NRK Meny
Normal

Norgesglasset 25.06.08

Subsidiert operatur - Leieboerundersøkelsen - Dagen i dag 25. Juni - One-Hit Wonder - Kåseri - Eldre får voldstelefon - Print on demand - Mistillit til fersk fisk - Morgan Kane som lydbok

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 25.06.08

Subsidiert operatur

Operaen i Bjørvika, tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta

Operaen i Bjørvika, tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Ordfører i Lesja kommune, Per Dag Hole (Sp), vil at kulturdepartementet må sponse reise og opphold for folk fra distriktet som vil oppleve operaen i Oslo. Han blir intervjuet av Pål Plassen.

Leieboerundersøkelsen

Rolige, ikkerøyende og norske leieboere kan få lavere pris enn markedsprisen når de leier bolig. Det sier forskningleder Viggo Nordvik i NOVA om den store leiemarkedsundersøkelsen. I Oslo er det nesten dobbelt så dyrt å leie som i spredtbygde strøk. Men skal man bo over flere år lønner det seg å kjøpe, sier Nordvik til reporter Tron Soot-Ryen.

Dagen i dag

25. Juni

Slaget ved Little Bighorn River endte med døden for George Custer og 300 av hans soldater og offiserer, mens Sitting Bull og Crazy Horse mistet 100 mann, en total seier for indianerne. Rep: Bjørn Vang.

One-Hit Wonder

”Sukiyaki”

I serien "One-hit wonders" skal det i dag handle om en sang som er innspilt i utallige versjoner, og som bærer en tittel som ikke har noe med sangen å gjøre.

Kåseri

Dang Trinh kåserer: ”Krisemaksimering”

Eldre får voldstelefon

Eldre som har vært utsatt for vold eller overgrep kan fra høsten av få hjelp ved å ringe gratis til en nasjonal kontakttelefon.

Oslo kommune har hatt en kontakttelefon for folk over 65 år i Oslo, og der har de i snitt 300 henvendelser i året.

- Vi har sett i de senere årene at vi får økende henvendelser fra utenbys. Det er absolutt et behov for en sånn telefon. Vi antar at vi bare ser toppen av et isfjell, så det er mye å ta tak i, sier Hege Jørgensen som jobber for Vern for eldre i Oslo kommune.

Statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet, Rigmor Aasrud tror telefonen kan bedre livet til eldre i Norge

- Forhåpentligvis er det ett bidrag til at eldre kan føle seg litt mer trygge, i alle fall de som er i en slik situasjon at vold og trusler er en del av hverdagen, sier hun.

Print on demand

Nå kan du få kjøpt bøker som ikke lenger er til salgs over disk. Kloke hoder ved Nasjonalbiblioteket forteller om løsningen til reporter Thor Henry Bjor.

Mistillit til fersk fisk

Fisk

Er denne dårlig eller ei?

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Undersøkelen om forbrukertilfredshet viser at fersk fisk havner helt nede på 35.plass. Ikke bra, sier Fride Andersen i Mattilsynet, de skal se på fartøy og fiskemottak til høsten. Kundene har ikke greie på fisk, mener Håvard Jørgensen i Norske sjømatprodusenters landsforening.Bjørn Stabell i Eksportutvalget for fisk mener undersøkelsen bare viser at kunden er misfornøyd med måten de blir møtt på når de klager på fisken, mens kunde Eva Brekka i Bodø er fornøyd med kvaliteten. Rep: Bjørn Vang.

Morgan Kane som lydbok

Tre år planlegger skuespiller Ivar Nergård å bruke på å lese inn hele bokserien om Morgan Kane til lydbok. Pål Plassen intervjuer den nye norske stemmen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS