– Det eneste folk spør om, er min første jobb

Margaret Nolan forhandlet seg til en liten rolle i James Bond-filmen «Goldfinger». 50 år senere er det nettopp den rollen hun blir husket for.

Bond-pike Margaret Nolan skulle egentlig bare spille i åpningssekvensen i Goldfinger. Da hun klarte å forhandle seg til en liten rolle i filmen, ante hun ikke at hun skulle bli husket for det 50 år etter.

HUSKES FORTSATT: Margaret Nolan ville ikke bli husket som Bond-jente. 50 år senere er det denne rollen hun huskes best for.

Aston Martin DB5

IKONISK BIL: Aston Martin DB5, filmen James Bond kjører i filmen.

Foto: Romina Amato / Reuters

Det er i år 50 år siden James Bond-filmen «Goldfinger» hadde premiere.

Les: Her er de fem flotteste Bond-filmsettene

I den forbindelse har filmskribent og 007-fanatiker Morten Steingrimsen invitert til Bond-fest på Kino Victoria i Oslo. På gjestelista står flere av de medvirkende i filmen fra 1964.

Celebre gjester

De gjeveste æresgjestene på kveldens jubileumsvisning er produksjonsdesigneren Sir Ken Adam, som hadde ansvaret for utformingen av filmsettene til alle Bond-filmene fra 1962 til 1979, og lyddesigner Norman Wanstall, som gjorde lydarbeidet på de tidlige James Bond-filmene.

Selv hadde arrangør og James Bond-general Morten Steingrimsen for anledningen kledd seg i en eksakt kopi av Sean Connerys skreddersydde dress fra filmen.

– Dressen er laget av Anthony Sinclair, skreddersydd av den samme designeren som også lagde dressene til Sean Connery og Roger Moore, forteller Steingrimsen.

Helt lik dress som Sean Connery

DRESSED TO KILL: Bond-entusiast og arrangør Morten Steingrimsen stilte for anledningen i en nøyaktig gjengivelse av Anthony Sinclair-dressen Sean Connery hadde på seg i «Goldfinger».

Sean Connery i rollen som James Bond, agent 007

KLASSISK BOND: Sean Connery gestaltet rollen som James Bond i filmserien fra 1962 til 1971.

Foto: Handout / SCANPIX

– Ville ikke bli kjent som «Goldfinger-jenta»

På den røde løperen møter vi også den tidligere «Bond-piken» Margaret Nolan, som spilte i åpningssekvensen til filmen, og som også preger den originale filmplakaten.

Den nå 70 år gamle skuespilleren har delte følelser rundt 50-årsjubileet.

– Dette får meg til å føle meg virkelig gammel. Men det er jo oppsiktsvekkende. Først var jobben min å spille i tittelsekvensen. Jeg var modell på den tida, og sa at jeg ikke ville gjøre jobben hvis jeg ikke fikk en rolle i selve filmen også, forteller Nolan.

Blant hennes beste minner fra innspillingen var da Sean Connery en dag kjørte henne hjem fra filmsettet i sin Rolls-Royce. Men statusen som Bond-jente var et tveegget sverd, minnes hun.

– Jeg ville ikke bli kjent som Goldfinger-jenta, fordi jeg ville blitt tatt på alvor som skuespiller. Men det er det eneste folk spør meg om; min første jobb!, ler Nolan.

Klassisk Bond-film

«Goldfinger» var den tredje filmen i rekken om den britiske spionen James Bond, og har blitt stående som selve innbegrepet på en klassisk Bond-film.

– Dette er kanskje den mest ikoniske Bond-filmen av dem alle, forklarer arrangør Morten Steingrimsen.

Alle de etter hvert så forutsigbare ingrediensene var til stede: vakre kvinner, stormannsgale skurker, livsfarlige spiondingser og raske biler.

Bonds bil for anledningen var en Aston Martin DB5. Dette var den første offisielle «Bond-bilen», og filmen gjorde den britiske sportsbilen verdenskjent.

Filmen huskes kanskje først og fremst i dag for John Barrys tittelspor, fremført av den walisiske sangeren Shirley Bassey.

Det er 50 år siden Bond filmen Goldfinger hadde premiere - og det markeres i ekte Bond-stil i Oslo.

50 ÅR OG LIKE BLID: James Bond-entusiaster og veteraner fra filmserien kom sammen i Oslo for å feire filmens 50-årsjubileum.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter