Jakter på symboler i Childish Gambino-video

Videoen til Donald Glover er full av symbolikk rundt våpenbruk og svarte amerikaneres levekår. Artisten ble tildelt fire Grammy med låta «This Is America».

Da Donald Glover, aka Childish Gambino, skaperen av den kritikerroste TV-serien «Atlanta», la ut sin nye musikkvideo fikk den 50 millioner visninger på en uke.

Videoen til låta «This Is America» ser ved første gjennomsyn ut som andre musikkvideoer. Her er dans, sang og en dose voldsbruk. Men det eksplosive engasjementet er skapt av lag på lag med symbolikk og referanser som kommer fram når videoen sees flere ganger. Videoen har skapt engasjement på nettsteder over hele verden, særlig i USA.

YE-Music-Songs

Donald Glover aka Childish Gambino

Foto: Charles Sykes / AP

Historiske referanser

Gjennom mer eller mindre skjulte referanser har de dyttet hele debatten om svarte amerikanernes plass i samfunnet, og om de kontroversielle våpenlovene, inn på fire minutter. Det er som et bevegelig bakteppe til rapstjernen i forgrunnen. Blunker du, går du glipp av noe.

Og jo mer folk leter, jo flere ubehagelige referanser finner de. Mye av symbolikken og referansene må man nok ha røtter i USA for å forstå.

Ulike nettsteder oppdateres stadig med nye observasjoner.

Vår liste er kun et lite utvalg av de poengene som diskuteres på utallige nettsteder:

1: Jim Crow

Donald Glover
Foto: Skjermdump musikkvideo

Ifølge nettstedet Buzzfeed referer poseringen i denne scenen til figuren Jim Crow, en svart mann som ble karikert av hvite underholdere på 1800-tallet. Jim Crow ble senere brukt nedsettende som kallenavn på svarte i USA, og etter hvert om raseskillelover, de såkalte Jim Crow-lovene, som innebar raseskille i mange stater i USA.

2: Buksa

Laster Twitter-innhold

Buksa til Childish Gambino i videoen er av samme type som ble brukt av sørstatssoldater i den amerikanske borgerkrigen.

3: Døden på hvit hest

Donald Glover
Foto: Skjermdump musikkvideo

Hesten kan være en referanse til en bibelsk tekst i Johannes Åpenbaring 6:8. Døden rir forbi mens folk danser uten å bry seg.

Laster Twitter-innhold

4: Alt filmes

Donald Glover
Foto: Skjermdump musikkvideo

Det er veldig vanlig at voldsepisoder i USA filmes av forbipasserende med mobil.

5: Charleston

Donald Glover
Foto: Skjermdump musikkvideo

En gruppe svarte sangere ble massakrert i en kirke i Charleston i 2015. Childish Gambino Ser ut til å gjenskape scener fra hendelsene i videoen.

6: Ikke feite biler

Gamle biler
Foto: Skjermdump musikkvideo

Mange rap-videoer er fulle av feite, nye biler. I denne videoen er det bare gamle biler, som ifølge flere av seerne symboliserer at amerikanere flest kjører gamle biler.

7: På flukt

På flukt
Foto: Skjermdump musikkvideo

Svart mann på flukt fra en ikke-svart mob. Twitter-teoriene om hva dette symboliserer er mange.

Her er noen av nettstedene som stadig oppdaterer jakten på symbolikken:

Nettstedet Buzzfeed hevder at de har listet opp alle de skjulte budskapene i videoen, mens Independent har en annen inngang til hvordan de analyserer innholdet. Mashable har listet opp de budskapene de mener å finne, og The New Yorker betrakter videoen som et sterkt kunstverk.

The Atlantic forklarer hvorfor de forskjellige koreografiene som er med i videoen gjør seerne så ukomfertable.

OPPDATERING: Childish Gambino vant årets låt med «This is America» under musikkbransjens gjeveste prisutdeling Grammy 10.februar 2019. Han fikk også tre andre Grammy-priser for samme låt. Låta er skrevet i samarbeid med den svenske produsenten Ludwig Göransson.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm