Hopp til innhold

Hva gjør du med høstplenen?

Selv om sommeren er på hell, kan vi fortsatt ta våre forhåndsregler med plenen. Hva kan du gjøre for å ha en fin gressplen neste sommer?

Tor Smaaland
Foto: NRK

Hva gjør du med høstplenen?

Gress vil som alle andre planter gjerne få ro på seg, modne av og forberede seg på vinteren. Klipper du for kort og for ofte på høsten, vokser plenen ivrig videre og holder seg litt for våken. Et par iskalde frostnetter vil sette plenen tilbake. Derfor kan det være greit å øke klippehøyden litt nå på høsten, gjerne til 5-6 cm, så den får ro på seg til å sovne og modne. For å hjelpe til med avmodning, kan du også gjødsle med et kalkrikt høstgjødslesslag (for eksempel NPK 4-4-20). Bruk om lag ¼ av anbefalt dose

Hadde jeg hatt plen, ville jeg rufset den opp med en plastrive for å få unna gamle plenrester. Dette vil redusere sjansen for at det dannes soppsykdommer i plenen i løpet av vinteren. En ting til; unngå å tråkke for mye rundt på snødekket gressplen. Hardtrampet snø blir fort til is. Is fungerer som forstørrelsesglass. Sterk sol vil fort svi plenen. Is er dessuten pottetett. Uten lufttilgang øker også faren for muggsoppskader.

Se innslaget her !

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters