Historien om en Sex Pistols-konsert

Var du en av de 200 som så Sex Pistols-konserten i Oslo i 1977? Da kan du bli del av en ny bok.

Her møter Sex Pistols pressen i Oslo 21. juli i forbindelse med konserten på Pingvin Club

Her møter Sex Pistols pressen i Oslo 21. juli i forbindelse med den nå legendariske konserten på Pingvin Club.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Johnny Rotten i spissen for Sex Pistols spilte på Pingvin Club i Oslo i 1977

Var du der? Nå etterlyser punkhistorikeren Trygve Mathiesen publikummere som var til stede da Johnny Rotten i spissen for Sex Pistols spilte på Pingvin Club i Oslo i 1977, i forbindelse med en ny bok. Her er et av de få fargebildene som finnes av begivenheten.

Foto: K&U / K&U

Hør hele intervjuet med forfatter Trygve Mathiesen og Sola Johnsen fra DumDum Boys!


Mange mener det er den viktigste rockekonserten som noen gang har vært i Norge. Trygve Mathiesen er aktuell boka «Tre Grep og Sannheten» - om punkens inntog i Norge på slutten av 70-tallet. Nå ønsker han kontakt med alle som var på konserten på Pingvin Club i Oslo 22. juni 1977.

Idehistoriske perspektiv

Mathiesen vil skrive en bok som analyserer konserten i et idehistorisk perspektiv. Han har nærmest rekonstruert hele salen med 80 navn på blokka allerede. Men nå vil han ha kontakt med flere.

Denne konserten regnes som en av de viktigste i norsk rock-historie - i alle fall av de vel 200 som var der. Mathiesen var imidlertid ikke sjøl tilstede, men ønsker likevel å skrive bok om konserten.

Trygve Mathiesen

Forfatter Trygve Mathiesen skrev boken «Tre grep og sannheten» om punkens historie, nå vil han skrive om den legendariske Sex Pistols-konserten i Oslo.

Foto: K&U / K&U

- Jeg vil bruke konserten som en katalysator for å skrive om omveltningen fra den tradisjonelle moderniteten og over i postmodernitet. På den måten kan vi forstå mer av samfunnet i dag, forteller Trygve Mathiesen til Kveldsåpent i NRK P1.

Vil avsløre bløffmakere

Han mener imidlertid at han fort vil avsløre de som eventuelt melder seg og som egentlig ikke var der.

- Jeg vil nok fort finne ut om folk bløffer eller ikke. Så hvis det er noen som ønsker å benytte sjansen til å komme i historieboka på falske premisser, så vil jeg fort avkle dem, mener Mathisen.

Men det var ikke bare Oslo som fikk oppleve punklegendene live i 1977. Også Studentersamfundet i Trondheim ble scene for bandet, og musikkmedarbeider i NRK P1 og DumDum Boys-trommis var tilstede. Men først trodde han det ikke kom til å bli noe av.

- Trodde ikke det var sant

Sola Johnsen DumDum Boys, Bergenfest 2006

DumDum Boys-trommis Sola Johnsen var en av de heldige som fikk se Sex Pistols da de spilte i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

- Også skulle de spille i Trondheim, men vi trodde ikke at det var sant. Vi trodde det var bare tull da vi så plakatene. For oss var det akkurat som om the Beatles skulle spilt i Trondheim i 1964.

- Vi i Trondheim hadde en egen «korrespondent» i London – nemlig Casino Steel, som skrev om hva som skjedde i London i avisa hver onsdag. Og i 1976 skrev han om punken og vi fikk god informasjon om det som skjedde, forteller Johnsen videre.

Til uken skal Trygve Mathiesen i følge NTB intervjue Sex Pistols sjøl - de gjenlevende tre.

Skal intervjue Sex Pistols

- Jeg skal intervjue dem etter at de er ferdig med turneen. Spesielt Johnny Rotten - John Lydon i dag - som talsmann og den tydeligste enkeltpersonen innen britisk punk er interessant. Han har klare refleksjoner rundt opprøret mot moderniteten.

I juli 1977 traff altså Sex Pistols Oslo, og dagen etter Samfundet i Trondheim, og landet ble aldri helt det samme. Datidens avisomtaler sies å ha vært «vantro og nærmest sosionomaktig fortvilet». Klassekampen mente bandets musikk var «en hån mot klassebevisste engelske arbeidere» så vel som «borgerlig ideologi i ny innpakning».

NB: Hvis du var på Sex Pistols-konserten i Oslo i 1977, så kan du sende e-post til musikknytt@nrk.no .

 

Sex Pistols møtte pressen i 1977

Et annet bilde fra da Sex Pistols møtte pressen i Oslo 21. juli 1977 i forbindelse med den nå legendariske konserten på Pingvin Club. Sid Vicious i undertøy, Johnny Rotten i hvit jakke.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

 

 

Kulturstrøm

 • Fire finalister tegner The Whale

  37 arkitektteam fra hele verden meldte interesse for å tegne det nye kommunesenteret på Andøya, The Whale. De fire finalistene er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad, og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der BIG har gått sammen med ungt norsk miljø, ELEMENT, skriver Norske arkitekters landsforbund.

  Ideskisse til The Whale på Andøya
  Foto: Ralph Appelbaum Associates
 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik
 • Deathprod til Operaen

  Eks-Motorpsycho-musiker Helge Sten aka Deathprod, kommer med sin første soloplate på 15 år. Han gjør svært sjelden konserter, men i november spiller han på Operaen. Der spiller også blant andre Astrid S, Thomas Dybdahl og Janove i år.

  Helge Sten, Arve Henriksen og Ståle Storløkken
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix