Hun er en bløtkakediva!

Den danske skuespilleren Ghita Nørby har vært gift fire ganger og har til og med fått oppkalt en kake etter seg. Snart er hun aktuell på norske kinoer.

Ghita Nørby
Foto: Scanpix / Scanpix

Hun er Danmarks store skuespiller og snart kommer hun på norske kinoer i  Bent Hamers film ”O`Horten”.

Hun har spilt inn over 100 filmer og utallige teaterstykker. Og huskes særlig fra TV-seriene ”Matador”, ”Ørnen” og ”Riket”.

Ghita Nørby

Her som damen i tobakksforretningen fra filmen O'Horten.

Foto: © John Christian Rosenlund

Egen kake

Hun er førstedamen i dansk teater, en filmdiva uten nykker. Tar man egg, sukker og vanilje, skogsbærpure og likørmarinerte jordbær kan det bli en ”Ghita Nørby kake” av baksten.

Hun er æret med egen kake og ble i sommer kåret til årets skuespiller. Folkekjære Ghita er foreviget med et portrett i bronse foran Cafe Promenaden i København. Danskenes svar på Hollywoods ”Walk of Fame. Prisen fikk hun for 50 års innsats på dansk film og teaterscene.

To personligheter

Ghita Nørby

Utdeling av Amandaprisen under Filmfestivalen. Ghita Nørby ledet den nordiske Amanda-juryen. Her på scenen under utdelingen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ghita Nørby vokste opp i Nyhavn med en operasyngende far og en mor på klassisk piano. Allerede som jentunge oppdaget hun ”den lille vilde” som bodde inne i henne.

- Jeg tror det er ”den lille vilde” som ble skuespiller. Det er hun som får lov til ting, som springer rundt og er ekkel og ond. Det får hun lov til fordi hun er en fiktiv person, sier Ghita og påstår det er befriende å kanalisere sin ville side inn i yrket.

Har hatt fire ektemenn

Hun er utdannet ved det kongelige teater, debuterte på film 22 år gammel i 1956 og har spilt i nærmere 100 filmer og utallige teaterstykker.

Privat har hun brynt seg på fire ektemenn, den første begikk selvmord og den andre var en temperamentsfull italiensk sanger. Da hun ga ut sin selvbiografi , ble moren rasende og ville brenne hvert eneste eksemplar.

 Rosesamler og hobbykokk

Ghita Nørby er blitt 72 år, er gift med pianisten Sven Skipper og ynder å pusle med 52 rosetyper i hagen. Hun er hobbykokk med forkjærlighet for tykke kokebøker og har frisk appetitt på maten og livet.

- Det var først for få år siden at jeg egentlig følte meg voksen. Jeg skjønte livet så uendelig langsomt. Det tok lang tid å bli mer ettertenksom og opparbeide meg flere hemmeligheter. Likevel vil jeg gjerne beholde det barnslige, og ikke slippe gleden. Men det som skjer rundt deg kan du ta til deg og lære av. Og det har jeg gjort, sier Ghita Nørby.

Kulturstrøm

  • Vedtar kvensk versjon av norske ord

    Språktinget skal vedta kvensk versjon av mange norske ord som er kommet til i nyere tid. Leder av Kvensk språkting, Egil Sundelin sier det er viktig å ha en dialog mellom eldre kvenske språkbrukere og fagfolk som skal lage kvenske ord.

  • Regjeringskritisk journalist drepen

    Ein journalist som var sterkt kritisk til styresmaktene i Honduras, har blitt skoten og drepen. 87 journalistar har blitt drepne i landet dei siste 20 åra. Luis Almendares blei skoten av to menn på ein motorsykkel på veg til ein butikk i Comayagua.