Improvisasjon og frihet

Det går jo bra: Man kan følge Kant et godt stykke på vei - men hans skepsis til alt som har med menneskets følelsesliv å gjøre blir etterhvert vanskelig å leve med. Har han glemt at det er menneskelig å feile? At fristelsene finnes i overflod - og at det er fryktelig lett å falle for dem? Neppe. Immanuel Kant var klar over at menneskenes situasjon på jorden etterlater meget tilbake å ønske seg både når det gjelder rettferdighet, moral, dannelse og velferd. Han var klar over at filosofien åpenbarer en "skandaløs" mangel på svar på spørsmål tenkende mennesker oppfatter som viktige

Hør: Studio Sokrates om Clifford Brown og Immanuel Kant

Kant for nybegynnere

Man kan godt hevde at Kant løste en påtrengende krise i europeisk åndsliv: To tilsynelatende uforenlige filosofiske posisjoner var framherskende på Kants tid: Rasjonalismen, på kontinentet, og empirismen i Storbritannia. Kant foreslår at hvis man tenker seg at mennesket er utstyrt med forståelsesformer i bevisstheten, altså former som strukturerer våre sanseinntrykk så kan man komme både empiristene og rasjonalistene i møte.

Immanuel Kant: Brobygger mellom empirismen og rasjonalismen.

Rasjonalistene framholdt at mennesket har medfødte begreper som det fortolker virkeligheten ved hjelp av - mens empisristene mente vår bevissthet var en ubeskrevet tavle - som sanseinntrykkene i sin tur samlet seg på. Erfaringer var kunnskapens sikreste kilde. Ved å forene disse filosofiske posisjonene løste Kant et påtrengende problem - samtidig som han skapte et annet: Hvis virkeligheten er slik som fornuftige vesener e r f a r e r den - kan det da tenkes at virkeligheten uavhengig av erfaring - er en helt annen? I bunnen av Kants filosofi er mysteriet fremdeles tilstede.

Musikken

1. Jordu (Duke Jordan) 3'32

Clifford Brown-Max Roach kvintett

Mercury

2. I feel a song coming (McHugh)

Sonny Rollins

Prestige

Studio Sokrates om Miles Davis og Immanuel Kant

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix
  • Ingen konserter i Borggården

    Det blir ingen konserter i Borggården under Olavsfestdagene i Trondheim i sommer. Det betyr at konsertene med Manic Street Preachers, Ole Paus og Motorpscyho, Aurora, Iris, Kari Bremnes og Trondheim Symfoniorkester, blir avlyst. Det opplyser arrangørene fredag formiddag.