Hopp til innhold

Jazz og filosofi i Kragerø del 1

Filosofifestivalen På Kanten i Kragerø inviterer Studio Sokrates i selskap med Guttorm Guttormsens trio til jazz og filosofikveld på Bryggekanten Pub.

Nils Henrik Mostraum, Guttorm Guttormsen, Knut Borge, Lars Nilsen og Kari Opdahl, Kragerø 1. juni 07
Foto: NRK

HØR: Prosessen mot Sokrates del 1. 2. juni 2007

Dette høres jo for godt ut

til å være sant. Sommeren står for døra, Studio Sokrates er i ferd med å gå inn i reprisemodus og så ringer telefonen: - Om vi kunne tenke oss å medvirke under filosofifestivalen i Kragerø?

Vanskelig å finne motargumenter, men vi prøvde:

- Er paven katolsk? Ja.

- Er alle ungkarer ugifte? Ja

- Selger en pub øl? Ja.

- Vil Studio Sokrates delta på filosofifestival? Klabert.

Prosessen mot Sokrates

Tema for kvelden blir en gammel historie – som vi prøver å kaste nytt lys over. Alle vet at Sokrates ble dømt til døden ved å tømme giftbegeret. Noen vet at Sokrates ble dømt for å ha forledet ungdommen og for å ha tilbedt andre guder enn de offisielle athenske. Men ytterst få har undersøkt prosessen mot Sokrates i hele dens bredde.

Hva bygget athenerne på da de trakk Sokrates for retten? Hvordan kunne denne gamle gubben på over sytti år provosere folkeforsamlingen så sterkt at et flertall valgte å dømme ham til døden? Hva slags skjebne hadde athenerne lidd, som gjorde at de valgte å lynsje Sokrates? Kan man i det hele tatt forstå at Sokrates anklagere handlet som de gjorde?

Bryggekanten Pub

Vi får musikalsk drahjelp fra Guttorm Guttormsens trio på Bryggekanten Pub denne kvelden. Så skal filosof Kari Opdahl, Knut Borge og undertegnede leke oss i gjennom to halvtimer med jazz og filosofihistorie sammen med hundreogfemti urinnvånere fra Kragerø-traktene. Nyskrevet musikk blir det også, ved Guttorm Guttormsen og Rune Klakegg.

Musikken:

Studio Sokrates er stolte av å kunne presentere to nyskrevne komposisjoner i denne sendingen:

1: På Kanten (Guttormsen) Guttorm Guttormsens trio. (Guttormsen, Klakegg og Mostraum)

2: Franske Filmer (Klakegg) Guttorm Guttormsen trio.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober