NRK Meny
Normal

I livets siste fase

- Når man kommer inn og får tilgang til pasienter som vet at de har kort forventet tid å leve, blir en forsker ydmyk, sier Kari Gran Bøe.

Tom sykeseng
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hør: Helsearbeidere og døende

Hun er rektor for Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo, og har dermed ansvar for studenter som skal bli helsearbeidere. I januar forsvarte hun sin doktoravhandling om møtet mellom helsearbeidere og pasienter som har kort tid igjen å leve.

De små tingene gir verdigehet

I arbeidet med avhandlingen har Kari deltatt i pasientenes hverdag, og intervjuet flere av dem. I følge henne er noe av det viktigste å bli behandlet som et menneske, og ikke som en ting. Hun mener også at det ofte kan være oppmerksomhet om de små tingene som skaper verdighet.

Gran Bø er kritisk til et mål i helsevesenet om at alle skal kunne hjelpe seg selv.

-Vær et medmenneske

- Spesielt i siste fase av livet, er det mange som ikke har mulighet til å klare seg selv. Da kan nettopp det å be om hjelp være tungt og kjennes uverdig. Dette gjør det utrolig viktig at den som hjelper pasienten, lytter, tar seg tid, og er et medmenneske for vedkommende, sier Gran Bøe.

Som rektor på en høgskole som utdanner helsearbeidere, er Kari Gran Bø spesielt opptatt av at hennes studenter skal ta seg tid til pasientenes fortellinger når de kommer ut i arbeidslivet.

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm