Hopp til innhold

Har gått 737 konkurranserenn

– Jeg sto på startstreken klokka 08.00 om morgenen med startnummer 1 på brystet. Var veldig spent på min olympiske debut. I over ett år hadde jeg ventet på og forberedt meg til dette.

Harald Grønningen

Harald Grønningen foran deler av sin premiesamling og med sine to gullmedaljer fra vinter-OL i Grenoble 1968 om halsen.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Året er 1960, datoen er 23. februar og 15 km langrenn for herrer står på det olympiske programmet i Squaw Valley, en fullstendig ukjent og nærmest ubebodd flekk i fjellkjeden Sierra Nevada. 25-åringen Harald Grønningen fra Lensvik i Sør-Trøndelag legger ut på sin første olympiske distanse.

– Jeg endte til slutt på en 11.plass, minnes Grønningen som sammen med Hallgeir Brenden, Einar Østby og Håkon Brusveen tok sølv på 4 x 10 km stafett.

Utkjørt i trappen

Det er et 50-årsminne som innleder søndagens Sølvsuper der Harald Grønningen forteller om forventninger, opplevelser og møte med en hel idrettsverden. For 25 åringen fra Lensvik var dette et stort øyeblikk.

– Oppladningen startet året i forveien med knallhard trening utover sommeren og med mange uttakningsrenn som gikk sånn tålig bra, sier 75-åringen bl.a. i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw.

– Langrennene ble arrangert i 2000 meters høyde og jeg fikk meg en skikkelig støkk i livet da jeg følte meg helt ”slutt” etter å ha gått trappen opp til rommet i tredje etasje i forlegningen der vi bodde.

Hardtrening

Harald Grønningen med hunden Troya

Den 11 år gamle elghunden Troya er Harald Grønningens trofaste følgesvenn også på vanlige skogsturer.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Forholdene både i konkurranse og under trening var ganske andre for 50 år siden enn de er i dag.

– Jeg blir ofte spurt om treningsforhold og hvordan vi trente. Vi trente skikkelig hardt. Jeg og flere jobbet i skogen og fikk styrketrening gjennom skogsarbeid. Avhengig av årstid sprang vi eller gikk på ski til og fra hugstfeltet i skogen, minnes Grønningen.

Harald Grønningen vil bli stående som en av de mest dominerende norske langrennsløpere gjennom 1960-årene. Han fikk med seg 5 olympiske medaljer, derav to gullmedaljer fra vinter-OL i franske Grenoble i 1968. To VM-medaljer og 9 norske mesterskap har han på merittlisten sin. Han har notert hver eneste konkurranse han har deltatt i, når det ble arrangert, hvilken distanse og plassering.

– Jeg har deltatt i 737 konkurranserenn, sier Grønningen som fikk med seg tre vinter-OL.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 14. februar kl 07.03

Harald Grønningens løpsstatistikk

Harald Grønningen har ført statistikk over samtlige 737 konkurranserenn han har deltatt i.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters