Hopp til innhold

– Anne Grete Preus og Per Inge Torkelsen gjorde en fantastisk jobb

Øystein Knutsen Dolmen og «Knutsen og Ludvigsen 2»-regissør hyller filmens avdøde skuespillere.

Knutsen og Ludvigsen 2 - Det store dyret

Den Amanda-nominerte filmen «Knutsen og Ludvigsen 2» har mistet to av stemmeskuespillerne sine.

Foto: Tordenfilm / Norsk Filmdistribusjon

Å gi stemmer til karakterer i den Amanda-nominerte filmen «Knutsen og Ludvigsen 2 – Det store dyret», ble noe av det siste komiker Per Inge Torkelsen og artist Anne Grete Preus gjorde.

– Vi fant de perfekte stemmene til karakterene. Jeg var god venn med dem begge, så det er veldig trist at de gikk bort. De gjorde en fantastisk jobb, sier Øystein Dolmen, som er idemaker og manusforfatter på filmen.

Mange husker ham best som Knutsen, den ene delen av den berømte musiker- og humorduoen Knutsen og Ludvigsen som slo gjennom på 70-tallet.

Anne Grete Preus ga stemmen til Gudrun i filmen Knutsen & Ludvigsen 2 - Det Store Dyret.

Artisten Anne Grete Preus gikk bort i 2019. I den Amanda-nominerte filmen «Knutsen og Ludvigsen 2» låner hun stemmen til den kvinnelige skurken Gudrun.

Foto: Tordenfilm
Per Inge Torkelsen ga stemmen til Kaptein Knutsen i filmen Knutsen & Ludvigsen 2 - Det Store Dyret.

Per Inge Torkelsen debuterte på det store filmlerretet som karakteren Kaptein Knutsen. Han gikk bort i juni i år.

Foto: Tordenfilm

– Stolt over Torkelsen

Nå er de kjente karakterene aktuelle som Amanda-nominerte animasjonsfigurer. «Knutsen og Ludvigsen 2 – Det store dyret» er nominert i to kategorier; «Årets barnefilm» og «Beste Produksjonsdesign/scenografi».

De siste årene har bydd på svært spesielle omstendigheter for produksjonen. Artisten og stemmeskuespiller Anne Grete Preus gikk bort i 2019, før filmen var ferdig innspilt. Da filmen hadde kinopremiere i fjor høst var det kort tid før kinoene stengte ned på grunn av pandemien.

Og i sommer kom beskjeden om at Per Inge Torkelsen også hadde gått bort. Komikeren debuterte på det store lerretet som Kaptein Knutsen.

– Det var hans første filmrolle og vi var så stolte av å ha ham med som skuespillerdebutant. Han er virkelig en av de store overraskelsene i filmen. Dessverre fikk jeg aldri sagt til ham i person hvor bra jobb han gjorde, sier Rune Spaans, som er en av filmens to regissører.

Inspirert av havheksa Ursula

Animasjonsfilmen gikk gjennom en omfattende casting-runde før de falt ned på stemmene. Anne Grete Preus dukket tidlig opp på grunn av en Disney-film.

– Anne Grete Preus ga stemmen til havheksa i den norske versjonen av «Den lille havfruen». Jeg husker at stemmen hennes var fenomenal og at prestasjonen var sterkere enn den engelske. Det var derfor vi ønsket å ha henne med i filmen, forteller Spaans.

Artisten takket ofte nei til filmforespørsler. Det var musikk hun ville gjøre. Men etter mye overbevisning takket hun ja til «Knutsen og Ludvigsen 2».

– Anne Grete hadde en stemme som var fantastisk til den rollen. Det er artig å se henne i filmen, fordi Anne Grete sin fremtoning er veldig lik karakteren hun spiller. Det er en perfekt sammensmelting. Så blir det litt rare følelser siden hun ikke er med oss lenger, sier Øystein Dolmen, og legger til:

– Jeg er veldig takknemlig for at Anne Grete Preus og Per Inge Torkelsen fikk de to rollene.

Se intervjuet med Øystein Dolmen her:

Intervju med Øystein Dolmen.

Øystein Dolmen bidro som idemaker og manusforfatter til filmen.

– Gustav er fortsatt med meg

Øystein Dolmen vokste opp og utviklet Knutsen og Ludvigsen-karakterene sammen med duo-partner Gustav Lorentzen på 70-tallet. Lorentzen gikk bort i 2010. Det nære båndet mellom de to satte et preg på skrivingen og arbeidet med filmen, forteller Dolmen.

– Det var da vi spilte teater sammen på 70-tallet at karakterene egentlig ble til. Når jeg sitter og skriver nå, er jeg tilbake på teaterscenen. Da kan jeg fyre av Knutsen-replikker og vet nøyaktig hva Ludvigsen ville ha svart tilbake.

– På den måten er Gustav Lorentzen fortsatt med meg i skaperprosessen.

Knutsen og Ludvigsen

Øystein Dolmen (Knutsen) og Gustav Lorentzen (Ludvigsen) under en innspilling i NRK på 70-tallet.

Foto: Jan Nordby / Jan Nordby, NRK

Lørdag kveld i Haugesund skal «Knutsen og Ludvigsen 2» og andre nominerte norske filmer ta del i Amandapris-utdelingen. Den kan du følge her på nrk.no – eller NRK2 fra kl. 19.30.

Familiefilmen Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin åpner Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

– Etter Gustav gikk bort, ble denne filmen viktigere enn noensinne

Kulturstrøm

 • To priser til Karpe i P3 Gull

  Karpe ble kåret til årets artist og og årets låt med melodien «paf.no» under NRKs prisutdeling P3 Gull.

  Karpe har med dette vunnet syv priser i «P3 Gull»-pris totalt.

  Bandet benyttet muligheten til å ta med produsentene bak låta opp på scenen: Thomas Kongshavn og Aksel Axxe Carlson.

  I 2022 har Karpe gitt ut EP-en «Omar Sheriff» og hatt ti utsolgte konserter i Oslo Spektrum. I 2023 skal rapduoen på europaturné.

  Karpe stakk av med prisen årets artist under NRKs prisutdeling P3 Gull, lørdag 26. november 2022
 • Stor pris til bandet Fieh

  Det unge norske soulfunk-bandet Fieh får Arne Bendiksens talentpris for 2022.

  Kulturminister Anette Trettebergstuen delte ut pris og statuett på jazzscenen Victoria i Oslo lørdag kveld.

  En del av prisen er 100.000 kroner.

  Fieh er et groove-sentrert band med funk og eksperimentelle låter. De har spilt på scener over hele Europa og har to ganger spilt på hovedscenen på Øyafestivalen.

  Arne Bendiksens talentpris er en gave fra Kulturdepartementet til norske artister, og formålet med prisen er å bidra til talentutvikling innen norsk populærmusikk.

  Fieh spilte på Øya-festivalen i Oslo i sommer foran et begeistret publikum. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK

  Fieh på Øya 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK