Her er Norges konkurrenter i kveld

Gospel i gullys fra søta bror, show til 20 millioner kroner fra Russland og storfavoritt Nederland. Her er alt du trenger å vite om semifinale 2.

John Lundvik

Gospel og gull er Sveriges formel for det de håper blir deres syvende Eurovision-seier. John Lundvik er håpet, som både er sanger og sprinter. (Løper 60 meter på under 7 sekunder).

Foto: Thomas Hanses / Pressebilde

Torsdag kveld utspiller endelig det store Eurovision-dramaet seg, sett med norske øyne. KEiiNO skal ut i andre semifinale mot flere av seierskandidatene, og Fred Buljo, Tom Hugo og Alexandra Rotan skal prøve å sjarmere hele Europa med joik og et moderne stykke etnopop.

Men tøff motstand venter. Les om alle konkurrentene her, både favoritter og antatte flopper!

1. Armenia

Stemmesterke Srbuk står helt alene på den gigantiske scenen i Tel Aviv, noe som nok kunne skremt vettet av de fleste av oss. Men røyken skaper iallfall stemning.

Hun synger «Walking Out», men bookmakerne tror slett ikke hun ryker ut. Men Armenia får garantert ikke et eneste poeng fra Aserbajdsjan i kveld, i konflikt med hverandre som de er. Men armenske diaspora-stemmer burde kompensere.

2. Irland

Lyst til å ta sjansen på en liten oddsbombe? Da kan det å slenge inn en slant på Irland som finalist være en mulighet. Sarah ligger helt sist på ratingen med en litt sukkersøt ballade med iskremtematikk. Hun skremmer ingen, men får hun Europa til å kaste seg over telefonene?

Det er det svært få i middelhavsmetropolen Tel Aviv som tror.

3. Moldova

Som vanlig stiller Moldova med brudekjole! Powerballade, men hvilken kraft den har kan kanskje diskuteres, når den ligger nesten nederst på listen.

Hva så med sceneshowet? De lager en historie i snø bak sangerinnen. Så får du selv velge om du vil fokusere på snøen eller sangen.

4. Sveits

Er du sugen på litt hoftevrikk i heimen på en torsdag? Da har du en utmerket anledning når Luaca Hani byr på latinske rytmer, fra Alpenes rike (det vil si, låtskriverne er nær sagt selvfølgelig fra Eurovision-stormakt Sverige).

Det er en stor overraskelse hvis Sveits ikke blir å se i finalen på lørdag.

KEiiNO

SHOW: KEiiNO har forandret sceneshowet betraktelig og tilrettelagt det for Tel Avivs gigantiske scene. Kvelden vil vise om de lykkes med å overbevise Europa.

Foto: Andres Putting / Pressebilde

5. Latvia

Temmelig intetsigende countrypop som ruller av gårde i tre minutter, og ingenting skjer. Dessverre et klart alternativ til tissepause-låt. Det er gjennomgangstonen blant ekspertene i Tel Aviv.

Ingen har tro på at Riga kan feste i kveld. Men så trodde heller ingen at San Marino skulle gå videre på tirsdag heller.

6. Romania

Hun kalles Easter Ponny, men heter egentlig Ester Peony, Romanias håp for kvelden. Det kan virke som hun er på besøk i Draculas slott, med sin dramatiske ballade. Og ja, det er mange dramatiske ballader i denne utgaven av Eurovisions-sirkuset.

Heller ikke Bucuresti er en sannsynlig arrangørby neste år, ifølge bookmakerne.

7. Danmark

Dansk møbeldesign er verdenskjent, men om den overdimensjonerte stolen Leonora har tatt med seg på scenen blir en hit er mer uviss. Danskene er i grenseland kvalifiseringsmessig, liker Europa denne slentrende sommersangen?

Et frankofilt frieri byr de iallfall på, når hun bytter språk halvveis i sangen.

8. Sverige

John Lundvik gjorde rent bord i avstemmingen i den svenske finalen. De har klatret opp på betting-listen siden prøvene startet. Vil en eventuell syvende svensk seier skaper hallelujastemning hjemme for denne gospellåten? Sverige har gullblinkende lys i showet sitt, det er ingen tvil om hvilken pallplass de sikter seg mot.

Finaleplassen virker iallfall spikret!

John Lundvik

Favoritten John Lundvik har store stemmebånd og lårmuskler. Han er sprinter og løper 60 meter på under 7 sekunder.

Foto: Thomas Hanses / Pressebilde

9. Østerrike

Pænda hadde gjerne lyst til å kalle seg panda, fordi hun er veldig glad i dyret. Men, når folk skulle google kom det bare opp bjørner, derfor måtte det bli pænda likevel. Svevende saker, både visuelt og musikalsk.

Østerrike lever farlig, men levnes ikke helt i mørket av bookmakerne.

10. Kroatia

Her daler englegutta ned fra skyen og gir sangeren Roko gullvinger ut i låten.

Opera-pop som ofte faller i smak hos mange i Eurovision, blir hans bevingede sang belønnet med en himmelsk finaleplass?

11. Malta

Det å synge og danse samtidig kan av og til være en litt for stor utfordring. Iallfall når 200 millioner seere titter på.

Som oftest er det vokalen som får lide og det kan meget vel skje for dette bidraget i kveld, som det har gjort på prøvene. Middelhavsøya Malta nærmest lever og ånder for Eurovision, og deres håp Michaela er med sine lystige toner favoritt til å gå videre – hvis bare stemmen holder.

12. Litauen

Her skal det løpes med løver, men mange mener dette er en heller slapp løpetur. Vilnius blir heller ikke vertsby neste år ifølge bookmakere og eksperter!

Men, ikke bli overrasket om telefonstemmene fra Norge gir Litauen 12 poeng, det har skjedd før.

13. Russland

Gir et budsjett på 2,5 millioner dollar automatisk en god plassering? Det får vi vite når de som stemmer har vurdert russiske Sergey Lazarev sin fremføring. Også han gir oss en stor ballade. Samme karen var storfavoritt til å vinne i 2016, men endte skuffende for ham på en 3. plass.

Revansjelystne Russland og Sergey blir iallfall å se i finalen, mener samstemte bookmakere.

Sergey Lazarev

Sergey Lazarev er Russlands kanskje største mannlige stjerne, og Russland sparer ikke på budsjettet i kampen for Eurovision-tronen.

Foto: Andres Putting / Pressebilde

14. Albania

Denne låten ble valgt ut allerede bitte-lille-julaften i fjor, men fem måneder senere er den langt fra en favoritt hos ekspertene.

Jonida har kraft i klangen og har valgt å synge på sitt eget språk, som i fjor, da Albania fikk en bra plassering.

15. Norge

Har joik større kraft enn krutt i Eurovision 2019? KEiiNO er en av de største publikumsfavorittene i Tel Aviv og Spirit In the Sky er å høre i heiser, taxier og nattklubber.

Under gjennomkjøringene har de fått brakapplaus i pressesenteret og salen, større enn flere av gullkandidatene. Men hva syns det europeiske folk og fagjuryene?

16. Nederland

Den største favoritten til å vinne hele bøtteballetten, og han har klart å holde på favorittstempelet til tross for mange «angrep» fra de største konkurrentene hans.

Her er det en emosjonell ballade, og en pianomann med falsett av fløyel som serveres. Skal landet som vant sist gang i 1975 endelig kunne feire en seier på lørdag?

Duncan Laurence

Melankoli ved pianoet er det Nederland byr på, og er storfavoritter til å vinne. Sist gang noen vant sittende ved pianoet var i 1994.

Foto: Thomas Hanses / Pressebilde

17. Nord-Makedonia

Tamara som har vært med før synger om å være en stolt kvinne. Dette landet som nå heter Nord-Makedonia blir nok ekstra «Proud» hvis denne store balladen tar seg til finalen.

18. Aserbajdsjan

I denne opptredenen utgjør to roboter deler av sceneshowet. Det er hjertelig til stede der de tegner hjerter på brystet til vokalisten. Dette er en av låtene som har gjort størst byks oppover på resultatlisten til bookmakerne. Blir det Baku 2020? Iallfall blir det finaleplass, hvis ekspertene i Tel Aviv viser seg å være nettopp eksperter.

Konklusjon:

Forvent store stemmebånd og ditto sceneshow, og er du norsk patriot, forbered deg på neglebiting når de 10 finaleplassene deles ut. For i det som regnes som tidenes tøffeste ESC-semifinale er ingen trygge! God fornøyelse!

Kulturstrøm

  • Trekker seg fra Grammy-nominasjon

    Den canadiske artisten Drake ber om at hans nominasjoner til Grammy-prisene trekkes tilbake, ifølge flere kilder. Det er ikke oppgitt noen begrunnelse, men Drake har tidligere vist misnøye med å ikke ha blitt nominert utenfor rap-kategorien. (NTB)

  • Fant svært langhus ved Halden

    Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

    I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

    Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).