Får hun danse med Costner?

Komiker Else Kåss Furuseth, skuespiller Kevin Costner og Obamas favorittforfatter kommer på besøk til Fredrik Skavlan fredag.

Else Kåss Furuseth

Til helgen skal Else Kåss Furuseth stå alene på scenen for aller første gang. Det skjer på Torshovteateret i Oslo, under forestillingen «Kondolerer». Men først skal hun besøke Fredrik Skavlan i Stockholm.

Foto: Annie Andersson

– Hvordan forholder vi oss til døden? Og hva er det med alle ritualene?

Det har komiker Else Kåss Furuseth forsket på, og fredag kommer hun til Fredrik Skavlan for å fortelle om det.

Forskningsprosjektet har resultert i teaterstykket «Kondolerer», som komikeren debuterer med førstkommende lørdag.

Kåss Furuseth har før øvrig intet mindre enn tre premierer denne uken: torsdag er det avspark for ny sesong av «Torsdag kveld fra Nydalen», fredag er det premiere på filmen «Kong Curling», og lørdag står hun altså helt alene på Torshovteaterets scene for aller første gang.

Video Klipp fra Nytt på Nytt som du ikke får se på TV

VIDEO: Else Kåss Furuseth med en god, gammeldags limerick.

Danser med bandet

Russia Charity Concert

Skuespiller og musiker Kevin Costner er aktuell med ny plate.

Foto: Misha Japaridze / Ap

Kåss Furuseth får selskap av Kevin Costner, som blant annet vant to Oscar for «Danser med ulver», som han også produserte og regisserte selv.

Nå har skuespilleren tatt seg en pause fra filmlerretet, og konsentrerer seg for tiden om musikk. Sammen med bandet Modern West er han nå aktuell med album nummer tre, som han også skal spille fra på den nye scenen i studioet i Stockholm.

Costner spiller gitar og synger i countrybandet, som ga ut sin første plate i 2008.

Satt inne i 28 år

Det er også duket for et aldri så lite forfattermøte i fredagens program.

Svenske Annika Östberg satt til sammen 28 år i amerikanske fengsler etter å ha blitt dømt for medvirkning til dobbeldrap. For to år siden ble hun overført til et fengsel i Sverige, og i mai i år kunne hun spasere ut fra Hinseberg – Sveriges største kvinnefengsel.

Senere i høst gir Östberg ut en bok om sitt dramatiske liv.

Til «Skavlan» kommer også den amerikanske forfatteren Jonathan Franzen, som har skrevet om USA under ledelse av George W. Bush.

Franzen regner som en av vår tids store romanforfattere, og er den første forfatteren på forsiden av Time Magazine på ti år. Han er også blant president Barack Obamas favoritter.

Han har tidligere vært intervjuet av Dagsrevyen, som kan du se her:

Video Intervju med Jonathan Franzen

VIDEO: Intervju med Jonathan Franzen

Kulturstrøm

  • Eksterne inn i Nobelpris-komité

    For å gjenopprette tilliten har nå fem eksterne fagfolk fått spørsmål om velge neste års nobelprisvinner i litteratur, skriver SVT. De fem er: Forfatterne Gun-Britt Sundström og Kristoffer Leandoer, litteraturkritikerne Rebecka Kärde og Mikaela Blomqvist samt oversetteren Henrik Petersen. – Valget av nye, frittstående deltakere innebærer at det skapes avstand til forrige års hendelser, skriver Lars Heinkensten som leder Nobelstiftelsen i en pressemelding. Les deg opp på hvorfor Nobelprisen i litteratur ikke ble delt ut i år i saken under:

  • 10 års i fengsel for erotisk roman

    Da den erotiske romanen til den kinesiske forfatteren Liu begynte å selge godt på nett, ble politiet oppmerksomme på henne. Pornografi er ulovlig i Kina og nå er hun dømt til 10 års fengsel for «å lage og selge obskønt materiale», skriver BBC. Romanen «Occupation» inneholder «mannlig homoseksuell adferd ... inkludert perverterte seksuelle handlinger som vold og misbruk», står det i dommen. Forfatteren har anket dommen, som nå diskuteres blant kinesere på sosiale medier, ifølge BBC.