Hopp til innhold

Måke etterforsker sak

For første gang etterforsker en måke en kriminalsak. Måken King er en av mange dyr som tar kontrollen i høstens bøker.

Sørlandsmåke
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mange av bøkene som kommer ut på norsk i høst handler om dyr. I flere av dem er det dyrenes blikk som har kontrollen over fortellingen. En dyrelitterær bølge er over oss. Forfatterne velger rett og slett dyreblikket.

Cornelius Jakellns har skrevet romanen ”Vougesville” og satt inn en gråmåke som etterforsker hos politiet. Britiske James Lever vakte nylig oppsikt med selvbiografien til kjendis-sjimpansen Cheeta da den ble nominert til Bookerprisen som skal deles ut i oktober.

Leonie Swann har forsket litt på fenomenet dyreblikk i litteraturen. Vi møter henne i en dyrehage i Berlin.

Leonie Swann

Leonie Swann, Berlin, 2009. Forfatteren har har skrevet om en saueflokk som oppklarer et mysterium.

Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

- Jeg tror det kan ha sammenheng med den store interessen for fantasy-sjangeren. Dyrebøker er jo en form for fantasy-litteratur, i og med at det er fortellinger som tar oss litt bort fra den vanlige hverdagen, sier tyske Leonie Swann.

Hun har selv skrevet den internasjonale bestselgeren ”Glennkill”, en kriminalhistorie i klassisk Agatha Christie-stil, om en saueflokk som oppklarer et mordmysterium. Nå er hun i gang med sauekrim nummer to.

- Dyr spiller en viktig rolle i barnelitteraturen, og når grensene mellom barne- og voksenlitteratur viskes mer ut, dukker flere tenkende og snakkende dyr opp i voksenbøkene også, tilføyer Leonie Swann.

King er blackabillyrocker

Cornelius Jakelln, forfatter

Cornelius Jakeln, forfatter fra Kristiansand. Måken King er hovedperson i hans nye roman.

Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

Måken King i den norske forfatteren og musikeren Cornelius Jakellns nye roman driver ikke bare etterforsking av saker. Han dyrker også en hittill ukjent musikksjanger: blackabillyrock, så intenst at han kaster stoler i været.


Forfatteren, som tidligere har skrevet bøker med fantasytilsnitt, som ”Gudenes fall” og ”Galderhug” har utstyrt sin fjærkledde romanfigur med visse selvbiografiske trekk. Han mener det tilfører noe ekstra når hovedpersonen er et dyr.

- Å skrive om dyr utvider fortellerperspektivet og gir en mer mangfoldig litteratur, sier Cornelius Jakelln.

Hvorfor velger de dyreblikket?

Også romanen ”Karlstad Zoologiska” skrevet av den svenske journalisten og forfatteren Hanna Hellquist er full av pels og poter. Som i en slags Noas ark vokste hun opp med hundrevis av små krypende, kravlende og kvekkende dyr.

LES: Vokste opp med dyrehage i stua

LES: Sjimpanse om sitt liv i Hollywood

SJEKK aller bøkene med dyreblikk! HER

Elefantøye

Dyreblikk er populært litteraturen.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen

Kanskje er vår tids miljøengasjement og bekymring for truede dyrearter noe av forklaringen på den nye dyrelitterære bølgen?
Når vi skriver om dyr, skriver vi egentlig mest om oss selv. Eller, er det interessen for dyrs adferd som lokker forfatterne?

* Flere saker om LITTERATUR

* Følg NRKbok på TWITTER

I kveld, kl. 22.30 på NRK 1

MER om den nye dyrebølgen i BOKPROGRAMMET


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.