«Den rasende oksen» er død

Bokseren Jake LaMotta, som ble portrettert av Robert De Niro i filmen «Raging Bull», er død. Han ble 95 år gammel.

Jake LaMotta og Sugar Ray Robinson

SKJEBNEKAMP: Jake LaMotta sloss flere kamper mot legenden Sugar Ray Robinson. Her fra da LaMotta mistet mestertittelen til sistnevnte i 1951.

Foto: Anonymous / AP

Den tidligere mellomvektsbokseren døde tirsdag på et sykehus i Miami i Florida, opplyser LaMottas forlovede Denise Baker til nyhetsbyrået AP.

Beseiret Sugar Ray

Jake La Motta

DØDE TIRSDAG: Tidligere mellomvektsmester Jake LaMotta ble 95 år gammel.

Foto: Chip East / Reuters

«Oksen fra Bronx», som Giacobbe «Jake» LaMotta ble kjent som, slo over 30 knockouts i løpet av sin karriere, som løp fra 1941 til 1954.

Han ble mellomvektsmester i 1949, og beholdt tittelen frem til 1951.

Jake LaMotta var den første som beseiret legendariske Sugar Ray Robinson, som han sloss mot hele seks ganger. Det var også Robinson som til slutt tok tittelen fra LaMotta.

Etter at han pensjonerte seg som bokser, drev LaMotta en nattklubb i Miami og jobbet som underholder og standupkomiker.

Flere år etter at han ga seg, innrømmet LaMotta overfor en senatskomité at han hadde tapt en kamp mot bokseren Billy Fox med vilje.

– De lovte meg at jeg ville få en sjanse til å slåss for tittelen hvis jeg gjorde det, forklarte bokseren i et senere intervju.

Mistet begge sønnene

I 1970 skrev LaMotta selvbiografien «Raging Bull: My Story», som ble utgangspunkt for Martin Scorseses «Den rasende oksen» ti år senere.

Filmen ble nominert til åtte Oscar-priser, og hovedrolleinnehaver Robert De Niro vant prisen for beste skuespiller for sin tolkning av LaMotta.

For å spille bokseren i hans senere år, la De Niro på seg nærmere tretti kilo.

I 1998 mistet LaMotta begge sønnene sine. 51 år gamle Jake LaMotta jr. døde av kreft, mens 49 år gamle Joe LaMotta døde i en flyulykke i Canada.

LaMotta etterlater seg fire voksne døtre fra flere ekteskap. Ifølge familien vil det i tillegg til bisettelsen i Miami bli holdt en minneseremoni i New York.

Kulturstrøm

 • Kulturpris til Mauds redningsmenn

  Roald Amundsen si polarskute «Maud» vart i fjor frakta til Asker, der ho var bygd, etter å ha blitt heva frå havbotnen nord i Canada i 2016. Jan Wanggaard og Tandberg Eiendom får i dag pris frå statsminister Erna Solberg for sin innsats.

 • Misnøye med Weinstein-forlik

  To av skuespillerne som har saksøkt Harvey Weinstein nekter å være med på gruppeforliket, hvor det er avtalt at filmprodusenten skal betale 400 millioner kroner i erstatning til de fornærmede. Forliket er ikke endelig signert av partene, og kan dermed ende opp med å bli droppet. Det skriver New York Times.

  Harvey Weinstein
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Mímir Kristjánsson til Farmen

  Journalist og forfatter, Mímir Kristjánsson, er deltaker i neste års Farmen kjendis, melder TV 2. Han begrunner deltagelsen med at det vil bli en fin påminnelse på hvordan det var å drive en gård for 100 år siden, da Norge var et fattig land.

  Mimir Kristjansson
  Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK