Hopp til innhold

Voldtektshund skal hjelpe politiet

I kampen mot voldtektsforbryterne har Politiet nå fått et nytt hjelpemiddel.

Kai Iversen og "Kustmarkens Rasko"
Foto: Thomas Berg, Politiforum

Vi har lært opp hunder til å finne savnde mennesker, narkotika, penger og mye mye mere. Nå forteller Politiet hva som er siste nytt på opplæringsfronten; en politihund som er trent opp til å være med å oppklare voldtekter, dette skriver Politiforum.

Hør reportasjen: Hunder i voldtekssaker

Totalt er det i Norge utdannet fem hunder av denne typen som har hovedfokus på nedgravde objekter og voldtekter.

En dråpe er nok

Se hva som skjer når Kai Iversen i Politiets hundetjeneste har lagt ut en dråpe sæd på en parkeringsplass.

Se video: - Snuser seg fram på parkeringsplassen

"Kustmarkens Rasko" i Oslo er en fem år gammel schæfer som de siste to årene er trent til å påvise stedet en voldtekt kan ha skjedd. Når fagansvarlig Kai Iversen slipper hunden snuser den seg fram til dråpen med sæd som er lagt ut. Når hunden har funnet noe legger den seg rett ned og markerer funnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politihunden Rasko i aksjon

Politihunden Rasko i aksjon

Foto: Thomas Berg, Politiforum

Nytt i Norge

- Et flott nytt hjelpemiddel. Det sier Eva Birkefeldt Ragde. Hun er politioverbetjent ved kriminalteknisk avsnitt hos politiet i Oslo og jobber med alt av alvorlig kriminalitet, også voldtektssaker. Hun sier at hundene kan brukes til å lokalisere det sentrale åstedet.

Når "Kustmarkens Rasko" har markert et mulig åsted går kriminalteknikerne inn og bruker kjemikalier for å finne ut hva for materiale hunden faktisk har funnet.

- Det viktigste er at hunden kan begrense området vi skal søke og hjelpe oss å finne ting vi kanskje eller sikke ville funnet, sier Birkefeldt Ragde.

Se video: Se hvordan kriminalteknikeren undersøker et funnsted.

Flere oppklaringer

Vil denne type hunder bidra til å oppklare voldtektsaker i Norge?

- Ja, det tror jeg sier hun. Vi har fra før hunder som kan hjelpe oss innen mange områder. Dette har vært et av de områdene hvor vi ikke hadde trodd at vi hadde fått lov å bruke hund. Nå ser vi at dette hjelpemiddelet er kommet og vi er utrolig takknemmelige for å kunne benytte oss av det, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Voldtektshunden Rasko

Kai Iversen og 'Kustmarkens Rasko'

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Anvendelige hunder

Det finnes en hel rekke områder i dag hvor det benyttes hunder som kan gjøre jobben som vi mennesker ikke klarer på samme måte. Her er en oversikt over andre bruksområder for hunder:

Kriminalsøkshund - Likhund - Råtehund - Brannhund - Patruljehund - Narkotikahund - Bombe/Sprengstoffhund - Våpenhund - Pengehund - Oljehund - Gasshund - Krefthund - Servicehund - Minehund - Førerhund - Jakthund - Tobakkshund - ID Hund - Vannsøkshund - Aksjonshund (Skarp) - Sopphund - Redningshund - Maurhund (Søker opp stokkmaur) - Terapihund - Mathund (finner ulovlige matvarer)

Les også om Hunden som steller hjemme

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet