NRK Meny
Normal

Hjemmelaget gjennom tidene

I gamle dager samlet man på pent papir, korker til melkeflaskene og glansbilder. Alt kunne brukes til juletrepynt.

Julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– Her ser du en remse med tørkede einebær som er blitt forgylt, sier juletreekspert Beate Lindseth.

Mors oppgave

Det var tradisjonelt mors oppgave å lage julepynt. Dette gjorde man på kveldene før jul. Barna var som oftest ikke med på dette. De fikk ikke se juletreet før på julaften.

– Faktisk hadde man en liten sak, en "nøkkelhull-skjuler", som ikke eksisterer lenger, som man hang foran nøkkelhullet slik at barna ikke hadde mulighet til å smugkikke på treet, forklarer Lindseth. 

Hjemmelaget julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Masse engler

Gjennom året sparte man på pent gave- eller sjokoladepapir som man la i press gjennom året. Dette kunne brukes til å lage engler eller kurver eller annen pynt. 

– Englene skulle henge i toppen av juletreet, rundt stjerna. Men noen hadde også en stor engel i toppen istedet for stjerne. Uansett skulle det være mye engler, sier Lindseth.

Papir og glansbilder ble gjort om til nydelige engler, mens forgylte eggeskall ble små kurver.

Kulturstrøm

 • Video viser arrestert TV2-reporter

  TV 2 har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av reporter Kadafi Zaman i Pakistan, melder NTB. Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist. Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter.

  Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Saken skal opp for retten mandag (NTB).

  Kadafi Zaman
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

  Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

  Stanley Kubrick
  Foto: AP/Scanpix