Hopp til innhold

Drømmenes land

"Drømmenes land" er Vidar Sundstøls fjerde roman på fire år. Den er endatil starten på en bebudet trilogi, der handlingen foregår i det norskættede Minnesota. Sundstøl har allerede vist seg som en dyktig menneskeskildrer. Med denne romanen kommer han til å nå et stort publikum.

Vidar Sundstøl
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Lurer du noen gang på hvordan det er i det norske Amerika? Hvordan de millioner av norske etterkommerne i Midtvesten lever? Da skal du lese Vidar Sundstøls nye roman "Drømmenes land". Det er fiksjon, men virker nesten som en øyenvitneskildring. At Sundstøl selv har bodd i området han beskriver og har kjenskap til både landskap, seder og skikker, er tydelig. "Drømmenes land" er en roman om en utkant av det moderne Amerika, samtidig som det er en fortelling om det unge Amerika, landet som ble så ugjenkallelig omdefinert av franskmenn, engelskmenn og ikke minst skandinaver på 17- og 1800-tallet.

Den levende historien

Vidar Sundstøl "Drømmenes land"

Vidar Sundstøl Drømmenes land Tiden Norsk Forlag 2008

I sine tre foregående bøker har Vidar Sundstøl dokumentert stor interesse for historie, for hvordan våre liv alltid leves opp mot hendelser i en annen tid, et annet rom. I denne boken perfeksjonerer han dette grepet og lar fortiden eksplisitt gripe inn i nåtiden.

"Drømmenes land" er nemlig en psykologisk thriller, der skjulte sannheter fra forfedrene skal få større betydning enn noen kunne trodd. Slik åpner romanen:

"Innsjøen glitret i solskinnet. Tilsynelatende endeløs fløt den sammen med himmelen langt ute. Det var tidlig morgen, og nesten ingen trafikk. En svart Jeep Cherokee var på vei sørover langs innsjøen. Sjåføren hadde solbriller mot den skarpe morgensola. I passasjersetet lå ukens Cook County News-Herald, en nesten tom pose Old Dutch potetgull og en Minnesota Vikings-caps. Et fotografi av en mørkhåret guttunge med manglende fortenner var festet til hjørnet av sladrespeilet." (s. 7)

Bestialsk mord

To unge nordmenn er på padletur i Lake Superior da den ene blir brutalt drept. Kameraten blir funnet i sjokktilstand i nærheten, naken og blodig. Homofili og sjalusi blir trukket frem som motiv, eller kan det være snakk om en tredjeperson i det makabre dramaet?

Det er Lance Hansen som finner liket. Han er lokal politimann, mer som en skogvokter eller oppsynsmann å regne. FBI overtar saken, sammen med den norske mordetterforskeren Eirik Nyland. Lance er av norsk ætt, han er lokalhistoriker, og ved å nøste i trådene i gamle familiemyter nærmer han seg en løsning også av sommerens mordgåte. Men kan han fortelle det han vet, når det vil snu opp ned på hele hans familie?

Mange lag i sterk komposisjon

"Drømmenes land" er skarpt komponert. Den dramatiske hendelsen til tross ligger det en ro over teksten, over landskapet med sitt indianerreservat, sine jakttradisjoner og sitt dagligliv langs vestkysten av Nord-Amerikas største innsjø.

Vidar Sundstøl har svært gode personkarakteristikker, og beskrivelsen av naturen er så tydelig at skog, vann og himmel materialiserer seg, rent fysisk, opp fra boksidene. Når han i tillegg revitaliserer den skandinaviske utvandrerhistorien, er det rett og slett imponerende.

"Drømmenes land" er i følge forfatteren første bind i en trilogi. Jeg vil garantert lese fortsettelsen.

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB