Hopp til innhold

Her er Håkon Blekens kritiske karikaturer av Rita Ottervik

– Jeg harselerer ikke med ordføreren i Trondheim uten grunn. Jeg gjør det fordi hun er med på å ødelegge byen, sier 90-års-jubilanten.

Håkon Bleken feier 90 år med nedsettende karikaturer av Rita Ottervik

Håkon Bleken er en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere.

Foto: Petter Sommer / NRK

Håkon Bleken sliter med å reise seg fra en tynn designpinnestol galleriet har gitt ham. Han er klar nå. Men den senete 90-åringen har ikke sett at smulene fra wienerbrødet ligger strødd nedover den svarte genseren.

– Det er ikke morsomt å være 90 år. Formen er jo mer eller mindre dårlig, jeg sliter med balansen og slike ting. Men det er heller ikke uten positive ting. Som for eksempel at jeg ser ting klarere enn jeg gjorde tidligere.

Håkon Bleken feier 90 år med nedsettende karikaturer av Rita Ottervik

Nærbilde av én av karikaturene Håkon Bleken har malt.

Foto: Petter Sommer / NRK

Foran ham på veggen i Galleri Brandstrup i Oslo henger tre store malerier: Alle sammen kritiske karikaturer av Arbeiderpartiets ordfører i Trondheim Rita Ottervik. De skal vises for første gang på 90-årsdagen hans på onsdag. NRK har fått se dem før utstillingen åpner.

– Jeg synes det er morsomt å male. Uansett hva jeg maler.

– Morsomt også å harselere med ordføreren i Trondheim?

– Jeg harselerer ikke med ordføreren i Trondheim uten grunn. Jeg gjør det fordi hun er med på å ødelegge byen.

Rita Ottervik

Rita Ottervik gratulerer Håkon Bleken med 90-årsdagen og synes det er flott at kunstnere viser samfunnsengasjement.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

90-åringen vet godt at bildene vil overleve både ham selv og Ottervik.

Han vil la framtidens trøndere vite hvem som var ansvarlig for å ødelegge et parksområde i fødebyen hans med den store idretts- og messehallen Trondheim Spektrum.

– Det kommer til å bli en enorm skandale etter hvert, for det kommer til å gå opp for folk hvor grusomt dette er.

Fortørnet og irritert

Håkon Bleken er en av Norges mest kjente nålevende samtidskunstnere. De siste årene har trøndere fått merke hans knallharde kritikk av byens politiske ledelse. Særlig Arbeiderpartiets ordfører Rita Ottervik har fått smake sinnet hans.

Høsten 2018 brukte Bleken Otterviks navn i samme artikkel som navnet på nazistenes konsentrasjonsleir Auschwitz. Det vakte reaksjoner, men noen beklagelse kom aldri.

– Føler du et hat mot Ottervik?

– Nei, jeg er bare forrtørnet og irritert, jeg hater henne ikke, sier han og ler.

Håkon Bleken feier 90 år med nedsettende karikaturer av Rita Ottervik

To av Ottervik-karikaturene er nye. Den til høyre lagde Bleken i 2017.

Foto: Petter Sommer / NRK

Har blitt karikert selv

Rita Ottervik selv har nærmest sluttet å kommentere Blekens mange utspill. Hun sier bare i en e-post at hun gratulerer Håkon Bleken med dagen og synes det er flott at kunstnere viser samfunnsengasjement. Selv synes kunstneren at man må tåle litt røff behandling.

– Jeg selv har blitt karikert ofte på denne måten, ikke minst i Adresseavisa, så det er det bare å ta. Hun kommer til å ta dette pent. Det skulle også bare mangle.

Plantegninger av Trondheim spektrum

STRIDENS EPLE: Trondheim Spektrum på Nidarø.

Foto: Illustrasjon: Link arkitektur

Trolig ikke straffbart

Hvis du skulle lure på om bildene kan medføre straff for 90-åringen, er svaret nei, sier advokat med spesialitet på ytringsfrihet, Jon Wessel-Aas.

– Karikaturer og tegninger er ikke prinsippielt unntatt straffeloven, men en vanlig karikaturtegning av en offentlig person vil som en klar hovedregel alltid være lovlig.

Håkon Bleken feier 90 år med nedsettende karikaturer av Rita Ottervik

Rita Ottervik har ødelagt byen, mener Håkon Bleken.

Foto: Petter Sommer / NRK

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.