Hopp til innhold

Nekter å kalle den israelsk-palestinske konflikten for en konflikt

– Når media kaller det som skjer mellom Israel og Palestina for en konflikt, høres det ut som om to likestilte parter er uenige, mener den palestinsk-amerikanske forfatteren Susan Abulhawa.

Susan Abulhawa

Susan Abulhawa er i Norge i forbindelse med sin andre bok, «Det blå mellom himmel og hav», som utkom i mai i år. Da NRKs reporter stilte henne et spørsmål om den israelsk-palestinske konflikten, svarte hun at hun ikke vil gå med på å kalle dagens situasjon for en konflikt.

Foto: Thomas Espevik

– Kolonisering og etnisk rensing er mer beskrivende ord for det som foregår, sier Abulhawa da NRK møter henne for et intervju i Oslo.

Den palestinsk-amerikanske forfatteren peker på uenigheter mellom Vladimir Putin og Barack Obama som eksempel på en konflikt, og mener det er helt feil av media å bruke dette ordet om situasjonen i Midtøsten.

– Vi trenger et nytt språk og nye ord for å beskrive det Israel holder på med, sier Abulhawa.

Vil ikke beskrive kvinnene i romanen som sterke

Det er fem år siden Abulhawa debuterte som forfatter med «Morgen i Jenin». NRKs litteraturanmelder, Anne Cathrine Straume, beskrev romanen som en rystende bok om palestinernes vanskjebne. Også i forfatterens andre bok, «Det blå mellom himmel og hav», er det palestinere som har hovedrollen.

Susan Abulhawa

«Det blå mellom himmel og hav» er Abulhawas andre roman. Den er foreløpig solgt til 20 språk.

I romanen møter vi fire generasjoner kvinner, som Abulhawa tilsynelatende beskriver som «sterke kvinner» i en hilsen til sine lesere på Aschehougs nettsider, men til NRK avviser forfatteren kategorisk å ha kommet med en slik uttalelse.

– Man sier aldri at en roman handler om sterke menn. Når en sier det om kvinnelige romankarakterer, betyr det at kvinner typisk ikke er sterke. Derfor kunne jeg aldri ha sagt det, sier Abulhawa.

– Har ingen agenda med skrivingen

Abulhawa forteller at hun i sin ferskeste roman ville skrive om det indre livet til disse nevnte kvinnene, om hvordan de i en utfordrende hverdag på Gaza må forholde seg til vanlige ting som kjærlighet, seksualitet, religion og penger.

Tror du skjønnlitteratur kan vise noe om situasjonen i Midtøsten som journalister ikke klarer å formidle?

– Ja, absolutt. Jeg tror litteraturen har en egen superkraft til å formidle et større bilde.

Selv om Abulhawa har stor tro på litteraturens formidlingsevne, hevder hun å ikke ha en agenda med skrivingen:

– Jeg tenker verken på politikk, lesere eller anmeldere når jeg skriver. Det eneste jeg bryr meg om er å fortelle historien til karakterene mine.

– Har fått en stemme utover det litterære

– Så du er først og fremst forfatter, og ikke en menneskerettsaktivist når du skriver?

– Det er som å spørre om jeg ser meg selv som en kvinne eller mor først. Jeg er mor, kvinne, venn, aktivist, forfatter og så videre, og vet ærlig talt ikke hvordan det ene påvirker det andre. Men jeg deler ikke hvem jeg er inn i deler. Jeg er et helt menneske.

Likevel erkjenner Abulhawa at forfatterrollen har gitt henne en stemme utover det litterære:

– Ja, definitivt, og det er et stort privilegium, spesielt i en verden hvor de fleste mennesker ikke har noen stemme.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP