I kveld kan Roy Jacobsen vinne en av verdens viktigste litteraturpriser

LONDON (NRK): Den norske forfatteren kan være den som holder seierstalen etter utdelingen av prestisjetunge The Man Booker International Prize i kveld. – Jeg har gjort meg noen refleksjoner om en eventuell pris, sier han.

Roy Jacobsen

Roy Jacobsen leser omslaget av den engelske oversettelsen av boken hans «De usynlige». – Det er en fryd for meg å lese denne boken på engelsk, sier han.

Foto: Espen Aas / NRK

– Jeg er spent, jeg må si det.

Det er ikke så rart at Roy Jacobsen er smånervøs. The Man Booker International Prize deles årlig ut til et skjønnlitterært verk som er oversatt til engelsk og publisert i Storbritannia. Vinneren får femti tusen pund (rundt 550.000 kroner), som han eller hun må dele med sin oversetter.

 • LES OGSÅ:

– Skremmende galleri

Internasjonale navn som Alice Munroe og Philip Roth har vunnet prisen tidligere. Og vel så kjente Günter Grass, Milan Kundera og Salman Rushdie har vært nominert. Nå er Jacobsen det også.

Roy Jacobsen, De usynlige

«De usynlige» ble en suksess både hos publikum og kritikere da den kom ut her til lands i 2013. Og nå gjør den det ikke så verst i Storbritannia heller.

Foto: Cappelen Damm

– Det er et skremmende galleri, jeg er helt enig i det. Jeg sier stor takk til alle som har fått meg opp på denne listen, sier Jacobsen når NRK møter ham i en idyllisk hage i Islington nord i London, der han bor hos sin engelske forlegger.

Grunnen til at han er på listen er boken «De usynlige», som på engelsk har fått tittelen «The Unseen». Jacobsens historiske roman ble en suksess både hos publikum og kritikere da den kom i 2013. Vi møter en familie på Barrøy i Nordland i årene fra 1913 til 1928. Øya utgjør et helt eget samfunn, der menneskene fylles opp av det daglige strevet for å overleve.

Strålende britiske kritikker

Nå fortelles historien i en engelsk språkdrakt – noe som har gitt Jacobsen godt med oppmerksomhet her i Storbritannia. For kritikkene har vært strålende.

– Den har blitt mottatt eksepsjonelt godt i Storbritannia. Jeg fått kritikker som jeg sjelden eller aldri har fått. Det er jeg veldig fornøyd med. Det er ingen tvil om at å bli nominert her har skapt en enorm oppmerksomhet rundt denne boken, forteller forfatteren og legger til at oversettelsen har gjort det spennende for ham å lese boken på ny.

– Det er en fryd for meg å lese denne boken på engelsk for det er gjort av en så profesjonell oversetter som Donald Bartlett og hans venn Don Shaw. Det er en nytelse.

Stilfull affære

De fem forfatterne som konkurrerer mot Jacobsen er franske Mathias Enard, danske Dorthe Nors, argentinske Samanta Schweblin og de israelske forfatterne David Grossman og Amos Oz. Sistnevnte er den mest kjente internasjonalt blant de seks nominerte.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nominerte til Man Booker International Prize

En av disse seks forfatterne kommer til å få The Man Booker International i år.

Selve kveldens prisutdeling er en stilfull affære, en middag hvor pressen holdes utenfor helt til prisvinneren er annonsert. Når NRK spør Jacobsen om hva han selv tror om utfallet, svarer han diplomatisk:

– Jeg har god fantasi, så jeg har gjort meg noen refleksjoner om en eventuell pris, men jeg er også den fødte pessimist, så jeg er forberedt på begge deler.

Vinneren av The Man Booker International Prize blir offentliggjort onsdag 14. juni. Den enda mer kjente The Man Booker Prize, som har blitt delt ut siden 1969 og bare går til skjønnlitterære bøker skrevet på engelsk, blir ikke delt ut før til høsten.

Kulturstrøm

 • Schwarzenegger angrepet

  Filmstjerne og tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra av en mann under et arrangement i Sør-Afrika. Sikkerhetsvakter grep raskt fatt i mannen. 71 år gamle Schwarzenegger tvitret senere at han ikke var klar over det som skjedde, og ba folk fokusere på barna.

  Laster Twitter-innhold
 • Keiinos fremføring

  Tom Hugo Hermansen fra Kristiansand og Keiino har vært på scenen i Melodi Grand Prix. Her ser du resten av showet.

  Live fra firnalen i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.