Derfor elsker vi Krøniken

Nordmenn elsker historiske serier som Krøniken, Vestavind og Matador fordi de forteller så mye om samtida, sier serieforsker, Hege Gundersen.

Krøniken
Foto: Jørgen Jessen / SCANPIX

Hege Gundersen har doktorgrad fra medievitenskap i historiske TV-serier. Hun er èn av Norges få eksperter på området og har en klar oppfatning av hvorfor seertallene på TV-serien Krøniken gikk til værs. 

-Nordmenn får nærmest et lite "kick" av historiske serier som Krøniken, Vestavind og Matador. Det gir en enorm glede å kunne følge familer gjennom generasjoner. Få innblikk i tida de lever i, og bli kjent med folka.

-Palle og Ida ble kjære for oss, ikke bare fordi de var sympatiske, men vi ble kjente med familiene deres og tok del i hverdagen deres.

Historiske TV-serier

Historiske TV-serier handler om gamle dager. Det kan være tidlig 1700-tall eller en historisk serie om en konge eller rett og slett hverdagsliv på 1970-tallet. Seertallene til disse seriene viser at de har stor appell blant nordmenn. TV-serieforsker, Hege Gundersen mener disse seriene alltid vil slå an i Norge.  

-Vi fascineres av å se en verden og et samfunn som er kjent, men allikevel litt fremmed. Vi kjenner mange av skikkene, tradisjonene, kanskje noen av de historiske skikkelsene som blir nevnt. Likevel er det annerledes, og det blir pakket inn for oss på en utrolig fascinerende måte. Stramt, dramaturgisk og med flotte klær, interiører og med flotte typer. Vi kjenner oss igjen.

Egne favoritter

Serieforskeren har helt klare egne favoritter blant de historiske TV-seriene. Hun husker særlig Herrskap og tjenere, familien Ashton, Forsytesagaen, Mot alle vinder og Matador. Sistnevnte er èn av hennes klare favoritter.

-Matador er unik. Den er som et komponert univers der alt har sin motsats. Den blir heller ikke èndimensjonal. I serien har man alltid to av hver. To kapitalister, èn god, ansvarsfull og flott, den andre kynisk og brutal. Så hadde man to kommuister, den ene omtenksom, glad i mennesker, humanist i hjertet. Den andre bokstavtro og ganske virkelighetsfjern.

-I tillegg må jeg si at det å se Kunta Kinte i Røtter kommer jeg aldri til å glemme. Det var en sterk melodramatisk historie om slavetida og opprøret og det var første gang jeg så noe så kraftig på TV. Jeg var rystet, sier Hege Gundersen som tror fascinasjonen for historiske TV-serier kommer til å vedvare i årene fremover.

 

Kulturstrøm

 • Soloartister med bandkarriere

  Begge prøvde seg som soloartister i tillegg til å være frontfigurer av to av tidenes største band, The Rolling Stones og Queen. Radioprogrammet P.I.L.S. tar for seg historien til Mick Jagger og Freddie Mercury.

  I denne utgåva av P.I.L.S. med Finn Tokvam og Bård Ose handlar det om då Mick Jagger og Freddie Mercury, frontfigurane i The Rolling Stones og Queen, begge prøvde seg som popartistar midt på 1980-talet.
 • Sinne over kvinner i krigsspill

  I et av verdens mest populære krigsspill får du blant annet stå på ski i «Slaget om Narvik» og sabotere Rjukan-anlegget. Men spillbare kvinnelige karakterer får blodet til å koke hos spillere.

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP