NRK Meny
Normal

Historien om rumpehullet

Men hva har ballonger med saken å gjøre? Her får du historien du ikke visste du lurte på.

Ballonger
Foto: Hiroshi Higuchi / Getty Images

Vi kan takke evolusjonen for hvordan vi ser ut i dag. Vi har utviklet lunger, hender, og et tarmsystem med både inn- og utgang. Men hvordan oppstod egentlig anus?

Hør den spennende historien: Rumpehullets historie

Sammenligner med ballong

Zoolog Gaute Velle beskriver de tidlige fordøyelsessystemene ved å vise frem en ballong, der ballongåpningen er urmunnen, og fordøyelsessystemet rekker omtrent en fingerlengde inn i ballongen.

Delte munnen seg i to?

- Noen mener at det andre hullet i tarmsystemet er en åpning som bare har åpnet seg tilfeldig ved en mutasjon. Mens andre mener at dette kan være en åpning som kom av at munnåpningen delte seg i to, forklarer Velle, zoolog ved Bergen museum, som sier at det andre hullet da kunne bevege seg bakover på kroppen.

Til hvert sitt bruk

Bakende

Dette er matens utgang.

Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Et tarmsystem med to åpninger gjør at man kan spise kontinuerlig mens maten fordøyes i magen, noe spesielt mange dyr drar nytte av. I tillegg vil nok de fleste si seg fornøyd med at de har en egen utgang for avføringen, for uten rumpehull måtte vi kvittet oss med avføringen fra munnen.

- Dersom det hadde vært sånn, så hadde det vært en vanesak som alt annet. Så selv om det ikke høres så appetittlig ut, så hadde vi nok sett ganske forskjellig ut, og kanskje ikke hatt smakssanser som sitter der de gjør i dag, sier Velle.

Norgesglasset NRK P1