Hopp til innhold

– Uaktuelt med våpen i kirken

CHARLESTON (NRK): Innbyggerne i Charleston sørger etter kirkemassakren. De kaller forslaget om våpen i kirken for uaktuelt og horribelt.

Charleston

Innbyggerne i Charleston sørger etter at ni av byens innbyggere ble drept onsdag.

Foto: Curtis Compton / Ap

– Jeg er ikke en som tror på våpen. Jeg tror på Gud, og jeg tror at Gud ruster oss med sine våpen. Men mener at vi bør komme sammen og be, og at den bønnen er vårt våpen mot djevelen.

Det svarer Jennifer Sedio på NRKs spørsmål om hun tror massakren som rammet den afroamerikanske kirken i Charleston kunne vært avverget om deltakerne i bønnemøtet hadde hatt våpen.

Jennifer Sedio

Jennifer Sedio vil ikke ha våpen i kirken.

Foto: GRO HOLM/NRK

Talsmann for Det nasjonale rifleforbundet, NRA, Charles Cotton har nemlig hevdet at de ni drepte kunne vært reddet om ikke pastor Clementa Pinckney hadde forbudt folk å ta med våpen inn i kirken.

– Horribelt forslag

– Forslaget om våpen i kirken er horribelt, sier William Gregory når NRK møter ham utenfor kirken der tragedien fant sted onsdag kveld. Gregory er medlem av både bystyre og menighetsrådet i kirken, som på folkemunne bare heter «Moder Emanuel».

William Gregory

William Gregory mener forslaget om våpen i kirken er horribelt.

Foto: GRO HOLM/NRK

– Jeg tror aldri våpen i kirken vil bli praktisk politikk i Den afrikanske episkopale kirke, og det kommer helt sikkert aldri til å bli innført i Moder Emanuel. Men vi kommer til å vurdere sikkerheten i våre kirker. Uten det kamerautstyret vi allerede har i dag, ville vi trolig ikke kunne sagt sikkert at vi har tatt den personen som stod bak forbrytelsen, sier Gregory.

21 år gamle Dylann Roof som har tilstått drapene, gikk inn i kirken under en bibeltime i den afroamerikanske kirken onsdag kveld. Ifølge vitner satt han sammen med kirkegjengerne i rundt en time før han skjøt og drepte seks kvinner og tre menn.

Amerikanske myndigheter etterforsker drapene som hatkriminalitet ettersom Roof skal ha uttalt at han vil starte en rasekrig.

Nei til politisering

Amy Kay blir irritert når NRK konfronterer henne med NRA-talsmannens uttalelser.

Amy Kay

Amy Kay mener at det er feil tidspunkt å diskutere våpenlover.

Foto: Gro Holm/NRK

– Dette er ikke tidspunktet for å snakke om politikk og våpenkontroll, sier hun.

– Det er ikke tid til noen form for politikk, vi må få tid til å sørge. Vi trenger respekt fra media og alle andre rundt, og de som ønsker å ta opp politikk, burde heller forlate denne byen. Den er vår, og den er hellig, sier den gråtkvalte kvinnen.

For Presha Denise har Moder Emanuel vært hennes hjem siden hun lå i morens mage. Hun forteller at hun syntes det er vanskelig å ta inn over seg det som har skjedd og har problemer med å forstå at noen kan bære på en slik ondskap.

Også for henne er det uaktuelt å skulle tillate våpen i kirken

– Våpen i Guds hus? Å tenke det i det hele tatt …. Hva slags verden lever vi i, spør hun?

SISTE NYTT

Siste nytt