NRK Meny
Normal

Hvem er de papirløse?

Radiodokumentaren setter fokus på papirløse flyktninger i Norge. Gjennom tre dokumentarer viser vi ulike sider av livet som papirløs.

Demonstrasjon foran slottet

Demonstranter foran slottet etter arrestasjonen av papirløse Maria Amelie.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

  • RAPPORT FRA SKYGGELANDET

    En radiodokumentar av Janne Kjellberg.
Papirløse
Foto: Janne Kjellberg / NRK

Du treffer dem oftere enn du tror- de papirløse flyktningene. På trikken, på bussen, i byens gater. Mange av dem var en gang helt vanlige mennesker som fikk problemer i hjemlandet og som reiste hit for å søke asyl. Nå går de rundt i gatene som fredløse skygger.

De har ingen papirer - og ingen rettigheter. Offisielt finnes de ikke i det norske samfunnet. Men for 40 år gamle Kindi fra Etiopia og 20 år gamle Saif fra Sudan er skyggetilværelsen her likevel bedre enn alternativet; å dra tilbake dit de kom fra.

Ifølge Statistisk sentralbyra lever 18 000 mennesker uten lovlig opphold her i landet. Radiodokumentaren har møtt noen av dem.


Konsulent: Lars-Helge Myklebust. Teknisk regi: Hilde Tosterud.


  • DEN HEMMELIGE KLINIKKEN

En radiodokumentar av Caroline Rugeldal.

Legemottak for papirløse flyktninger
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET

Bør mennesker som ikke har rett til å være i Norge ha rett til helsehjelp som deg og meg?

I Sverige har papirløse i 10 år hatt en hemmelig klinikk å dra til, men som ulovlig i Norge er det ofte veldig vanskelig å få hjelp om man blir syk.

Nå vil norske hjelpeorganisasjoner lage et lignende helsesenter i Oslo. Reporter Caroline Rugeldal har møtt både syke papirløse og deres gode hjelpere som forsøker å gi humanitær hjelp selv om pasientene er ulovlige i landet.

Dokumentaren ”Den hemmelige klinikken” gir et innblikk i det hektiske livet på det hemmelige svenske helsesenteret Rosengrenska. Der tar et frivillig nettverk av helsepersonell hver onsdag imot ”gjømde”. Både i Sverige og Norge har det skapt politisk debatt om hvorvidt man skal gi syke papirløse hjelp, utover akutt hjelp.

Konsulent: Gyrid Listuen. Teknisk regi: Geir Hauger.

Les også: Brennpunkt: Papirløs og fortvilet

Les også: Brennpunkt: Fra statsløs til statsborger