Ingen grenser-Birgit fikk kritikk for å stå på to bein

Birgit Skarstein sier medlemmer av handikapsamfunnet ble «forbannet» da hun gikk oppreist på Idrettsgallaen.

Etter at Birgit Skarstein entret scenen gående ved hjelp av en robot, fikk hun en blanda mottakelse, som hun forteller om i dette klippet fra kveldens Skavlan.
Se hele Skavlan på NRK1 i kveld kl: 21:25, eller på tv.nrk.no.

Birgit Skarstein på Skavlan: – Noen ble sinte og forbanna.

Da Birgit Skarstein ble kjent gjennom andre sesong av «Ingen grenser», en av NRKs største seersuksesser noensinne, var det som handikappet. Sammen med Lars Monsen og resten av gjengen besteg Skarstein fjellet Snøhetta (2286 moh.) – for det meste i rullestol.

Serien samlet langt over en million nordmenn hver eneste episode og Skarstein fikk massiv støtte for bragden, fra stort sett alle hold.

Da Skarstein gikk oppreist ut på scenen på Idrettsgallaen forrige lørdag, var tilbakemeldingen en helt annen. Flere på sosiale medier var ikke fornøyd med opptredenen.

– Det var mange som var ganske forbanna. En del av handikapsamfunnet. Jeg tror man i det miljøet er redd for å sende et signal om at «det riktige er å gå». Og at det er bedre å gå enn å sitte i rullestol, sier hun på kveldens Skavlan.

Saken fortsetter under videoen.

Skarstein er uenig i kritikken

Birgit Lovise Skarstein, kjent fra Ingen Grenser på NRK, delte ut prisen til Årets Lag på Idrettsgallaen, sammen med håndballspiller Kristian Kjellling. Skarstein entret podiet med nye "robotstyrte" proteser.

Ingen Grenser-Birgit gikk inn på podiet under Idrettsgallaen 2013.

– De sier: «Stakkars Birgit, hun har en lang vei å gå med seg selv. Hun som tror hun skal gå igjen», forteller hun.

Skarstein sier til NRK.no at hun forstår kritikken. Hun er bare ikke enig.

– Jeg tror man er redd for å falle bakpå i likestillingsarbeidet. At samfunnet ikke trenger å tilpasse seg enkeltmennesket, fordi alle bare kan tilpasse seg samfunnet. Jeg mener det må skje en tilnærming fra både individet og fellesskapet, sier 23-åringen.

– For mye «oss» og «dem»

Derfor var det ikke tilfeldig valgt at det var nettopp Idrettsgallaen som ble valgt for å prøve ut nyvinningen, som har en prislapp på én million kroner. En robot, festet fra nakken til beina, som kan få lamme til å gå ved hjelp av avansert teknologi.

Roboten bruker vektforskyvning som utgangspunkt for å vite når beina skal bevege seg fremover.

Det kan være verdt å nevne at roboten, som er utviklet ved Berkley-universitetet i USA, fortsatt bare er til rehabiliteringsbruk.

– Jeg tror at å sitte i rullestol kan bli en identitetsmarkør. Det kan bli for mye «oss» og «dem». Det som skjedde på Idrettsgallaen var ikke at jeg forkastet rullestolen, men at jeg valgte å bruke noe annet til å flytte meg med. Jeg tror vi alle har godt av å se nye løsninger.

Saken fortsetter under bildet.

Birgit Skarstein

Birgit Skarstein er ikke enig i kritikken hun fikk for å gå oppreist, ved hjelp av en robot, på Idrettsgallaen forrige lørdag.

Foto: JONAS ERIKSSON / Monkberry
Handikapforbundet forstår kritikken

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein, fikk også med seg kritikken.

–Jeg fikk ikke sett så mange av kommentarene, men jeg har blitt gjenfortalt det som skjedde på Facebook, sier Lein til NRK.no.

Forbundslederen tror det er to faktorer som er viktige for å forstå dem som kritiserer Skarstein.

– Jeg tror vi må forstå kommentarene i et historisk perspektiv. For noen år siden var det et sterkt fokus på å få folk som satt i rullestol opp og gå. Mange ødela seg fordi de ble presset til å gå, sier Lein.

– I tillegg har man i veldig mange år slåss for like rettigheter til å delta i samfunnet, uansett om man sitter i rullestol eller ikke. Når Skarstein kommer på scenen på den måten, opplever noen det som en liten dolk i ryggen.

Lein understreker at utviklingen innen tekniske hjelpemidler for handikappede uunngåelig.

– Vi må alle leve med at det kommer forskjellige hjelpemidler som gjør at man kan bevege seg på ulike måter. Faren er at noen ser på denne utviklingen som truende, sier Lein.

Kulturstrøm

  • Komisk bilaction

    – Kinofilmen «Fast & Furious 9» har ikke ambisjoner om å fortelle en god, sammenhengende historie med nerve og spenning, men har som mål å hamre inn underholdningen med de største effektene som er å oppdrive, skriver NRKs filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 4.

    Nathalie Emmanuel og Vin Diesel i filmen «Fast & Furious 9».
    Foto: Giles Keyte/Universal Pictures