Norgesglasset 30.06.08

Norge vakrere før - Luftfartshistorie del 1 - Dagen i dag, 30. Juni - One-Hit Wonder - Marianne Meløy kåserer - Smaken av Norge - Svensk overvåkning - Postkort fra livet - Kurbadets historie

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 30.06.08

Norge vakrere før

Norge var eit vakrare land før, både når det gjeld landskap, samferdsel og bygningsmessig. Det meinar landskapsgeograf Oskar Puschmann.

Sidan 2002 har han på vegne av Norsk Institutt for Skog og Landskap reist landet rundt og refotografert hundrevis av eldre landsskapsbilder, kan vi lese i Nationen.

Våre forfedre var flinkare til å tenke heilheit, seier Oskar Puschmann til programleiar Pål Hovengen Plassen

Luftfartshistorie del 1

I 1909 dannet 10 herrer Norsk Luftseiladsforening. Formålet var som det het; å "virke for luftseiladsens utvikling i videnskapens, forsvarets, teknikkens og sportens tjeneste". De var alle militære og spissen for det hele stod løytnant Einar Sem Jacobsen fra Oslo.

-Dette er en meget sentral mann i norsk luftfartshistorie, sier konservator Karl Kleve ved Norsk Luftfartsmuseum i Bodø. Einar Sem Jacobsen skaffet oss vår første flyplass og sørget for at hæren fikk et eget flyvåpen. I sommer skal reporter Sjur Sætre gjøre noen dykk i vår luftfartshistorie og en naturlig mann å begynne med er flypioneren og flycowboyen Einar Sem Jacobsen.

Dagen i dag

30. Juni

30. Juni 1936 kom novellen Tatt av vinden. Ført i pennen av en beskjeden avismedarbeider ble den raskt en stormende suksess, og tre år senere kom filmen som tilslutt fikk hele åtte oscarpriser. Margaret Mitchell selv, fikk den prestisjetunge Pulitzer-prisen for novellen i 1937.

One-Hit Wonder:

”Rain And Tears”

Demis Roussos hadde sin storhetstid på 70-tallet. Men allerede i 1968 var han med på en innspilling som føyer seg inn i rekken av "One-hit wonders". Her er historien om "Rain And Tears" med Aphrodite's Child.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Føggel i skapet”.

Smaken av Norge

Spander pålegg på kollegene og ta en lang lunsj sommerstille dager. Radiokokken foreslår jobbpiknik.

Svensk overvåkning

Den svenske riksdagen vedtok 18. juni en ny lov som kan brukes til å overvåke norske telefoni og internettbrukere. Loven går lenger EUs kontroversielle datalagringsdirektivet som har vært diskutert mye i norsk offentlighet. Guro Slettemark ved Datatilsynet går hardt ut mot lovgivningen som hun mener kan sammenlignes med den omstride Patriot Act som gir amerikanske myndigheter store friheter i overvåkningen av sine innbyggere i kampen mot terror. Reporter er Rune Håkonsen.

Postkort fra livet

Et sterkt møte med en mann som hadde mistet sitt eneste barn. Dette danner bakteppet for dagens "Postkort fra livet" som er sendt oss av Ernst Hamnvik.

Kurbadets historie

Henrik Ibsen har gjort det, det samme har Edvard Munch, Aasmund O. Vinje og prins Carl. De har alle vært gjester ved et av de mange kurbadene som oppsto på 1800-tallet. I disse badene ble gjestene og pasientene behandlet på ulike vis med vann, forteller Georg Apenes, forfatter av boka om Hankø Bad. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter