NRK Meny
Normal

Høst = forkjølelse?

Høsten er her, lik det eller ei, og med den kommer mørke kvelder, kalde netter og – forkjølelsen. Hva gjør du når halsen blir sår og panna varm? Fortvil ikke, På nett med Nitimen gir deg svar på alt du lurer på!

Forkjølelse
Foto: , Scanpix

Først og fremst er det kanskje greit å få svar på om det nå egentlig er en forkjølelse man går og brygger på. Et  amerikansk nettsted lar deg stille minidiagnosen selv, bare svar på noen enkle spørsmål om hvor ofte du hoster, om du nyser osv. og vips så sitter du på en diagnose.

Hvor mye man bør stole på denne diagnosen skal være usagt, bestill legetime for å være sikker. Da er det viktig å ha  fastlege i rett by.

Mange lurer på forskjellen mellom forkjølelse og influensa.  SMIL (Skandinavisk Medisinsk Informasjon for Legfolk) har samlet norske artikler om temaet på ett sted. Visste du at influensa kommer av det latinske ordet influere, altså å flyte inn? Få influensa-historien på plass med hjelp fra Folkehelseinstituttet .

Apotek
Foto: , Scanpix

Spør selv

Noe du fortsatt lurer på? Spør legen selv da vel! Både doktoronline lommelegen og  helsenett har medisinsk personale som står klar til å svare på dine spørsmål på nett. De to førstnevnte tar betalt for tjenesten, sistnevnte er gratis, men der er du ikke garantert svar. Uansett har alle liggende ute en rekke tidligere stilte spørsmål og diskusjonsforum, sannsynligvis vil du få svar på alt du måtte lure på der.

Lei av å lese? Se programmet Puls sin reportasje om forkjølelse  i nett-TV her.

Bli i senga!

Når du så har kommet frem til at du er forkjølet, og det hadde vært greit med noe for å stille hosten, men det å forlate senga frister lite, hva da? Enkelte apotek og helsekostbutikker har handlekurver på nett, der du kan få varene sendt direkte hjem til deg i posten.

Og i mellomtiden? Ta et varmt bad, drikk te med honning, spis mye hvitløk og C-vitaminer og sett deg i sofaen med et ullteppe og slapp av mens du hører på verdens beste radioprogram; Nitimen!

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.