klakegg og Mostraum)

2: Franske Filmer (Klakegg) Guttorm Guttormsen trio.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.