Hopp til innhold

«Skam»-stjerne første kvinne i hijab på forsiden av Norges største moteblad

Iman Meskini, best kjent som «Skam»-Sana, er den første kvinnen som noen gang fronter Norges største moteblad ikledd hijab. – Normaliserer hijaben, mener samfunnsdebattant.

Faksimile fra Costume

FORSIDEPIKE: Iman Meskini, best kjent som «Skam»-Sana, er på forsiden av norske Costume.

Foto: Costume

– Vi har Iman Meskini på forsiden fordi hun er en av verdens største TV-stjerner og et spennende navn i norsk offentlighet, sier Kine B. Hartz, sjefredaktør i motemagasinet Costume.

Ifølge Hartz er forsiden med Meskini historisk. Dette er første gang Norges største moteblad har en kvinne ikledd hijab på forsiden.

Kine B. Hartz

VIL SPEILE SAMFUNNET: Kine B. Hartz, sjefredaktør i Costume.

Foto: Costume

– Vi etterstreber hele tiden å speile samfunnet vi lever i. Og nettopp det var så fantastisk med karakteren Sana i «Skam». Endelig fikk vi et innblikk i hvordan det er å være ung norsk muslimsk jente i 2017, sier Hartz.

Sjefredaktøren sier at det var veldig spennende å intervjue «Skam»-stjernen.

– Hun er reflektert rundt tema som identitet og tro, og vet hvordan det er å leve i to kulturer. Det bra at stemmer som hennes slippes til i norsk offentlighet, og jeg mener det er viktig å gi henne en plattform. Den overveldende positive responsen vi har fått i dag vitner om at mange er enige i det.

– Normaliserer hijaben

Det er ikke bare i Norge at kvinner i hijab har vært et sjelden syn på magasinforsidene. I juni skapte modellen Halima Aden overskrifter da hun var den første modellen ikledd hijab som frontet motegigantene Vogue og Allure.

Samfunnsdebattant Maryam Trine Skogen mener utviklingen er bra.

– For det første normaliserer dette hijab, som mange bruker. Man viser at hijaben kan være stilig og moteriktig, og at man kan være oppegående samtidig som man bruker hijab, sier Skogen.

Maryam Trine Skogen

STILIG: Maryam Trine Skogen mener forsiden er stilig og viser en side av norske muslimer som ofte ikke kommer frem i norsk presse.

Foto: Olav Døvik / NRK

Hun håper forsiden reflekterer at det finnes bredde blant muslimer, og at hijaben ikke er synonymt med en religiøs rolle som gjør at man faller utenfor fellesskapet.

– Mange religiøse vil ikke at hijaben skal kombineres med sminke og smykker, men her kan man se at det ikke er slik. Man kan bli stolt av å se mangfoldet med hijab.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters