Hopp til innhold

Jaga Jazzist møter Britten Sinfonia

Hva skjer når Vestfolds eksperimentelle jazz- og elektronikaband Jaga Jazzist slår seg sammen med et engelsk symfoniorkester?

Mathias Eick
Foto: Ole-Joergen Finnes, Moldejazz

Hør anmeldelsen

Se konserten

Timannsbandet med det gufne navnet utfordrer seg selv igjen. I sitt nittende år og med sin tolvte plateutgivelse går Jaga Jazzist nå inn i det symfoniske orkesterformat – i samspill med det 26 musikere sterke Britten Sinfonia.

London og Oslo

Forslaget kom fra BBCs jazzreporter Fiona Talkington som har gjort det til sin livsoppgave å knytte forbindelser mellom norsk og engelsk jazzliv. Slike idéer er det jo mange som har, men Jaga Jazzist er blant de få som virkeliggjør store idéer. Det skjedde altså i fjor, og nå foreligger CD-utgivelsen av konsertopptakene fra Barbican i London og Rockefeller i Oslo.

Saftig og tøft

Komposisjonene er for en stor del fra Jagas Spellemannprisvinner-plate One-Armed Bandit fra 2010, men de har altså fått ny drakt. Det starter saftig og heftig med en kvarterlang ouverture som viser orkestrale muskler og spenner vår forventning. Trombonist og komponist Erik Johannessen improviserer tøft over boblende bassklarinett, fløyte og marimba - inntil musikken etter drøye ti minutter legger inn ny rytme og tonalitet og vi møter prosjektets hovedkomponist Lars Horntveth på hylende tenorsax.

Lars Horntveth

Komponist og arrangør Lars Horntveth

Foto: Facebook

Eick og Eggen

Etter denne knock-out åpningen er vi klar for det meste, og får det. Klokkespill og strykere i kombinasjon med alskens elektronikk, messingensemble i komplekse rytmer, og ut av det en strålende Mathias Eick-trompet som skinner og løfter musikken mot de store høyder.

Etter 40 minutter dramatikk følger et etterlengtet tenksomt intermesso, før Jaga Jazzist og Britten Sinfonia forener krefter i en heftig toccata hvor trompetist Eick setter nye prikker over i’ene. Så danse- og dramamusikk med rytmelek i både 5- og 11- og sikkert andre taktarter som dirigent Christian Eggen imponerende holder i hop, før det hele ender i den mest orientalske Oslo Skyline jeg kan huske å ha sett - enn si hørt.

Spørsmål

Ganske utmattet sitter jeg tilbake – imponert, men med svære spørsmålstegn. Har jeg vært vitne til et forsøk på å skape en ny genre? Eller er det hele parafraser over film-, teater- og illustrasjonsmusikk - en West Side Story for vår tid? Uansett er arv og klisjeer fra forrige århundres orkestermusikk for sterkt til stede, dynamikken for monoton og kontrastene for få til at musikken virkelig berører meg som høyttaleropplevelse hjemme i stua.

Moral

Jeg kan tenke meg at det føles annerledes live i konsertsalen, så moralen er grei: Dra til Maijazz i Stavanger hvor Jaga Jazzist den 8. mai kan oppleves live – da med Stavanger Symfoniorkester. Det er tre ganger så stort som Britten Sinfonia og bakoversveisen er garantert.

 • Jaga Jazzist - Live with Britten Sinfonia
 • Ninja Records

Kulturstrøm

 • Norge blir gjesteland på Bokmessen i Kairo 2024 

  Bokmessen i Kairo arrangeres over to uker i februar hvert år.

  Messen har i alt 3-4 millioner besøkende og får stor presseoppmerksomhet i den arabiske verden.

  Norge skal være gjesteland på messen i 2024. Og det vil inviteres åtte til ti forfattere fra Norge for å delta på programmet.

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

Flere kulturnyheter