Hopp til innhold

- Hva om Oslo var kanalby?

Jan Grue mener han har skrevet en samling fantastiske, usannsynlige og nærliggende fortellinger.

Jan Grue

Jan Grue debuterer med novellesamlingen 'Alt under kontroll'.

Foto: Gyldendal

"Alt under kontroll" av Jan Grue

Doktorgradstipendiaten Jan Grue kan være fornøyd med debuten. NRKs anmelder, Marta Norheim, mener han er med i en ny bølge innenfor novellekunsten i Norge.

«Forfattaren har imponerande kontroll og turnerer det intrikate nettverket med stil og eleganse. Eg henger meg på den nye bølgja og ventar spent på korleis den vil utvikle seg,» skriver Norheim i anmeldelsen.

Les: NRKs anmeldelse av "Alt under kontroll"

Les: Sjekk hjemmesiden til Jan Grue

Fortell om debutboken din.
– Boken, «Alt under kontroll», er en samling fantastiske, usannsynlige og nærliggende fortellinger. Hva om Oslo var kanalby, hva om internett var dampdrevet? Det meste er under kontroll, på den ene eller den andre måten, og jeg liker å dagdrømme om stedene der kontrollen glipper, der en helt annen verden er mulig.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– 1. april 2006. Jeg hadde akkurat levert masteroppgaven min, og ante ikke hva jeg skulle ta meg til. «Jeg kan jo skrive en roman» tenkte jeg, og så gjorde jeg det, over sommeren. Den ble ikke antatt, og det skal vi alle være glade for.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg gikk på Aschehougs forfatterskole i 2007, med den eminente Merete Morken Andersen som lærer, og etter det har jeg hatt et slags holdepunkt i form av en skrivegruppe med noen nylige og fremtidige debutanter. Dessuten var jeg i USA i 2008/2009, og innså at det uansett er umulig å overgå virkeligheten, dramaturgisk sett. Det var et plutselig frigjørende øyeblikk.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Godt-vondt.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Donald Barthelme, David Foster Wallace, Jorge L. Borges og Aaron Sorkin.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Wolf Hall, i juleferien. Historisk roman, som for en gangs skyld ikke føles tilgjort. England under Henrik VIII, en helt annen verden der du kan være frisk som en fisk på morgenkvisten, og død av pest eller øks innen kvelden. Jo, og så leser jeg «Team of Rivals», om Abraham Lincolns valgkamp og regjering. Med kjenningsmelodien fra The West Wing spillende i bakhodet.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Les og skriv, om hverandre.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Enten en tur til Australia, inkludert klimakvoter, eller å hyre inn en ghostwriter til den neste boken. Det er ganske tidkrevende å skrive dem selv.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Et epost-intervju med NRK Litteratur hadde jo vært fint.

Kulturstrøm

 • Helt elleville høydepunkt

  – En del av sexvitsene og voldsscenene oppleves også å være drøy for drøyhetens skyld. (...) Resultatet er at «The Boys» sesong 4 ikke oppleves like skarp og forfriskende som da serien fikk publikum til sette eplepaien i vrangstrupen med sine innledende runder. Likevel er dette fremdeles grovt bra superheltaction som sparker oppover i mange retninger, skriver seriekritiker Sigurd Vik.

 • Ingerborg Arvola med i forfattersamtalen i Bergen

  I slutten av august skal forfatter Ingeborg Arvola være med i forfattersamtalen på Litteraturhuset i Bergen.

  Ifølge litteraturhuset skal Arvola, som fikk sitt store gjennombrutt med romanen Kniven i ilden, snakke med forfatter Tharaniga Rajah blant annet om kjærlighet og naturens ustyrlige krefter.

  Les mer om arrangementet her.

  Ingeborg Arvola
  Foto: Anna Julia Granberg / Blunderbuss
 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB