Hopp til innhold

– Anne Grete Preus og Per Inge Torkelsen gjorde en fantastisk jobb

Øystein Knutsen Dolmen og «Knutsen og Ludvigsen 2»-regissør hyller filmens avdøde skuespillere.

Knutsen og Ludvigsen 2 - Det store dyret

Den Amanda-nominerte filmen «Knutsen og Ludvigsen 2» har mistet to av stemmeskuespillerne sine.

Foto: Tordenfilm / Norsk Filmdistribusjon

Å gi stemmer til karakterer i den Amanda-nominerte filmen «Knutsen og Ludvigsen 2 – Det store dyret», ble noe av det siste komiker Per Inge Torkelsen og artist Anne Grete Preus gjorde.

– Vi fant de perfekte stemmene til karakterene. Jeg var god venn med dem begge, så det er veldig trist at de gikk bort. De gjorde en fantastisk jobb, sier Øystein Dolmen, som er idemaker og manusforfatter på filmen.

Mange husker ham best som Knutsen, den ene delen av den berømte musiker- og humorduoen Knutsen og Ludvigsen som slo gjennom på 70-tallet.

Anne Grete Preus ga stemmen til Gudrun i filmen Knutsen & Ludvigsen 2 - Det Store Dyret.

Artisten Anne Grete Preus gikk bort i 2019. I den Amanda-nominerte filmen «Knutsen og Ludvigsen 2» låner hun stemmen til den kvinnelige skurken Gudrun.

Foto: Tordenfilm
Per Inge Torkelsen ga stemmen til Kaptein Knutsen i filmen Knutsen & Ludvigsen 2 - Det Store Dyret.

Per Inge Torkelsen debuterte på det store filmlerretet som karakteren Kaptein Knutsen. Han gikk bort i juni i år.

Foto: Tordenfilm

– Stolt over Torkelsen

Nå er de kjente karakterene aktuelle som Amanda-nominerte animasjonsfigurer. «Knutsen og Ludvigsen 2 – Det store dyret» er nominert i to kategorier; «Årets barnefilm» og «Beste Produksjonsdesign/scenografi».

De siste årene har bydd på svært spesielle omstendigheter for produksjonen. Artisten og stemmeskuespiller Anne Grete Preus gikk bort i 2019, før filmen var ferdig innspilt. Da filmen hadde kinopremiere i fjor høst var det kort tid før kinoene stengte ned på grunn av pandemien.

Og i sommer kom beskjeden om at Per Inge Torkelsen også hadde gått bort. Komikeren debuterte på det store lerretet som Kaptein Knutsen.

– Det var hans første filmrolle og vi var så stolte av å ha ham med som skuespillerdebutant. Han er virkelig en av de store overraskelsene i filmen. Dessverre fikk jeg aldri sagt til ham i person hvor bra jobb han gjorde, sier Rune Spaans, som er en av filmens to regissører.

Inspirert av havheksa Ursula

Animasjonsfilmen gikk gjennom en omfattende casting-runde før de falt ned på stemmene. Anne Grete Preus dukket tidlig opp på grunn av en Disney-film.

– Anne Grete Preus ga stemmen til havheksa i den norske versjonen av «Den lille havfruen». Jeg husker at stemmen hennes var fenomenal og at prestasjonen var sterkere enn den engelske. Det var derfor vi ønsket å ha henne med i filmen, forteller Spaans.

Artisten takket ofte nei til filmforespørsler. Det var musikk hun ville gjøre. Men etter mye overbevisning takket hun ja til «Knutsen og Ludvigsen 2».

– Anne Grete hadde en stemme som var fantastisk til den rollen. Det er artig å se henne i filmen, fordi Anne Grete sin fremtoning er veldig lik karakteren hun spiller. Det er en perfekt sammensmelting. Så blir det litt rare følelser siden hun ikke er med oss lenger, sier Øystein Dolmen, og legger til:

– Jeg er veldig takknemlig for at Anne Grete Preus og Per Inge Torkelsen fikk de to rollene.

Se intervjuet med Øystein Dolmen her:

Intervju med Øystein Dolmen.

Øystein Dolmen bidro som idemaker og manusforfatter til filmen.

– Gustav er fortsatt med meg

Øystein Dolmen vokste opp og utviklet Knutsen og Ludvigsen-karakterene sammen med duo-partner Gustav Lorentzen på 70-tallet. Lorentzen gikk bort i 2010. Det nære båndet mellom de to satte et preg på skrivingen og arbeidet med filmen, forteller Dolmen.

– Det var da vi spilte teater sammen på 70-tallet at karakterene egentlig ble til. Når jeg sitter og skriver nå, er jeg tilbake på teaterscenen. Da kan jeg fyre av Knutsen-replikker og vet nøyaktig hva Ludvigsen ville ha svart tilbake.

– På den måten er Gustav Lorentzen fortsatt med meg i skaperprosessen.

Knutsen og Ludvigsen

Øystein Dolmen (Knutsen) og Gustav Lorentzen (Ludvigsen) under en innspilling i NRK på 70-tallet.

Foto: Jan Nordby / Jan Nordby, NRK

Lørdag kveld i Haugesund skal «Knutsen og Ludvigsen 2» og andre nominerte norske filmer ta del i Amandapris-utdelingen. Den kan du følge her på nrk.no – eller NRK2 fra kl. 19.30.

Familiefilmen Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin åpner Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

– Etter Gustav gikk bort, ble denne filmen viktigere enn noensinne

Kulturstrøm

 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo
 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Best akkurat nå

  – Frå «alt går bra» til «Alt du sa»: Den nyaste låta handlar om å klamre seg fast i fortida og den framtida ein trudde ein skulle ha med ein person. Det er ikkje til å ta feil av, for den startar med linja: «Kvar kveld skrive eg nummeret ditt på skjermen, for eg late som vi holde kontakt», skriver journalist Maria Wilberg om gruppa Vettche sin låt.