«Den rasende oksen» er død

Bokseren Jake LaMotta, som ble portrettert av Robert De Niro i filmen «Raging Bull», er død. Han ble 95 år gammel.

Jake LaMotta og Sugar Ray Robinson

SKJEBNEKAMP: Jake LaMotta sloss flere kamper mot legenden Sugar Ray Robinson. Her fra da LaMotta mistet mestertittelen til sistnevnte i 1951.

Foto: Anonymous / AP

Den tidligere mellomvektsbokseren døde tirsdag på et sykehus i Miami i Florida, opplyser LaMottas forlovede Denise Baker til nyhetsbyrået AP.

Beseiret Sugar Ray

Jake La Motta

DØDE TIRSDAG: Tidligere mellomvektsmester Jake LaMotta ble 95 år gammel.

Foto: Chip East / Reuters

«Oksen fra Bronx», som Giacobbe «Jake» LaMotta ble kjent som, slo over 30 knockouts i løpet av sin karriere, som løp fra 1941 til 1954.

Han ble mellomvektsmester i 1949, og beholdt tittelen frem til 1951.

Jake LaMotta var den første som beseiret legendariske Sugar Ray Robinson, som han sloss mot hele seks ganger. Det var også Robinson som til slutt tok tittelen fra LaMotta.

Etter at han pensjonerte seg som bokser, drev LaMotta en nattklubb i Miami og jobbet som underholder og standupkomiker.

Flere år etter at han ga seg, innrømmet LaMotta overfor en senatskomité at han hadde tapt en kamp mot bokseren Billy Fox med vilje.

– De lovte meg at jeg ville få en sjanse til å slåss for tittelen hvis jeg gjorde det, forklarte bokseren i et senere intervju.

Mistet begge sønnene

I 1970 skrev LaMotta selvbiografien «Raging Bull: My Story», som ble utgangspunkt for Martin Scorseses «Den rasende oksen» ti år senere.

Filmen ble nominert til åtte Oscar-priser, og hovedrolleinnehaver Robert De Niro vant prisen for beste skuespiller for sin tolkning av LaMotta.

For å spille bokseren i hans senere år, la De Niro på seg nærmere tretti kilo.

I 1998 mistet LaMotta begge sønnene sine. 51 år gamle Jake LaMotta jr. døde av kreft, mens 49 år gamle Joe LaMotta døde i en flyulykke i Canada.

LaMotta etterlater seg fire voksne døtre fra flere ekteskap. Ifølge familien vil det i tillegg til bisettelsen i Miami bli holdt en minneseremoni i New York.

Kulturstrøm

 • Kulturminner på museum forfaller

  900 bygninger eid av norske museer har den dårligste tilstandsgraden bygninger kan ha. Det kommer fram i kulturrådets ferske museumsundersøkelse. Mange museer rapporterer at de trenger mer penger til å drive systematisk bygningsvern. Hva det vil koste å sette bygningene i stand er ikke presentert i rapporten.

  loft på Norsk Folkdemuseum
 • Møt heile Noregs fotballnerd

  Endre Synnes Hagerup som speler den fotballgale Nils i «Heimebane» sov over premierekvelden. Da han vakna var mobilen hans full av meldingar fra folk som hadde sett han på TV. Høyr intervjuet med han, og les saka om han her.

  Endre Synnes Hagerup
 • Fekting med lyssabel blir sport

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nå godkjent fekting med lyssabel som en offisiell konkurrerende sport. Lyssverdene kjent fra Star Wars-filmene, blir derfor en offisiell del av fektesporten, på lik linje med florett, sabel og kårde – de tre offisielle grenene innenfor fekting.

  This is a toy recreation of the Luke Skywalker and Darth Vader lightsaber duel as depicted on the or
  Foto: JD Hancock