NRK Meny
Normal

Hva gjør du med høstplenen?

Selv om sommeren er på hell, kan vi fortsatt ta våre forhåndsregler med plenen. Hva kan du gjøre for å ha en fin gressplen neste sommer?

Tor Smaaland
Foto: NRK

Hva gjør du med høstplenen?

Gress vil som alle andre planter gjerne få ro på seg, modne av og forberede seg på vinteren. Klipper du for kort og for ofte på høsten, vokser plenen ivrig videre og holder seg litt for våken. Et par iskalde frostnetter vil sette plenen tilbake. Derfor kan det være greit å øke klippehøyden litt nå på høsten, gjerne til 5-6 cm, så den får ro på seg til å sovne og modne. For å hjelpe til med avmodning, kan du også gjødsle med et kalkrikt høstgjødslesslag (for eksempel NPK 4-4-20). Bruk om lag ¼ av anbefalt dose

Hadde jeg hatt plen, ville jeg rufset den opp med en plastrive for å få unna gamle plenrester. Dette vil redusere sjansen for at det dannes soppsykdommer i plenen i løpet av vinteren. En ting til; unngå å tråkke for mye rundt på snødekket gressplen. Hardtrampet snø blir fort til is. Is fungerer som forstørrelsesglass. Sterk sol vil fort svi plenen. Is er dessuten pottetett. Uten lufttilgang øker også faren for muggsoppskader.

Se innslaget her !