Hopp til innhold

– Det eneste folk spør om, er min første jobb

Margaret Nolan forhandlet seg til en liten rolle i James Bond-filmen «Goldfinger». 50 år senere er det nettopp den rollen hun blir husket for.

Bond-pike Margaret Nolan skulle egentlig bare spille i åpningssekvensen i Goldfinger. Da hun klarte å forhandle seg til en liten rolle i filmen, ante hun ikke at hun skulle bli husket for det 50 år etter.

HUSKES FORTSATT: Margaret Nolan ville ikke bli husket som Bond-jente. 50 år senere er det denne rollen hun huskes best for.

Aston Martin DB5

IKONISK BIL: Aston Martin DB5, filmen James Bond kjører i filmen.

Foto: Romina Amato / Reuters

Det er i år 50 år siden James Bond-filmen «Goldfinger» hadde premiere.

Les: Her er de fem flotteste Bond-filmsettene

I den forbindelse har filmskribent og 007-fanatiker Morten Steingrimsen invitert til Bond-fest på Kino Victoria i Oslo. På gjestelista står flere av de medvirkende i filmen fra 1964.

Celebre gjester

De gjeveste æresgjestene på kveldens jubileumsvisning er produksjonsdesigneren Sir Ken Adam, som hadde ansvaret for utformingen av filmsettene til alle Bond-filmene fra 1962 til 1979, og lyddesigner Norman Wanstall, som gjorde lydarbeidet på de tidlige James Bond-filmene.

Selv hadde arrangør og James Bond-general Morten Steingrimsen for anledningen kledd seg i en eksakt kopi av Sean Connerys skreddersydde dress fra filmen.

– Dressen er laget av Anthony Sinclair, skreddersydd av den samme designeren som også lagde dressene til Sean Connery og Roger Moore, forteller Steingrimsen.

Helt lik dress som Sean Connery

DRESSED TO KILL: Bond-entusiast og arrangør Morten Steingrimsen stilte for anledningen i en nøyaktig gjengivelse av Anthony Sinclair-dressen Sean Connery hadde på seg i «Goldfinger».

Sean Connery i rollen som James Bond, agent 007

KLASSISK BOND: Sean Connery gestaltet rollen som James Bond i filmserien fra 1962 til 1971.

Foto: Handout / SCANPIX

– Ville ikke bli kjent som «Goldfinger-jenta»

På den røde løperen møter vi også den tidligere «Bond-piken» Margaret Nolan, som spilte i åpningssekvensen til filmen, og som også preger den originale filmplakaten.

Den nå 70 år gamle skuespilleren har delte følelser rundt 50-årsjubileet.

– Dette får meg til å føle meg virkelig gammel. Men det er jo oppsiktsvekkende. Først var jobben min å spille i tittelsekvensen. Jeg var modell på den tida, og sa at jeg ikke ville gjøre jobben hvis jeg ikke fikk en rolle i selve filmen også, forteller Nolan.

Blant hennes beste minner fra innspillingen var da Sean Connery en dag kjørte henne hjem fra filmsettet i sin Rolls-Royce. Men statusen som Bond-jente var et tveegget sverd, minnes hun.

– Jeg ville ikke bli kjent som Goldfinger-jenta, fordi jeg ville blitt tatt på alvor som skuespiller. Men det er det eneste folk spør meg om; min første jobb!, ler Nolan.

Klassisk Bond-film

«Goldfinger» var den tredje filmen i rekken om den britiske spionen James Bond, og har blitt stående som selve innbegrepet på en klassisk Bond-film.

– Dette er kanskje den mest ikoniske Bond-filmen av dem alle, forklarer arrangør Morten Steingrimsen.

Alle de etter hvert så forutsigbare ingrediensene var til stede: vakre kvinner, stormannsgale skurker, livsfarlige spiondingser og raske biler.

Bonds bil for anledningen var en Aston Martin DB5. Dette var den første offisielle «Bond-bilen», og filmen gjorde den britiske sportsbilen verdenskjent.

Filmen huskes kanskje først og fremst i dag for John Barrys tittelspor, fremført av den walisiske sangeren Shirley Bassey.

Det er 50 år siden Bond filmen Goldfinger hadde premiere - og det markeres i ekte Bond-stil i Oslo.

50 ÅR OG LIKE BLID: James Bond-entusiaster og veteraner fra filmserien kom sammen i Oslo for å feire filmens 50-årsjubileum.

Kulturstrøm

 • Norsk film kan hente pris under Cannes-festivalen

  Filmen «Armand» regissert av Halfdan Ullmann Tøndel med Renate Reinsve i hovedrollen får verdenspremiere under den anerkjente filmfestivalen i Cannes. Filmen kan dermed vinne pris i festivalens sideprogram Un certain regard.

 • Strømbrudd på Media City Bergen - TV 2 og NRK rammet

  Både NRK og TV 2s sendinger fra Bergen ble torsdag morgen slått ut av et strømbrudd på Media City Bergen.

  – Vi hørte et smell så gikk det i svart, sier NRKs nyhetsoppleser Tom Arne Moe.

  NRK Vestlands morgensending for Hordaland på radio ble rammet av strømbruddet.

  – Vi er fullstendig avhengig av strøm for å nå ut til publikum, så dette er krise, sier redaktør i NRK Vestland, Dyveke Maiken Buanes.

  – Heldigvis var folkene våre kjappe med å gi beskjed og sørge for at vi gikk i samsending for hele Vestland på radio.

  Også TV 2s nyhetssendinger fra Bergen ble slått ut av strømbruddet. Nyhetssendingen som skulle på luften på TV klokken 07.00 kom aldri på luften der.

  – Jeg har aldri opplevd noe lignende. Det var totalt uventet og litt spooky, sier TV 2s nyhetsanker Arild Riise i en nyhetsmelding hos TV 2.

  Strømmen er delvis tilbake på bygget, og det jobbes med å få sendingene på luften igjen som normalt.

  – Så vidt jeg vet så var strømmen delvis tilbake cirka 07.13, opplyser Rita Aga i Entras kundesenter.

  Bergens Tidende har lokaler i etasjen under TV 2 og skriver at de opplever at telefon og internett er ustabilt torsdag morgen.

  Media City i Bergen lyssatt mot en mørkeblå himmel
  Foto: Simon Brandseth