NRK Meny
Normal

Isfrosken som pustet

Hobbyfotograf fant stivfrossen frosk på fjellet, som fortsatt pustet.

Frossen frosk
Foto: Ove Smedplass

Hør: Frosken Frisk Frys

Går du ut i naturens forunderlige verden, kan du oppleve ting som virkar nesten for utrulig til å vere sanne.

Isfisketur

Ove Smedplass
Foto: Ove Smedplass

Hobbyfotograf Ove Smedplass var på ein siste isfisketur i mai. Sola kom fram i korte glimt og gjorde at bakken var bar nokre plassar, mens andre stader låg det framleis snøfonner. Og bak ei snøfonn får Ove auge på ei lite vesen som sitt heilt i ro, sjølv når han er så nær at han kan ta borti det som viser seg å vere ein ganske stor frosk. Frosken er stivfrossen -men den pustar framleis.

Ikke unormalt

-Siden amfibier er vekselvarme, kan dei overleve eit par dager i nesten frossen tilstand, fortel forsker Dag Dolmen ved NTNU.

-Dei meste ekstreme tilfella er ein sibirsk salamander som tåler -50 grader. Russiske forskara har gravd dei ut av permafrosten i Sibir.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Lei av «trist gut»-stempel

  James Blake har alltid vore kjent for å uttrykkje store kjensler, men no har artisten sett seg lei av å alltid bli stempla som ein «trist gut» kvar gong han snakkar om kjenslene sine. I helga posta han ein tweet der han tar eit oppgjer med det han skildrar som «eit usunt og problematisk uttrykk».

  Laster Twitter-innhold
 • Ønsker folk skal huske bandet

  Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

  Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
  Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK