Hopp til innhold

– Det var aldri meningen å gi ut boken

– Jeg tenkte bare «faen i helvete, du tuller med meg» da forlaget ringte og sa de ville gi ut skriveriene mine fra kurset jeg tok. Nå er finske Tommi Kinnunens debutroman solgt til 14 land.

Tommi Kinnunen

– Når jeg dør vil jeg ikke ha noen gravsten. Jeg håper noen husker meg i ordene. Jeg vil heller aldri bygge meg et nytt hus, jeg vil bo i gamle hus – jeg elsker dem – for da er jeg en av mange mennesker som har bodd der, sier Tommi Kinnunen. Den finske forfatteren er aktuell med slekstromanen «Der fire veier møtes».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Debutromanen «Der fire veier møtes» ble nominert til Finlands største litteraturpris, Finlandia-prisen. Men det var aldri meningen å gi den ut. Tommy Kinnunen var sliten av jobben på ungdomskolen og ønsket bare en ny hobby.

– Noen begynner på yoga eller ny diett, jeg valgte å ta et novellekurs for å skrive.

To kvinner retusjerer i foto-rom

– Dette er et av de første bildene jeg kom over, og en viktig grunn til at jeg begynte å skrive. Bildet viser to kvinner som retusjerer gamle negativer. Fotoet er fra begynnelsen av 1920-tallet. Det er et dårlig bilde, men forteller om virkeligheten i et fotoatelier. Denne bygningen ble også med i boken, forteller Kinnunen.

Foto: Privat

Trodde det var tull

Han ba en venn som er lyriker om å lese litt av det han hadde skrevet, for å vurdere om noe var verdt å spare på, eller om han burde kaste alt sammen. Vennen var på reise, og sa han kunne lese på flyet.

– Han svarte aldri. Jeg tenkte at teksten måtte være veldig dårlig, siden han ikke engang våget å svare.

Den sommeren feiret han 40-årsdagen sin i Østerrike. Under en kjøretur ringte plutselig en dame. Hun sa hun jobbet i forlag og at de ville gi ut boken. Kinnunen var helt sikker på at det var kompisen som sto bak.

– Jeg er fortsatt skamfull over min første reaksjon, som var: «Hvem i helvete er du?» Vi befant oss 3000 meter oppe til fjells, og hele veien nedover forsøkte kvinnen å overbevise meg at hun faktisk eksisterte.

Jordmorens stue

– Jeg tenker ikke at livet er en reise mellom to punkter. Livet er alt det som forandres mellom to bilder, sier Kinnunen. Hele boken hans er inspirert av et gammelt familie-fotoalbum. Da Kuusamo ble evakuert under krigen, hadde folk bare noen timer på seg til å forlate husene sine og ta med seg det de kunne bære. Her bodde Kinnunens tipp-oldemor, som inspirerte til roman-karakteren Maria, som er jordmor.

Foto: Privat

Inspirert av gamle fotografier

«Der fire veier møtes» handler om tre generasjoner kvinner som lever under samme tak. Vi følger slekten gjennom 101 år.

Det er noko som plagar denne familien, nesten ingen veit kva det er, ikkje inne i familien heller, men det skaper ei uhygge som alle kjenner på.

Marta Nordheim / Fra anmeldelsen av «Der fire veier møtes»
Jordmoren med sykkel

«Maria» i boken var den første jordmoren i Kuusamo. Her er hun foran huset sitt, før det brant under krigen. Hanna het hun i virkeligheten.

Foto: Privat

En av kvinnene i debutromanen er Maria som er jordmor. Hun er Tommis tippoldemor.

– I finsk litteratur er kvinnene ofte definert av hvem de er kone til. Jeg ville la kvinnene være kraftfulle, ikke ha en make som bestemmer.

– Jeg er ikke så viktig

Tommi Kinnunens farfar

– Han er min farfar. Det er fra da de bygde opp kirken i Kuusamo etter andre verdenskrig, sier Tommi Kinnunen.

Foto: Privat

Kinnunen vokste opp med hele familien, i huset til besteforeldrene. Inspirasjonen til å skrive fikk han av å bla i gamle familiealbum. Han forteller at det fineste med oppveksten var den sterke følelsen av å være en del av en generasjon.

– Jeg er ikke så viktig. Det høres sikkert rart ut. Men alt handler ikke om meg, jeg er ikke den viktigste i verden. Jeg er bare en. Etter meg kommer det flere. Og før meg har det vært mange.

– Nå som far er død, tenker jeg at et menneske dør egentlig først når det ikke lenger er noen som husker personen, den personens fortelling. Min far lever ikke lenger, men vi har mange historier, vi har vitser vi fortalte. Når ingen lenger husker dette, først da er man død.

Senere i februar kommer Tommy Kinnunens andre bok ut i Finland. Den fortsetter fortellingen.

Kulturstrøm

 • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

  Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

  Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

  Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.