Smøyestol? Fælom? Migertrøyng?

NRKs dialektaksjon har samlet inn over 9000 dialektord du kanskje ikke har hørt før. Hvilket er ditt favorittord?

Dialektaksjonen / Dialektriket

Dialekt engasjerer og NRKs dialektaksjon har fått inn 9000 forslag.

Foto: NRK

NRKs Dialektaksjonen ruller videre, parallelt med serien Dialektriket på NRK 1. Her har seerne hatt mulighet til å sende inn de norske dialektordene de har som favoritter. Ordene blir samlet, katalogisert og stemt over - og en favoritt skal kåres.

Smøyestol leder

Ved midnatt natt til onsdag er kåringen over, og så langt er det kommet inn over 9000 dialektord.

– NRK skal i hvert fall ta vare på dem og la fagmiljøet få adgang til materialet. Det er interessant dokumentasjon over hvilke ord folk er opptatt av i 2013, sier prosjektleder Kristin Helgeland Hauge til NRK.no.

Så langt ser det ut som det er uttrykket smøyestol som ligger an til å vinne blant de 9000 innsendte dialektordene. Det er betegnelsen på en beltehempe, og det er snart 2000 personer som har gitt sin stemme til dette ordet.

Men det er fortsatt tid for å slenge inn sine favoritter - og til å mobilisere kommunen, tettstedet, byen eller regionen: www.nrk.no/dialektaksjonen/.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Dialektriket og dialektaksjonen på NRK har fått inn mange dialektord, som Sjettikka fra Troms.

Dialektriket og dialektaksjonen på NRK har fått inn mange dialektord, som Sjettikka fra Troms.

Foto: NRK

– Lokal kultur teller mest

Hauge sier de har laget serien med tanke på nettopp å treffe og engasjere publikum.

– Vi har laget serien slik at den skal gi rom for refleksjon . Det skal ikke være en streng dialektpolititserie, den skal treffe alle, også de som ikke tenker at de er opptatt av dialekt.

Så langt har altså Dialektaksjonen engasjert. Spørsmålet er hvorfor, og spørsmålet stilles til språkforsker Tor Erik Jenstad ved NTNU.

– Det ligger mye i at dialekten er en del av folks identitet, og den delen vil man gjerne forsterke for seg selv og bringe til andre. Det er det fremste uttrykket for lokal og regional kultur. Ens egen lokale kultur teller mest i den store sammenhengen, og det er folk opptatt av, sier Jenstad til NRK.no.

– Nesten en liten kulturrevolusjon

Ovlæti - et dialektord fra Telemark.

Ovlæti - et dialektord fra Telemark.

Foto: NRK

«Dialektriket» har hatt om lag 600 000 seere i snitt, de har en populær hjemmeside, og programskaperne har også kommunisert med seerne gjennom en Facebook-gruppe med 7500 medlemmer.

Der har debatten til tider gått høyt rundt sj-, kj- og skj-lyder, rundt skarring og andre «dialektriske» særegenheter.

– Vi ser et voldsomt engasjement rundt hva som er riktig, og rundt hva som er god og dårlig dialekt. Det er ikke alltid like godt fundert, og det er ofte ryggmargsrefleksen som slår inn. Man oppdager at språket forandrer seg, og da blir interessen større fordi folk føler det er noe som holder på å gå tapt, sier han.

De siste årene har det skjedd mye i Norge, mener forskeren. Han snakker om noe tilnærmet en kulturrevolusjon der det tradisjonelle ordforrådet er blitt mindre.

– Skillet går mellom generasjonen 20-30 og generasjon 40-50. Det er der du har det virkelige bruddet, og det er temmelig radikalt. Nesten en liten kulturrevolusjon.

Hvilket er ditt favorittord? Del din mening på www.nrk.no/dialektaksjonen/ .

Dialektaksjonen

Her ser du noen av dialektordene som har blitt innsendt. De mest utheva ordene er de med flest stemmer.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Vanity Fair hyller Trier-film

  Vanity Fairs hovedkritiker, Richard Lawson, kårer «Verdens verste menneske» til årets beste film. Lawson beskriver filmen av Joachim Trier, med Renate Reinsve i hovedrollen, som selskapelig, vemodig, stilig og vinnende.

  «Verdens verste menneske» troner øverst på de beste filmene fra 2021, etterfulgt av Oscar-håpene Ryusuke Hamaguchs «Drive My Car» og Jane Campions «The Power of the Dog».

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • «Den fineste Chevy'n» mest spilt

  Spotifys årsoppsummering kom ut i går og «Den fineste Chevy'n» av Halva Priset med Maria Mena toppet listen over de mest spilte låtene på norsk Spotify. Sangen slår blant annet Olivia Rodrigos «Drivers License», som er nummer to på den norske listen, men den mest spilte låten globalt. «Stay» med The Kid LAROI og Justin Bieber, som er produsert av blant annet norske Cashmere Cat, kommer på tredjeplass.

  Av mest strømmede artister topper Justin Bieber listene her til lands, etterfulgt av Tix og The Weeknd.

 • Klassekampen får mest pressestøtte

  Klassekampen får drøyt 43,2 millioner kroner i produksjonstilskudd av Medietilsynet i år. Totalt får 148 aviser 370 millioner kroner i pressestøtte av tilsynet. Av avisene som mottar støtte i år, er fem av dem nye mottakere. (NTB)