Høst = forkjølelse?

Høsten er her, lik det eller ei, og med den kommer mørke kvelder, kalde netter og – forkjølelsen. Hva gjør du når halsen blir sår og panna varm? Fortvil ikke, På nett med Nitimen gir deg svar på alt du lurer på!

Forkjølelse
Foto: , Scanpix

Først og fremst er det kanskje greit å få svar på om det nå egentlig er en forkjølelse man går og brygger på. Et  amerikansk nettsted lar deg stille minidiagnosen selv, bare svar på noen enkle spørsmål om hvor ofte du hoster, om du nyser osv. og vips så sitter du på en diagnose.

Hvor mye man bør stole på denne diagnosen skal være usagt, bestill legetime for å være sikker. Da er det viktig å ha  fastlege i rett by.

Mange lurer på forskjellen mellom forkjølelse og influensa.  SMIL (Skandinavisk Medisinsk Informasjon for Legfolk) har samlet norske artikler om temaet på ett sted. Visste du at influensa kommer av det latinske ordet influere, altså å flyte inn? Få influensa-historien på plass med hjelp fra Folkehelseinstituttet .

Apotek
Foto: , Scanpix

Spør selv

Noe du fortsatt lurer på? Spør legen selv da vel! Både doktoronline lommelegen og  helsenett har medisinsk personale som står klar til å svare på dine spørsmål på nett. De to førstnevnte tar betalt for tjenesten, sistnevnte er gratis, men der er du ikke garantert svar. Uansett har alle liggende ute en rekke tidligere stilte spørsmål og diskusjonsforum, sannsynligvis vil du få svar på alt du måtte lure på der.

Lei av å lese? Se programmet Puls sin reportasje om forkjølelse  i nett-TV her.

Bli i senga!

Når du så har kommet frem til at du er forkjølet, og det hadde vært greit med noe for å stille hosten, men det å forlate senga frister lite, hva da? Enkelte apotek og helsekostbutikker har handlekurver på nett, der du kan få varene sendt direkte hjem til deg i posten.

Og i mellomtiden? Ta et varmt bad, drikk te med honning, spis mye hvitløk og C-vitaminer og sett deg i sofaen med et ullteppe og slapp av mens du hører på verdens beste radioprogram; Nitimen!

Kulturstrøm

 • «Ted Lasso» beste komiserie

  «Ted Lasso» ble kåret til beste komiserie under nattens Emmy-utdeling, og danket ut «Cobra Kai,» «Emily in Paris,» «The Flight Attendant,» «Hacks,» «The Kominsky Method» og «PEN15.»

  Jason Sudeikis, hovedrolleinnehaveren i «Ted Lasso», og Jean Smart fra «Hacks» vant de gjeveste skuespillerprisene i komediekategorien. Sudeikis er også produsent for serien, som handler om et mislykket Premier League-lag og deres amerikanske trener.

  Serien som kan strømmes på Apple TV+, var nominert i til sammen 13 kategorier.

  2021 Primetime Emmy Awards - Winners Walk
  Foto: Chris Pizzello / AP
 • Ny musikk frå A-ha

  Sju år etter førre album kjem A-ha med ny musikk neste år, melder VG.

  Då kjem det tolv nye låtar frå gruppa.

  Det skjer i forbindelse med musikkfilmen «True North», som blir ein livekonsert laga for film.

  Innspelinga skjer i Bodø i november, men musikken og filmen kjem først i neste år.

 • Emmy til The Queen's Gambit

  Netflix-serien «The Queen's Gambit» vant Emmy for beste miniserie. Serien handler om Beth Harmon som reiser rundt i verden og spiller sjakk i et mannsdominert miljø.