Hopp til innhold

Improvisasjon og frihet

Det går jo bra: Man kan følge Kant et godt stykke på vei - men hans skepsis til alt som har med menneskets følelsesliv å gjøre blir etterhvert vanskelig å leve med. Har han glemt at det er menneskelig å feile? At fristelsene finnes i overflod - og at det er fryktelig lett å falle for dem? Neppe. Immanuel Kant var klar over at menneskenes situasjon på jorden etterlater meget tilbake å ønske seg både når det gjelder rettferdighet, moral, dannelse og velferd. Han var klar over at filosofien åpenbarer en "skandaløs" mangel på svar på spørsmål tenkende mennesker oppfatter som viktige

Hør: Studio Sokrates om Clifford Brown og Immanuel Kant

Kant for nybegynnere

Man kan godt hevde at Kant løste en påtrengende krise i europeisk åndsliv: To tilsynelatende uforenlige filosofiske posisjoner var framherskende på Kants tid: Rasjonalismen, på kontinentet, og empirismen i Storbritannia. Kant foreslår at hvis man tenker seg at mennesket er utstyrt med forståelsesformer i bevisstheten, altså former som strukturerer våre sanseinntrykk så kan man komme både empiristene og rasjonalistene i møte.

Immanuel Kant: Brobygger mellom empirismen og rasjonalismen.

Rasjonalistene framholdt at mennesket har medfødte begreper som det fortolker virkeligheten ved hjelp av - mens empisristene mente vår bevissthet var en ubeskrevet tavle - som sanseinntrykkene i sin tur samlet seg på. Erfaringer var kunnskapens sikreste kilde. Ved å forene disse filosofiske posisjonene løste Kant et påtrengende problem - samtidig som han skapte et annet: Hvis virkeligheten er slik som fornuftige vesener e r f a r e r den - kan det da tenkes at virkeligheten uavhengig av erfaring - er en helt annen? I bunnen av Kants filosofi er mysteriet fremdeles tilstede.

Musikken

1. Jordu (Duke Jordan) 3'32

Clifford Brown-Max Roach kvintett

Mercury

2. I feel a song coming (McHugh)

Sonny Rollins

Prestige

Studio Sokrates om Miles Davis og Immanuel Kant

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.