Rivertonprisen til Vidar Sundstøl

Vidar Sundstøl har fått Rivertonprisen for boka "Drømmenes land".

Vidar Sundstøl
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Det er definitivt den beste boka jeg har skrevet, sier Vidar Sundstøl til NRK.

Rivertonprisen, "Den gyldne revolver", deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur.

Det er første gang en roman utgitt på Tiden forlag mottar en Rivertonpris.

- Dette er en stor dag for forlaget. Vi har utgitt en del utenlandsk krim, men aldri vært store på norsk krim. Sånn sett er det ikke så rart, men desto gledeligere når vi lykkes, sier en fornøyd forlagssjef i Tiden, Richard Aarø.

- Intenst spennende

- Dvelende og troverdig, og samtidig intenst spennende, skildrer forfatteren hovedpersonens dilemma i et spenningsfelt med rike miljøskildringer og dirrende landskaper, sier juryen i sin begrunnelse.

"Drømmenes land" er en psykologisk thriller, der skjulte sannheter fra forfedrene skal få større betydning enn noen kunne trodd.

Les NRKs anmeldelse av "Drømmenes land" her .

Slik åpner romanen:

Vidar Sundstøl "Drømmenes land"

Dvelende og troverdig, og samtidig intenst spennende, sier juryen om 'Drømmenes land'.

"Innsjøen glitret i solskinnet. Tilsynelatende endeløs fløt den sammen med himmelen langt ute. Det var tidlig morgen, og nesten ingen trafikk. En svart Jeep Cherokee var på vei sørover langs innsjøen. Sjåføren hadde solbriller mot den skarpe morgensola. I passasjersetet lå ukens Cook County News-Herald, en nesten tom pose Old Dutch potetgull og en Minnesota Vikings-caps. Et fotografi av en mørkhåret guttunge med manglende fortenner var festet til hjørnet av sladrespeilet." (s. 7)

Kriminalromanen "Drømmenes land" er første bok i en planlagt "Minnesota-trilogi". Romanen ble svært godt mottatt av kritikerne; både for miljøskildringen fra det norske Amerika og for kriminalintrigen som omfatter mord med hundre års mellomrom.

Vidar Sundstøl er født i 1963, og er oppvokst i Drangedal i Telemark. Han debuterte i 2005 med romanen "Kommandolinjer". I 2006 kom hans andre roman, "I Alexandria", som blant mye annet også er et portrett av den egyptiske byen Alexandria. Hans tredje roman, "Tingene hennes", ble utgitt i 2007.

Se listen over tidligere vinnere

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games