Høst = forkjølelse?

Høsten er her, lik det eller ei, og med den kommer mørke kvelder, kalde netter og – forkjølelsen. Hva gjør du når halsen blir sår og panna varm? Fortvil ikke, På nett med Nitimen gir deg svar på alt du lurer på!

Forkjølelse
Foto: , Scanpix

Først og fremst er det kanskje greit å få svar på om det nå egentlig er en forkjølelse man går og brygger på. Et  amerikansk nettsted lar deg stille minidiagnosen selv, bare svar på noen enkle spørsmål om hvor ofte du hoster, om du nyser osv. og vips så sitter du på en diagnose.

Hvor mye man bør stole på denne diagnosen skal være usagt, bestill legetime for å være sikker. Da er det viktig å ha  fastlege i rett by.

Mange lurer på forskjellen mellom forkjølelse og influensa.  SMIL (Skandinavisk Medisinsk Informasjon for Legfolk) har samlet norske artikler om temaet på ett sted. Visste du at influensa kommer av det latinske ordet influere, altså å flyte inn? Få influensa-historien på plass med hjelp fra Folkehelseinstituttet .

Apotek
Foto: , Scanpix

Spør selv

Noe du fortsatt lurer på? Spør legen selv da vel! Både doktoronline lommelegen og  helsenett har medisinsk personale som står klar til å svare på dine spørsmål på nett. De to førstnevnte tar betalt for tjenesten, sistnevnte er gratis, men der er du ikke garantert svar. Uansett har alle liggende ute en rekke tidligere stilte spørsmål og diskusjonsforum, sannsynligvis vil du få svar på alt du måtte lure på der.

Lei av å lese? Se programmet Puls sin reportasje om forkjølelse  i nett-TV her.

Bli i senga!

Når du så har kommet frem til at du er forkjølet, og det hadde vært greit med noe for å stille hosten, men det å forlate senga frister lite, hva da? Enkelte apotek og helsekostbutikker har handlekurver på nett, der du kan få varene sendt direkte hjem til deg i posten.

Og i mellomtiden? Ta et varmt bad, drikk te med honning, spis mye hvitløk og C-vitaminer og sett deg i sofaen med et ullteppe og slapp av mens du hører på verdens beste radioprogram; Nitimen!

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK