Hopp til innhold

Jazz og filosofi i Kragerø del 1

Filosofifestivalen På Kanten i Kragerø inviterer Studio Sokrates i selskap med Guttorm Guttormsens trio til jazz og filosofikveld på Bryggekanten Pub.

Nils Henrik Mostraum, Guttorm Guttormsen, Knut Borge, Lars Nilsen og Kari Opdahl, Kragerø 1. juni 07
Foto: NRK

HØR: Prosessen mot Sokrates del 1. 2. juni 2007

Dette høres jo for godt ut

til å være sant. Sommeren står for døra, Studio Sokrates er i ferd med å gå inn i reprisemodus og så ringer telefonen: - Om vi kunne tenke oss å medvirke under filosofifestivalen i Kragerø?

Vanskelig å finne motargumenter, men vi prøvde:

- Er paven katolsk? Ja.

- Er alle ungkarer ugifte? Ja

- Selger en pub øl? Ja.

- Vil Studio Sokrates delta på filosofifestival? Klabert.

Prosessen mot Sokrates

Tema for kvelden blir en gammel historie – som vi prøver å kaste nytt lys over. Alle vet at Sokrates ble dømt til døden ved å tømme giftbegeret. Noen vet at Sokrates ble dømt for å ha forledet ungdommen og for å ha tilbedt andre guder enn de offisielle athenske. Men ytterst få har undersøkt prosessen mot Sokrates i hele dens bredde.

Hva bygget athenerne på da de trakk Sokrates for retten? Hvordan kunne denne gamle gubben på over sytti år provosere folkeforsamlingen så sterkt at et flertall valgte å dømme ham til døden? Hva slags skjebne hadde athenerne lidd, som gjorde at de valgte å lynsje Sokrates? Kan man i det hele tatt forstå at Sokrates anklagere handlet som de gjorde?

Bryggekanten Pub

Vi får musikalsk drahjelp fra Guttorm Guttormsens trio på Bryggekanten Pub denne kvelden. Så skal filosof Kari Opdahl, Knut Borge og undertegnede leke oss i gjennom to halvtimer med jazz og filosofihistorie sammen med hundreogfemti urinnvånere fra Kragerø-traktene. Nyskrevet musikk blir det også, ved Guttorm Guttormsen og Rune Klakegg.

Musikken:

Studio Sokrates er stolte av å kunne presentere to nyskrevne komposisjoner i denne sendingen:

1: På Kanten (Guttormsen) Guttorm Guttormsens trio. (Guttormsen, Klakegg og Mostraum)

2: Franske Filmer (Klakegg) Guttorm Guttormsen trio.

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.