Rivertonprisen til Vidar Sundstøl

Vidar Sundstøl har fått Rivertonprisen for boka "Drømmenes land".

Vidar Sundstøl
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Det er definitivt den beste boka jeg har skrevet, sier Vidar Sundstøl til NRK.

Rivertonprisen, "Den gyldne revolver", deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur.

Det er første gang en roman utgitt på Tiden forlag mottar en Rivertonpris.

- Dette er en stor dag for forlaget. Vi har utgitt en del utenlandsk krim, men aldri vært store på norsk krim. Sånn sett er det ikke så rart, men desto gledeligere når vi lykkes, sier en fornøyd forlagssjef i Tiden, Richard Aarø.

- Intenst spennende

- Dvelende og troverdig, og samtidig intenst spennende, skildrer forfatteren hovedpersonens dilemma i et spenningsfelt med rike miljøskildringer og dirrende landskaper, sier juryen i sin begrunnelse.

"Drømmenes land" er en psykologisk thriller, der skjulte sannheter fra forfedrene skal få større betydning enn noen kunne trodd.

Les NRKs anmeldelse av "Drømmenes land" her .

Slik åpner romanen:

Vidar Sundstøl "Drømmenes land"

Dvelende og troverdig, og samtidig intenst spennende, sier juryen om 'Drømmenes land'.

"Innsjøen glitret i solskinnet. Tilsynelatende endeløs fløt den sammen med himmelen langt ute. Det var tidlig morgen, og nesten ingen trafikk. En svart Jeep Cherokee var på vei sørover langs innsjøen. Sjåføren hadde solbriller mot den skarpe morgensola. I passasjersetet lå ukens Cook County News-Herald, en nesten tom pose Old Dutch potetgull og en Minnesota Vikings-caps. Et fotografi av en mørkhåret guttunge med manglende fortenner var festet til hjørnet av sladrespeilet." (s. 7)

Kriminalromanen "Drømmenes land" er første bok i en planlagt "Minnesota-trilogi". Romanen ble svært godt mottatt av kritikerne; både for miljøskildringen fra det norske Amerika og for kriminalintrigen som omfatter mord med hundre års mellomrom.

Vidar Sundstøl er født i 1963, og er oppvokst i Drangedal i Telemark. Han debuterte i 2005 med romanen "Kommandolinjer". I 2006 kom hans andre roman, "I Alexandria", som blant mye annet også er et portrett av den egyptiske byen Alexandria. Hans tredje roman, "Tingene hennes", ble utgitt i 2007.

Se listen over tidligere vinnere

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.