Hopp til innhold

– Altfor få historier fra Trandum når offentligheten

Maria Amelie som satt internert på Trandum i 2011, sier hun er glad for at Sivilombudsmannen har gått mottaket nærmere i sømmene.

Maria Amelie på Trandum

INTERNERT: Maria Amelie fotografert under et intervju på Trandum i januar 2011. I etterkant har forfatteren skrevet bok om erfaringene fra transittmottaket.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Maria Amelie ble pågrepet 12. januar 2011 og satt i varetekt på Trandum før hun ble deportert til Russland.

I fjor høst ga forfatteren ut en bok hvor hun beskriver forholdene ved transittmottaket et steinkast fra Gardermoen.

Undersøkt i underlivet

I boken beskriver hun hvordan hun måtte kle seg naken og stå på huk over speilet for å avdekke om hun hadde skjult gjenstander i underlivet.

Dette er én av rutinene Sivilomburdsmannen beskriver som «ydmykende» i tilsynsrapporten som ble presentert i dag.

– Dette er et unødvendig strengt regime, og vi er bekymret for at dette kan føre til økt uro og uønskede hendelser i stedet, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger til NRK.

«Hvordan kjentes det for eldre kvinner som gikk gjennom det samme? Hvordan ville det ha vært for foreldrene mine å bli behandlet på denne måten? Og hva med barn? Kunne man gjemme ting der inne?», skriver Maria Amelie i boka «Takk».

Maria Amelie sier til NRK at hun kun kjenner tilsynsrapporten gjennom media:

– Jeg opplevde avkledningen og kroppsvisiteringen som krenkende og som om jeg var en farlig kriminell. Det var heller ingen som tok hensyn til at jeg hadde angstanfall mens jeg måtte stå og kle av meg foran to politibetjenter. Jeg tror jeg ville reagert annerledes om jeg hadde fått beskjed på forhånd om hva og hvorfor det skulle skje, sier hun til NRK.

– Har inntrykk av bedring

Sivilombudsmannen sier til NRK at enkelte av dem som bor på Trandum underlegges et strengere regime enn de som sitter i fengsel, den samme beskrivelsen Maria Amelie ga da hun lanserte boken i fjor høst.

Hun sier hun er glad for at Sivilombudsmannen nå har undersøkt forholdene, selv om hun gjennom media har hatt inntrykk av at forholdene på Trandum har blitt bedre enn da hun satt der.

– Men disse forbedringene er tydeligvis ikke nok siden de nå får kritikk fra Sivilombudsmannen. Så det er bra at de ansatte får fortalt sitt perspektiv.

I motsetning til de fleste andre som havner på Trandum og transporteres ut, fikk forfatteren komme tilbake til Norge i april samme år etter at hun fikk et jobbtilbud fra Teknisk Ukeblad.

– Vi har altfor få historier fra flyktninger som har vært på Trandum og som har blitt deportert. Deres fortellinger er viktige. Hvordan skal vi ellers lære og forbedre systemet, hvis det er svært vanskelig å få innsyn og rapportere om dette, sier hun.

Avdelingsleder ved utlendingsinternat på Trandum, ​Kristina Vee Lægrei, sier til NRK at kroppsvisitasjoner gjøres for å ivareta sikkerheten, men at de setter pris på at Sivilombudsmannen har ettergått virksomheten deres.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger