NRK Meny
Normal

Derfor elsker vi Krøniken

Nordmenn elsker historiske serier som Krøniken, Vestavind og Matador fordi de forteller så mye om samtida, sier serieforsker, Hege Gundersen.

Krøniken
Foto: Jørgen Jessen / SCANPIX

Hege Gundersen har doktorgrad fra medievitenskap i historiske TV-serier. Hun er èn av Norges få eksperter på området og har en klar oppfatning av hvorfor seertallene på TV-serien Krøniken gikk til værs. 

-Nordmenn får nærmest et lite "kick" av historiske serier som Krøniken, Vestavind og Matador. Det gir en enorm glede å kunne følge familer gjennom generasjoner. Få innblikk i tida de lever i, og bli kjent med folka.

-Palle og Ida ble kjære for oss, ikke bare fordi de var sympatiske, men vi ble kjente med familiene deres og tok del i hverdagen deres.

Historiske TV-serier

Historiske TV-serier handler om gamle dager. Det kan være tidlig 1700-tall eller en historisk serie om en konge eller rett og slett hverdagsliv på 1970-tallet. Seertallene til disse seriene viser at de har stor appell blant nordmenn. TV-serieforsker, Hege Gundersen mener disse seriene alltid vil slå an i Norge.  

-Vi fascineres av å se en verden og et samfunn som er kjent, men allikevel litt fremmed. Vi kjenner mange av skikkene, tradisjonene, kanskje noen av de historiske skikkelsene som blir nevnt. Likevel er det annerledes, og det blir pakket inn for oss på en utrolig fascinerende måte. Stramt, dramaturgisk og med flotte klær, interiører og med flotte typer. Vi kjenner oss igjen.

Egne favoritter

Serieforskeren har helt klare egne favoritter blant de historiske TV-seriene. Hun husker særlig Herrskap og tjenere, familien Ashton, Forsytesagaen, Mot alle vinder og Matador. Sistnevnte er èn av hennes klare favoritter.

-Matador er unik. Den er som et komponert univers der alt har sin motsats. Den blir heller ikke èndimensjonal. I serien har man alltid to av hver. To kapitalister, èn god, ansvarsfull og flott, den andre kynisk og brutal. Så hadde man to kommuister, den ene omtenksom, glad i mennesker, humanist i hjertet. Den andre bokstavtro og ganske virkelighetsfjern.

-I tillegg må jeg si at det å se Kunta Kinte i Røtter kommer jeg aldri til å glemme. Det var en sterk melodramatisk historie om slavetida og opprøret og det var første gang jeg så noe så kraftig på TV. Jeg var rystet, sier Hege Gundersen som tror fascinasjonen for historiske TV-serier kommer til å vedvare i årene fremover.

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK