Hjemmelaget gjennom tidene

I gamle dager samlet man på pent papir, korker til melkeflaskene og glansbilder. Alt kunne brukes til juletrepynt.

Julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– Her ser du en remse med tørkede einebær som er blitt forgylt, sier juletreekspert Beate Lindseth.

Mors oppgave

Det var tradisjonelt mors oppgave å lage julepynt. Dette gjorde man på kveldene før jul. Barna var som oftest ikke med på dette. De fikk ikke se juletreet før på julaften.

– Faktisk hadde man en liten sak, en "nøkkelhull-skjuler", som ikke eksisterer lenger, som man hang foran nøkkelhullet slik at barna ikke hadde mulighet til å smugkikke på treet, forklarer Lindseth. 

Hjemmelaget julepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Masse engler

Gjennom året sparte man på pent gave- eller sjokoladepapir som man la i press gjennom året. Dette kunne brukes til å lage engler eller kurver eller annen pynt. 

– Englene skulle henge i toppen av juletreet, rundt stjerna. Men noen hadde også en stor engel i toppen istedet for stjerne. Uansett skulle det være mye engler, sier Lindseth.

Papir og glansbilder ble gjort om til nydelige engler, mens forgylte eggeskall ble små kurver.

Kulturstrøm

  • Pressestøtten økes

    Høyre, Frp, Venstre og KrF legger fem millioner kroner ekstra i potten for produksjonstilskudd til mediene. Samiske aviser får også fem millioner kroner. I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019 fra Høyre, Frp og Venstre sto blant annet pressestøtten på stedet hvil, med en pott på 313 millioner kroner, skriver Medier24.

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.