Voldtektshund skal hjelpe politiet

I kampen mot voldtektsforbryterne har Politiet nå fått et nytt hjelpemiddel.

Kai Iversen og "Kustmarkens Rasko"
Foto: Thomas Berg, Politiforum

Vi har lært opp hunder til å finne savnde mennesker, narkotika, penger og mye mye mere. Nå forteller Politiet hva som er siste nytt på opplæringsfronten; en politihund som er trent opp til å være med å oppklare voldtekter, dette skriver Politiforum.

Hør reportasjen: Hunder i voldtekssaker

Totalt er det i Norge utdannet fem hunder av denne typen som har hovedfokus på nedgravde objekter og voldtekter.

En dråpe er nok

Se hva som skjer når Kai Iversen i Politiets hundetjeneste har lagt ut en dråpe sæd på en parkeringsplass.

Se video: - Snuser seg fram på parkeringsplassen

"Kustmarkens Rasko" i Oslo er en fem år gammel schæfer som de siste to årene er trent til å påvise stedet en voldtekt kan ha skjedd. Når fagansvarlig Kai Iversen slipper hunden snuser den seg fram til dråpen med sæd som er lagt ut. Når hunden har funnet noe legger den seg rett ned og markerer funnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politihunden Rasko i aksjon

Politihunden Rasko i aksjon

Foto: Thomas Berg, Politiforum

Nytt i Norge

- Et flott nytt hjelpemiddel. Det sier Eva Birkefeldt Ragde. Hun er politioverbetjent ved kriminalteknisk avsnitt hos politiet i Oslo og jobber med alt av alvorlig kriminalitet, også voldtektssaker. Hun sier at hundene kan brukes til å lokalisere det sentrale åstedet.

Når "Kustmarkens Rasko" har markert et mulig åsted går kriminalteknikerne inn og bruker kjemikalier for å finne ut hva for materiale hunden faktisk har funnet.

- Det viktigste er at hunden kan begrense området vi skal søke og hjelpe oss å finne ting vi kanskje eller sikke ville funnet, sier Birkefeldt Ragde.

Se video: Se hvordan kriminalteknikeren undersøker et funnsted.

Flere oppklaringer

Vil denne type hunder bidra til å oppklare voldtektsaker i Norge?

- Ja, det tror jeg sier hun. Vi har fra før hunder som kan hjelpe oss innen mange områder. Dette har vært et av de områdene hvor vi ikke hadde trodd at vi hadde fått lov å bruke hund. Nå ser vi at dette hjelpemiddelet er kommet og vi er utrolig takknemmelige for å kunne benytte oss av det, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Voldtektshunden Rasko

Kai Iversen og 'Kustmarkens Rasko'

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Anvendelige hunder

Det finnes en hel rekke områder i dag hvor det benyttes hunder som kan gjøre jobben som vi mennesker ikke klarer på samme måte. Her er en oversikt over andre bruksområder for hunder:

Kriminalsøkshund - Likhund - Råtehund - Brannhund - Patruljehund - Narkotikahund - Bombe/Sprengstoffhund - Våpenhund - Pengehund - Oljehund - Gasshund - Krefthund - Servicehund - Minehund - Førerhund - Jakthund - Tobakkshund - ID Hund - Vannsøkshund - Aksjonshund (Skarp) - Sopphund - Redningshund - Maurhund (Søker opp stokkmaur) - Terapihund - Mathund (finner ulovlige matvarer)

Les også om Hunden som steller hjemme

Kulturstrøm

 • Kjøper Rembrandt for kjempesum

  Nederlandske myndigheter har satt av 175 millioner euro for å kjøpe inn et svært viktiktig malleri av Rembrandt.

  Det informerte Utdanningsdepartementet parlamentet om på onsdag.

  Bildet det er snakk om er et malleri fra 1636, som for tiden er i Rothschild-familens eie.

   Rembrandt fra 1636
 • Dagny og Astrid S samarbeider

  De suksessrike norske popartistene samarbeider om låten «Pretty», som slippes senere denne uken. Ifølge VG forteller Dagny i et nyhetsbrev at sangen skal figurere i en romantisk Hollywood-komedie ved navn «The Hating Game», med Lucy Hale og Austin Stowell i hovedrollene.

  Astrid S og Dagny
  Foto: FRED JONNY / FRED JONNY