Hopp til innhold

Har sluttet å drømme

– Mange drømmer er nok skjulte fengsel, sier forfatter Demian Vitanza. For to år siden gav han opp boligdrømmen og kjøpte seg en bobil.

Demian Vitanza

De to siste årene har Demian Vitanza reist gjennom 20 europeiske land med en bobil. Han har aldri angret på at han forlot den norske boligdrømmen.

Foto: Thomas Espevik

– Jeg drømte aldri om å leve slik, forteller Vitanza idet vi svinger ut på Kirkeveien og sikter oss inn mot Sjøflyhavna på Fornebu.

De to siste årene har forfatteren reist gjennom 20 europeiske land med en bobil. Det var en krise som fikk ham ut på veien.

– Jeg måtte flytte ut av leiligheten i Oslo, og klarte ikke å finne noe annet som var levelig med forfatterlønn.

– Så du kjøpte deg en bobil og kjørte ut i Europa?

– Nei, jeg kjøpte bilen i Tyskland. Deretter var det flere papirer som måtte ordnes, og på toppen av det hele fikk jeg lekkasje. Jeg satt fast i tre måneder.

– Hvordan holdt du ut?

– Jeg vurderte å gi opp, men etter en telefonsamtale med min forfatterkollega, Edy Poppy, bestemte jeg meg for å fortsette. Hun sa jeg måtte gjøre det for skrivingen. Vi deler troen på at forfatteryrket krever et annerledes blikk på verden. Forskning på livet.

Demian Vitanza

Demian Vitanza forteller at han aldri har angret på at han kjøpte seg en bobil. Men det var en forfatterkollega som måtte oppmuntre ham til å holde ut da han fikk startvansker.

Foto: Thomas Espevik

Europeiske drømmer

Vitanza virker komfortabel bak rattet. Vinduene er åpne og musikken fra anlegget spilles så høyt at jeg blir ørlite bekymret for at båndopptakeren ikke skal få med seg samtalen vår. Men vel fremme på Sjøflyhavna er det lite som forstyrrer da jeg spør ham om europeeres drømmer.

– De er veldig forskjellige. I Italia er det en slags depresjon som kommer av en manglende evne til å forestille seg en fremtid. Mange drømmer om å dra bort, det samme gjelder for Spania og Hellas.

– Og så har jeg møtt de som drømmer om helt enkle ting ...

Vitanza forteller om et besøk på en skole for sigøynere, men jeg avbryter ham.

– …Skole for sigøynere?

Ja, i Ungarn – et land med en veldig brun regjering. Der foregår det dessverre segregering av sigøynere.

– Og hva drømmer elevene på sigøynerskolene om?

– Helt enkle ting, som å ha en jobb, en hvilken som helst jobb.

Demian Vitanza

Sykkelen er også med som en trofast venn. Vitanza parkerer ofte utenfor sentrum, og har flere timer på sykkel hver dag.

Foto: Thomas Espevik

Fengslende drømmer

– Nordmenn er kanskje kjent for større drømmer?

– Bare lytt til hva folk på kafeer i Oslo snakker om. Det handler om å ha råd til en bra bolig. Det er ikke rart vi har Europas høyeste låneandel blant unge voksne.

– Ødelegger drømmene for oss?

– Mange drømmer er nok skjulte fengsel. Jeg tror det er viktig å finne ut om drømmene holder oss tilbake fra å leve, eller om de dytter oss ut i livet.

Vitanza har selv mistet troen på å drømme.

– Drømmene mine har stort sett gått dårlig. Å bo i bobil var aldri en drøm, men har blitt en vakker virkelighet.

Demian Vitanza

Vitanza forteller at mange spør ham om når han kommer hjem til Oslo eller Halden, men forfatteren påpeker at så lenge han har bobilen er han alltid hjemme.

Foto: Thomas Espevik

Kulturstrøm

 • Musk selger Tesla-aksjer

  Elon Musk har den siste uka solgt Tesla-aksjer for rundt 68 milliarder kroner, trolig som følge av striden i forbindelse med et planlagt oppkjøp av Twitter.

  Ifølge en oversikt Securities and Exchange Commission solgte Tesla-gründeren 7,9 millioner aksjer mellom 5. og 9. august.

  – Dersom Twitter setter en stopper for denne avtalen, (noe de forhåpentlig ikke gjør), og enkelte partnere ikke vil være med, så er det viktig å unngå nødsalg av Tesla-aksjer, skriver Musk på Twitter.

  Musk inngikk i april avtale om å kjøpe Twitter for nærmere 430 milliarder kroner, men har siden forsøkt å trekke budet. Partene har siden saksøkt hverandre, og saken kommer for retten i oktober.

  (NTB)

  Elon Musk
  Foto: Susan Walsh / AP
 • Uklart om det blir Pride-parade

  Det er fremdeles uklart om det vil bli arrangert Pride-parade i Oslo i høst.

  Etter angrepet mot flere utesteder 25. juni, kvelden før paraden skulle gå, ble arrangementet utsatt. Oslo Pride sa da at de ville arrangere paraden i august, men det vil trolig ikke skje.

  – Når terrornivået, ifølge politiet, er så høyt som det er, så er det ikke mulig å planlegge det praktiske på nåværende tidspunkt, sier Oslo Pride-leder Inger Kristin Haugsevje til Blikk.

  Til NRK sier Oslo Pride at de er i dialog med politiet og kommunen, med mål om å kunne arrangere parade eller minnemarkering senere i høst.

 • Blir landets andre barnebibliotek

  Deichman Biblo Holmlia i Oslo åpner neste år og blir landets andre bibliotek der voksne ikke har adgang.

  Biblo-konseptet ble startet på Tøyen, og kom 2019 på Time for Kids' liste over de 50 beste stedene i verden for barn. Nå tas det ut i en ny bydel. Aldersgrensa på Deichman Biblio Holmlia blir mellom 10 og 13 år.