NRK Meny
Normal

Ikke la deg lure av lommetyver

Lommetyver ser ikke ut slik du kanskje tror en lommetyv ser ut. Han kan være den pent kledde mannen ved siden av deg.

Full t-banevogn
Foto: Maria Nakken / NRK

- Lommetyvene opptrer i mange former, forteller stasjonssjef ved sentrum politistasjon i Oslo, Bjørn Åge Hansen.

Ikke stygt kledd

Mann i dress og slips
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Mange vil kanskje tenke seg en lommetyv som en lite pent kledd mann, men det er der mange tar feil, og går rett i fella.

- Han ser ikke ut som om han kommer rett fra fjøset. Slik er det ikke lenger, forteller Hansen til NRK Frokost-TV.

I dag er tyvene ganske velkledde, gjerne i dress.

Lommetyv-bransjen har skiftet klesstil det siste året. De kler seg bedre for ikke å bli mistenkt.

Nett-TV: Bjørn Åge Hansen i Frokost-TV

Med trillekoffert

De reiser gjerne i grupper, og med trillekoffert med seg, gjerne på offentlig kommunikajson.

I desse koffertene, eller baggene har de klesskift. Slik at de ganske ofte, etter at de har begått et tyveri, skifter lue, jakke og lignende, og så stjeler de på nytt igjen.

T-bane
Foto: Lorentz Berg / NRK

- Det er ingen som mistenker folk som står med trillekoffert på offentlig kommunikasjon for å være lommetyver. Den forestillingen har vi ikke i Norge, mener Hansen.

Fleire og flere blir anmeldt

Politiet får stadig flere anmeldelser fra folk som har blitt rundstjålet på trikken, i køer, på butikken og andre steder der det ferdes mange folk.

- Rundt 10 000 forhold blir anmeldt i Oslo, og i tillegg er det mange som ikke blir anmeldt.

Tyvene jobber sammen

Det er løst sammensatte grupper som kjenner hverandre som jobber sammen. De kommer gjerne fra Øst-Europa.

Minibank
Foto: Picasa 2.7 / NRK

- De har spottet ut Norge, og resten av Skandinavia som bra steder. Her har folk penger og her går folk rundt som vandrende banker.

Slik blir du lurt

Pass deg i minibanken:

Når du tar ut penger i minibanken, spesielt i nærheten av offentlig kommunikasjon så skjul alltid koden din, og husk koden, ikke skriv den ned.

Lommetyvene følger gjerne med hvor du legger lommeboken, og hvis de også klarer å se koden din så følger de etter deg og prøver alt de kan for å ta det fra deg.

T-bane og trikk
Foto: Cornelius Poppe/Tor Richardsen. Montasje: NRK / Scanpix

Pass deg på offentlig kommunikasjon:

Når du skal inn på offentlig kommunikasjon så hender det at de jobber fire personer sammen. En stopper midt i døren, slik at du går rett i ryggen på personen. Da er det tre andre personer bak deg. Og på den lille tiden som oppstår kan lommeboken din forsvinne.

Lommetyv.
Foto: Rune Karlsen / NRK

Pass deg for "vekslerene":

Noen blir lurt av "vekslerene". De stopper deg og spør om du kan veksle, det er oftest eldre mennesker som blir utsatt for dette. "Vekslerene" er spesielt velkledde, gjerne i dress.

De hjelper deg gjerne med å finne fram pengene. Og de har en fingerferdighet som gjør til at du ikke aner ordet av det før pengene er borte.

Pass deg for restaurant-tyvene:

Du sitter på restaurant og så kommer det noen med et kart og spør om hjelp.

Lommetyven vet allerede hvor lommeboken og mobilen din ligger. Og mens du hjelper å finne for eksempel et hotell på kartet så forsvinner disse tingene.

Bankkort
Foto: Stein Schinstad / NRK

Slik kan du unngå lommetyvene

Det sikreste er å ha glidelåsen igjen på vesken. Om du i tillegg har en sidelomme inne i vesken, som også er igjen, så begynner det å hjelpe.

Innerlommer på jakker hjelper også, men ha gjerne en knapp på lommen som er igjen.

Om du har lommeboken i lommen så kan du gjerne vri fôret. Da er det ikke så enkelt for tyven å få handen nedi og ta opp lommeboken din.

- Din uoppmerksomhet er tyvens beste våpen. Folk må selv passe på tingene sine, forteller Hansen.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP