Hopp til innhold

Hun er en bløtkakediva!

Den danske skuespilleren Ghita Nørby har vært gift fire ganger og har til og med fått oppkalt en kake etter seg. Snart er hun aktuell på norske kinoer.

Ghita Nørby
Foto: Scanpix / Scanpix

Hun er Danmarks store skuespiller og snart kommer hun på norske kinoer i  Bent Hamers film ”O`Horten”.

Hun har spilt inn over 100 filmer og utallige teaterstykker. Og huskes særlig fra TV-seriene ”Matador”, ”Ørnen” og ”Riket”.

Ghita Nørby

Her som damen i tobakksforretningen fra filmen O'Horten.

Foto: © John Christian Rosenlund

Egen kake

Hun er førstedamen i dansk teater, en filmdiva uten nykker. Tar man egg, sukker og vanilje, skogsbærpure og likørmarinerte jordbær kan det bli en ”Ghita Nørby kake” av baksten.

Hun er æret med egen kake og ble i sommer kåret til årets skuespiller. Folkekjære Ghita er foreviget med et portrett i bronse foran Cafe Promenaden i København. Danskenes svar på Hollywoods ”Walk of Fame. Prisen fikk hun for 50 års innsats på dansk film og teaterscene.

To personligheter

Ghita Nørby

Utdeling av Amandaprisen under Filmfestivalen. Ghita Nørby ledet den nordiske Amanda-juryen. Her på scenen under utdelingen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ghita Nørby vokste opp i Nyhavn med en operasyngende far og en mor på klassisk piano. Allerede som jentunge oppdaget hun ”den lille vilde” som bodde inne i henne.

- Jeg tror det er ”den lille vilde” som ble skuespiller. Det er hun som får lov til ting, som springer rundt og er ekkel og ond. Det får hun lov til fordi hun er en fiktiv person, sier Ghita og påstår det er befriende å kanalisere sin ville side inn i yrket.

Har hatt fire ektemenn

Hun er utdannet ved det kongelige teater, debuterte på film 22 år gammel i 1956 og har spilt i nærmere 100 filmer og utallige teaterstykker.

Privat har hun brynt seg på fire ektemenn, den første begikk selvmord og den andre var en temperamentsfull italiensk sanger. Da hun ga ut sin selvbiografi , ble moren rasende og ville brenne hvert eneste eksemplar.

 Rosesamler og hobbykokk

Ghita Nørby er blitt 72 år, er gift med pianisten Sven Skipper og ynder å pusle med 52 rosetyper i hagen. Hun er hobbykokk med forkjærlighet for tykke kokebøker og har frisk appetitt på maten og livet.

- Det var først for få år siden at jeg egentlig følte meg voksen. Jeg skjønte livet så uendelig langsomt. Det tok lang tid å bli mer ettertenksom og opparbeide meg flere hemmeligheter. Likevel vil jeg gjerne beholde det barnslige, og ikke slippe gleden. Men det som skjer rundt deg kan du ta til deg og lære av. Og det har jeg gjort, sier Ghita Nørby.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.