Høst = forkjølelse?

Høsten er her, lik det eller ei, og med den kommer mørke kvelder, kalde netter og – forkjølelsen. Hva gjør du når halsen blir sår og panna varm? Fortvil ikke, På nett med Nitimen gir deg svar på alt du lurer på!

Forkjølelse
Foto: , Scanpix

Først og fremst er det kanskje greit å få svar på om det nå egentlig er en forkjølelse man går og brygger på. Et  amerikansk nettsted lar deg stille minidiagnosen selv, bare svar på noen enkle spørsmål om hvor ofte du hoster, om du nyser osv. og vips så sitter du på en diagnose.

Hvor mye man bør stole på denne diagnosen skal være usagt, bestill legetime for å være sikker. Da er det viktig å ha  fastlege i rett by.

Mange lurer på forskjellen mellom forkjølelse og influensa.  SMIL (Skandinavisk Medisinsk Informasjon for Legfolk) har samlet norske artikler om temaet på ett sted. Visste du at influensa kommer av det latinske ordet influere, altså å flyte inn? Få influensa-historien på plass med hjelp fra Folkehelseinstituttet .

Apotek
Foto: , Scanpix

Spør selv

Noe du fortsatt lurer på? Spør legen selv da vel! Både doktoronline lommelegen og  helsenett har medisinsk personale som står klar til å svare på dine spørsmål på nett. De to førstnevnte tar betalt for tjenesten, sistnevnte er gratis, men der er du ikke garantert svar. Uansett har alle liggende ute en rekke tidligere stilte spørsmål og diskusjonsforum, sannsynligvis vil du få svar på alt du måtte lure på der.

Lei av å lese? Se programmet Puls sin reportasje om forkjølelse  i nett-TV her.

Bli i senga!

Når du så har kommet frem til at du er forkjølet, og det hadde vært greit med noe for å stille hosten, men det å forlate senga frister lite, hva da? Enkelte apotek og helsekostbutikker har handlekurver på nett, der du kan få varene sendt direkte hjem til deg i posten.

Og i mellomtiden? Ta et varmt bad, drikk te med honning, spis mye hvitløk og C-vitaminer og sett deg i sofaen med et ullteppe og slapp av mens du hører på verdens beste radioprogram; Nitimen!

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.