Hopp til innhold

Nært og klokt om ensom hund

En mer enn 20 år gammel fortelling av Kerstin Ekman, gis ut på norsk nå i høst - ”Hunden”. Dette er en vakker, spennende og klok bok om en valp som må klare seg selv gjennom nordsvensk vinter.

Kerstin Ekman

Kerstin Ekmans bok 'Hunden' kommer ut i Norge - etter 20 år.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Hvor smarte hunder er, kan diskuteres. Mye hjerne er det ikke plass til i de velformede hodene. I det lille som er, tar avdelingene for hørsel og luktesans brorparten av plassen - i tillegg til et velvoksent og ukuelig overlevelsesinstinkt.

Simpel logikk


Derfor blir hunders logikk ofte både enkel og – for mennesker – overraskende. Som når bikkja di sover uforstyrret videre når du tar på de lette penskoene, men kommer stormende lysvåken og beredt hvis du så mye som flytter på jogge- eller tursko.

Hunden

Boken 'Hunden er oversatt av Elin Brodin, og utgitt på Heinesen forlag'

Foto: Heinesen forlag

I Kerstin Ekmans vesle fortelling ”Hunden” er det nettopp denne logikken som nær fører den vesle valpen ut i så vel ulykke som død og fordervelse. Moren hans tror nemlig at bonden skal på jakt – han har jo den grønne jakken på – og følger etter snøscooteren ut på isen. Og vår mann, valpen, løper etter moren. Det er også logisk. Men ikke at korte ben og små kropper blir fortere slitne enn mer fullvoksent stell. Sånt er det mennesker som vet.

En liten grå en

Helt i starten av fortellingen stiller Kerstin Ekman spørsmålet; hvor begynner en fortelling? Her er svaret:

Under en granrot kanskje. Ja, under en granrot. Der lå det en liten grå en. Han lå sammenkrøllet med hodet under halen. En hund. Men det visste han ikke.

Utdrag fra Kerstin Ekmans bok "Hunden"

Selvlært hund


Slik blir denne vesle boken på 100 sider en fortelling om en valp som ikke bare må overleve i den nordsvenske vinteren, han må også lære alt en valp må kunne selv. Ved prøving og feiling så å si.

Jeg kunne sikkert begrunne et løft opp på et mer allment nivå også – livet er hardt, motstand gjør sterk og alt det der - men lar det være med god samvittighet. Dette er en enkel fortelling, uten å svekkes av det. Til det er skogen, fjellet, dyrene, liv og død i menneskenes vinterfravær skildret for tett og innsiktsfullt. Ekman vet noe viktig om skjønnheten i det som synes ødslig, og han kan formidle den.

Kerstin Ekman skrev denne historien for mer enn 20 år siden. Det er like fullt et flott tiltak at den nå kommer på norsk, oversatt av Elin Brodin. Jeg har nevnt skjønnheten som underbygges av forfatterens respekt for og innsikt i hundenes verden. Etter David Wroblewskis roman ”Historien om Edgar Sawtelle”, som kom i vår, er dette den fineste hundeboken på norsk i år. Banna bein, som bikkja vår ville sagt.

Flere bøker om dyr:

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.