Hopp til innhold

- Jeg har drømmer, sjuke drømmer

– Heldigvis har jeg relativt drøy fantasi, sier forfatterdebutant Helene Guåker.

Helene Guåker

Helene Guåker er aktuell med romanen 'Kjør!'.

Foto: Cappelen Damm

"Kjør"

Da Helene Guåker ble anklaget for juks på en novelle på videregående, skulle hun vise at hun kunne skrive en roman. Godt for henne at hun har drøy fantasi og syke drømmer. For noen år senere debuterer hun som forfatter, med en roman om en bilgal jente.

Se: Helene Guåker i Bokprogrammet

Fortell om debutboken din.
– «Kjør!» handler om Marianne, ei bilgæærn jente som i første kapittel har krasja med bilen hu har drømt om sia hu var lita, i krasjet mister hu ungen ingen andre visste om. Bilen er totalvrak, forholdet til kjæresten er på tverke, og hu er livredd for å kjøre bil igjen.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Siden tidlig barneskole.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter:
– Det var først da jeg ble anklaga for juks på ei novelle i første klasse på videregående at jeg tenkte f... heller, jeg skal jammen meg vise kjerringa (læreren) og lage roman av denne novella. Dette var noe jeg jobba med mer eller mindre de neste åra, og jeg kom inn på forfatterstudiet med det jeg hadde utarbeida. Det å komme inn på studiet gjorde at jeg endelig turte å si høyt at jeg ville bli forfatter. På forfatterstudiet oppsto romanen jeg debuterer med nå i mars.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Sjukt, helt sjukt. Og veldig abstrakt. Dette var det jeg hadde tenkt og håpt på og drømt om hver morgen, dag, kveld og natt sia jeg begynte å skrive manuset til romanen. Altså daglig i to år. Hva skulle jeg nå drømme om? Heldigvis har jeg relativt drøy fantasi og fant på noe nytt å drømme om. Nye romanprosjekter er i gang.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Det er mange, jeg må begrense meg litt kanskje. Jeg får holde meg til de norske. Disse er og har vært forbilder på ulike stadier i livet mitt; Kjell Askildsen, Dag Solstad, Lars Saabye Christensen, Carl Frode Tiller, Kyrre Andreassen, Levi Henriksen. Uff, det er jo bare menn dette her. Anne Cath. Vestly er en sterk aktør i forbildebunken på den kvinnelige siden.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Akkurat nå hører jeg på «Nedenom og hjem» av C. Bukowski på lydbok, innlest av han skuespilleren jeg aldri husker navnet på. Men fy søren så god han er på å tolke Bukowski! Til tross for heavy og til tider deprimerende temaer skaper den den svarte humoren en slik distanse at det går an å lese/lytte uten å bli deprimert, heller glad fordi det er så stor forfatterkunst.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Få noen til å lese tekstene dine, og da helst noen som forstår seg litt på litteratur, ikke la deg skremme av (sterk) kritikk, ta det til deg og tenk at det kan kun gjøre deg bedre som forfatter, øv deg på nærlesing av tekster, analyser og begrunn argumentene dine for hvorfor noe funker og hvorfor noe ikke funker. Søk muligheter, se muligheter; send inn til konkurranser og forlag. Delta på skrivekurs og skrivestudier.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Det er lønn på lik linje som all annen lønn, så det må vel gå til sånne utgifter som folk vanligvis har; husleie, strøm, telefonregning, mat? Og så kan jeg forhåpentligvis få litt ro til å skrive ferdig roman nummer to. Når potten er tom må jeg få meg jobb. På deltid.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Har ingen forventninger i det hele tatt, for jeg aner jo ikke hvordan det er. Men jeg har drømmer, sjuke drømmer.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.