Schwarzenegger hjalp svensk fange

California-guvernør Arnold Schwarzenegger skal ha vært sentral i forhandlingene om overføringen av en livstidsdømt svenske fra USA til Sverige.

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt i mai 2007.

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt etter et møte i Sacramento 16. mai 2007.

Foto: William Foster / AP

Livstidsdømte Annika Östberg ble i dag overført til soning i Sverige etter å ha sittet halve livet i et amerikansk kvinnefengsel dømt for medvirking til drap og ran.

LES: Svenske fikk livstidsdom omgjort

Det var først ved ankomst til Sverige i morgentimene i dag at den topphemmelige overføringen av Östberg kjent for svenske medier.

Hemmelig Schwarzenegger-dialog

Allerede i mai 2007 skal Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ha forhandlet med California-guvernør Arnold Schwarzenegger om Östbergs overføring til Sverige.

LES: Fikk avslag etter 27 år i fengsel

LES: Hun håper på et liv i frihet

Etter USA-besøket måtte Reinfeldt imidlertid tåle sterk kritikk fordi han nektet for at å ha tatt opp saken med myndighetene i USA. Kritikken den gang kom fra både media og fra den politiske opposisjonen.

Statsministeren bløffet

I dag skriver svenske medier at Reinfeldt bløffet, og at han likevel tok opp saken med USA i 2007.

- Det var en samtale under fire øyne, og vi holdt den ytterst privat, sier Reinfeldt i dag om sitt møte med Schwarzenegger for to år siden, ifølge Aftonbladet.se.

Reinfeldt sier det var Schwarzenegger selv som ønsket at samtalene skulle holdes hemmelige.

- Fredrik lyver aldri

Statsministers rådgiver støtter opp om Reinfeldts hemmeligholdelse.

- Det er klart det startet en prosess. Etter det har justisminister Beatrice Ask fulgt opp saken, sier Fredrik Reinfeldts presserådgiver Roberta Alenius, ifølge expressen.se.

Alenius benekter også for at Reinfeldt skal ha løyet om sine møter med amerikanske myndigheter for to år siden.

- Fredrik er veldig nøye med aldri å lyve. Regjeringen ser på Annika Östberg som et bevis på at det stille diplomatiet fungerer, sier han.

Alenius legger til at det ikke hadde vært til Östbergs fordel om statsministeren hadde offentliggjort samtalene.

Video nsps_upload_2009_4_8_18_9_32_2807.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: Annika Östberg blir overført til soning i Sverige (Fra SVT). Klikk på bildet for å spille av klippet.

Svenske jurister gjennomgår dommen

En gruppe jurister skal nå gå igjennom saksdokumentene fra USA.

Senere skal juristene se på hva den doble livstidsdommen fra USA innebærer for svenske myndigheter.

- Det avgjørende punktet er hvor lang tid hun skal sone i et svensk fengsel, sier generaldirektør i kriminalomsorgen, Lars Nylén, til avisen expressen.se.

Ønsker snarlig avgjørelse

Det er den svenske regjeringen har jobbet med overføringen, og kun to personer i kriminalomsorgen, generaldirektør Lars Nylén og sikkerhetssjef Christer Isaksson, har vært orientert om overføringen.

Nylén håper juristene blir ferdige saken før påskehelgen, men vil ikke kommentere overfor expressen.se om en avgjørelse kan komme så tidlig som i dag eller i morgen.

Dersom juristene beslutter at livstidsstraffen til Östberg kan omgjøres til en tidsbestemt straff, så er det opp til svenske kriminalomsorgen å bestemme hvor lenge hun må sone eller om hun slipper fengsel.

Dersom juristene bestemmer at Östberg ikke får omgjort livstidsstraffen, kan hun fortsatt søke om å bli benådet av regjeringen. Hun kan også søke om å få omgjort straffen i Örebro tingsrätt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt