Hjemmelaget gjennom tidene

I gamle dager samlet man på pent papir, korker til melkeflaskene og glansbilder. Alt kunne brukes til juletrepynt.

Julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– Her ser du en remse med tørkede einebær som er blitt forgylt, sier juletreekspert Beate Lindseth.

Mors oppgave

Det var tradisjonelt mors oppgave å lage julepynt. Dette gjorde man på kveldene før jul. Barna var som oftest ikke med på dette. De fikk ikke se juletreet før på julaften.

– Faktisk hadde man en liten sak, en "nøkkelhull-skjuler", som ikke eksisterer lenger, som man hang foran nøkkelhullet slik at barna ikke hadde mulighet til å smugkikke på treet, forklarer Lindseth. 

Hjemmelaget julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Masse engler

Gjennom året sparte man på pent gave- eller sjokoladepapir som man la i press gjennom året. Dette kunne brukes til å lage engler eller kurver eller annen pynt. 

– Englene skulle henge i toppen av juletreet, rundt stjerna. Men noen hadde også en stor engel i toppen istedet for stjerne. Uansett skulle det være mye engler, sier Lindseth.

Papir og glansbilder ble gjort om til nydelige engler, mens forgylte eggeskall ble små kurver.

Kulturstrøm

 • Hjertevarm idrettsdokumentar

  Dokumentaren «Sisters on Track» handler om tre søstre fra Brooklyn, New York, som alle er talentfulle løpere. Det er norske krefter på produksjon og regi. – Engasjerer både på og utenfor idrettsbanen, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra Netflix-dokumentaren "Sisters on track"
  Foto: Derek Howard/Netflix
 • Britney Spears: – Jeg var flau

  I et innlegg på Instagram torsdag skriver den amerikanske artisten Britney Spears at hun er lei seg for at hun gitt inntrykk av at hun har hatt det ok de to siste årene.

  –Jeg var flau over å dele det som skjedde med meg, skriver hun.

  Britney Spears vitnet i et rettsmøte dagen før der hun ba dommeren om å oppheve vergemålet hennes far over henne.

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationalteatern i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.