NRK Meny
Normal

Har gått 737 konkurranserenn

– Jeg sto på startstreken klokka 08.00 om morgenen med startnummer 1 på brystet. Var veldig spent på min olympiske debut. I over ett år hadde jeg ventet på og forberedt meg til dette.

Harald Grønningen

Harald Grønningen foran deler av sin premiesamling og med sine to gullmedaljer fra vinter-OL i Grenoble 1968 om halsen.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Året er 1960, datoen er 23. februar og 15 km langrenn for herrer står på det olympiske programmet i Squaw Valley, en fullstendig ukjent og nærmest ubebodd flekk i fjellkjeden Sierra Nevada. 25-åringen Harald Grønningen fra Lensvik i Sør-Trøndelag legger ut på sin første olympiske distanse.

– Jeg endte til slutt på en 11.plass, minnes Grønningen som sammen med Hallgeir Brenden, Einar Østby og Håkon Brusveen tok sølv på 4 x 10 km stafett.

Utkjørt i trappen

Det er et 50-årsminne som innleder søndagens Sølvsuper der Harald Grønningen forteller om forventninger, opplevelser og møte med en hel idrettsverden. For 25 åringen fra Lensvik var dette et stort øyeblikk.

– Oppladningen startet året i forveien med knallhard trening utover sommeren og med mange uttakningsrenn som gikk sånn tålig bra, sier 75-åringen bl.a. i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw.

– Langrennene ble arrangert i 2000 meters høyde og jeg fikk meg en skikkelig støkk i livet da jeg følte meg helt ”slutt” etter å ha gått trappen opp til rommet i tredje etasje i forlegningen der vi bodde.

Hardtrening

Harald Grønningen med hunden Troya

Den 11 år gamle elghunden Troya er Harald Grønningens trofaste følgesvenn også på vanlige skogsturer.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Forholdene både i konkurranse og under trening var ganske andre for 50 år siden enn de er i dag.

– Jeg blir ofte spurt om treningsforhold og hvordan vi trente. Vi trente skikkelig hardt. Jeg og flere jobbet i skogen og fikk styrketrening gjennom skogsarbeid. Avhengig av årstid sprang vi eller gikk på ski til og fra hugstfeltet i skogen, minnes Grønningen.

Harald Grønningen vil bli stående som en av de mest dominerende norske langrennsløpere gjennom 1960-årene. Han fikk med seg 5 olympiske medaljer, derav to gullmedaljer fra vinter-OL i franske Grenoble i 1968. To VM-medaljer og 9 norske mesterskap har han på merittlisten sin. Han har notert hver eneste konkurranse han har deltatt i, når det ble arrangert, hvilken distanse og plassering.

– Jeg har deltatt i 737 konkurranserenn, sier Grønningen som fikk med seg tre vinter-OL.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 14. februar kl 07.03

Harald Grønningens løpsstatistikk

Harald Grønningen har ført statistikk over samtlige 737 konkurranserenn han har deltatt i.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.