Hopp til innhold

Høst = forkjølelse?

Høsten er her, lik det eller ei, og med den kommer mørke kvelder, kalde netter og – forkjølelsen. Hva gjør du når halsen blir sår og panna varm? Fortvil ikke, På nett med Nitimen gir deg svar på alt du lurer på!

Forkjølelse
Foto: , Scanpix

Først og fremst er det kanskje greit å få svar på om det nå egentlig er en forkjølelse man går og brygger på. Et  amerikansk nettsted lar deg stille minidiagnosen selv, bare svar på noen enkle spørsmål om hvor ofte du hoster, om du nyser osv. og vips så sitter du på en diagnose.

Hvor mye man bør stole på denne diagnosen skal være usagt, bestill legetime for å være sikker. Da er det viktig å ha  fastlege i rett by.

Mange lurer på forskjellen mellom forkjølelse og influensa.  SMIL (Skandinavisk Medisinsk Informasjon for Legfolk) har samlet norske artikler om temaet på ett sted. Visste du at influensa kommer av det latinske ordet influere, altså å flyte inn? Få influensa-historien på plass med hjelp fra Folkehelseinstituttet .

Apotek
Foto: , Scanpix

Spør selv

Noe du fortsatt lurer på? Spør legen selv da vel! Både doktoronline lommelegen og  helsenett har medisinsk personale som står klar til å svare på dine spørsmål på nett. De to førstnevnte tar betalt for tjenesten, sistnevnte er gratis, men der er du ikke garantert svar. Uansett har alle liggende ute en rekke tidligere stilte spørsmål og diskusjonsforum, sannsynligvis vil du få svar på alt du måtte lure på der.

Lei av å lese? Se programmet Puls sin reportasje om forkjølelse  i nett-TV her.

Bli i senga!

Når du så har kommet frem til at du er forkjølet, og det hadde vært greit med noe for å stille hosten, men det å forlate senga frister lite, hva da? Enkelte apotek og helsekostbutikker har handlekurver på nett, der du kan få varene sendt direkte hjem til deg i posten.

Og i mellomtiden? Ta et varmt bad, drikk te med honning, spis mye hvitløk og C-vitaminer og sett deg i sofaen med et ullteppe og slapp av mens du hører på verdens beste radioprogram; Nitimen!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.