Hopp til innhold

Hvor populær er du?

Nettsamfunnene øker voldsomt i omfang for tiden. Bli bedre kjent med dem her!

Mark Zuckerberg, grunnlegger av nettsamfunnet Facebook
Foto: PAUL SAKUMA / AP

I det siste er det amerikanske ”Facebook” som har vært den store snakkisen her i Norge. Nå har til og med Urix-general Bjørn Hansen og Norsk-Somaliske Kadra egne fansider hos nettsamfunnet.

Et nettsamfunn er et samlingssted på Internett der brukere kan møtes og snakke med hverandre. Man kan blant annet legge ut bilder, sende hverandre meldinger, debattere og dele filer. ”Facebook” er et slikt nettsamfunn og har over 19 millioner brukere på verdensbasis.

Hvor mange norske brukere som er vites ikke, men 78.000 er medlemmer i den geografiske gruppa ”Norge”. Du kan nemlig velge hvilken geografisk gruppe du vil tilhøre, for eksempel land, by eller universitetet du studerer på.

Populært

"Facebook" ble opprinnelig dannet for amerikanske universitetsstudenter, men spredte seg raskt videre til andre. I disse dager er nettsamfunnet på sitt aller hotteste i Norge, om du lytter øre, vil du raskt kunne plukke opp navnet på bussen, på skolen, på kjøpesenteret eller på arbeidsplassen.

Facebook
Foto: PAUL SAKUMA / AP

Plukk opp gamle tråder

Hva tjener så disse nettsamfunnene til?

Først og fremst er de en grei måte å holde kontakt med venner og bekjente på, i tillegg til å bli kjente med nye mennesker. De forskjellige samfunnene har ofte litt forskjellig fokus.

Facebook sporer opp gamle arbeidskolleger, klassekamerater eller andre bekjente fra fortiden, i tillegg til dine nåværende kontaker. Terskelen for å legge igjen en beskjed på noens side er ofte lavere enn å for å ringe noen.

Nettsamfunnet MySpace inneholder mye av det samme som "Facebook", men har en sterkere musikkprofil. For ukjente band er dette en enkel måte å spre musikken sin ut i verden på.

Nettsamfunnet Wayn lar deg legge inn hvor du har vært på reise tidligere, og fortelle hvor reisen går videre. Slik kan du enkelt finne likesinnede som kanskje skal reise dit du skal, eller folk som kan gi deg gode tips på vegen.

Oslo-baserte Underskog lar deg legge inn detaljer om konserter og andre kulturaktiviteter du skal på, slik at du kan se om andre venner av deg har samme planer. Nettsamfunnet er imidlertid såpass "eksklusivt" at du må bli invitert for å få lov til å bli medlem.

Les mer om Norske nettsamfunn her.

Ikke bare positivt

Nettsamfunnene gjør det dermed enkelt å holde seg oppdatert, opplyse folk om hvem du er og hva du driver med, og å holde kontakt med folk. Men pass på. Ikke bare går deltakelsen tidvis hardt utover arbeidstiden din, du kan også gi ut litt vel mye informasjon om deg selv.

For vil jeg egentlig at hele verden til enhver tid kan se hva jeg spiste til middag i går, hvor jeg skal i kveld og hvem jeg er venn med? Og tenk hvis de finner ut at jeg bare lå på sofaen hele helgen, og ikke har fått noen nye venner den siste uken? Gud forby!

Hør innslaget her:  Nettprat om Facebook

Kulturstrøm

 • Kirstie Alley er død

  Den amerikanske skuespilleren Kirstie Alley er død 71 år gammel etter en kortvarig kreftsykdom, melder kjendismagasinet TMZ.

  Hun var omgitt av sin nærmeste familie, står det i en kunngjøring fra hennes barn på Alleys offisielle Twitter-konto natt til tirsdag norsk tid.

  Alley fikk sitt store gjennombrudd i den mangeårige komedieserien «Cheers», som gikk fra slutten av 1980-tallet til begynnelsen av 1990-årene. Hun ble belønnet med både Golden Globe- og Emmy-priser for sin rolle som Rebecca Howe i serien.

  Senere spilte hun i «Veronica's Closet» som hun fikk Emmy- og Golden Globe-nominasjoner for.

  Hun spilte også i TV-komedien «Kirstie», som hadde premiere på slutten av 2013. Serien fikk kun én sesong.

  Alley hadde en rekke filmroller i løpet av karrieren, blant dem i 90-tallskomedien «Se, han snakker», og i oppfølgerne «Se, hun snakker også» og «Se hvem som snakker nå». (NTB)

  Kirstie Alley på premieren av HBO-serien «Girls» i 2015.
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Amber Heard anker dommen

  Skuespiller Amber Heard anker dommen i rettssaken mot eksmannen Johnny Depp, melder BBC.

  Depp saksøkte Heard for ærekrenkelser og hun ble i juni dømt til å betale 350.000 dollar i oppreising.