Har gått 737 konkurranserenn

– Jeg sto på startstreken klokka 08.00 om morgenen med startnummer 1 på brystet. Var veldig spent på min olympiske debut. I over ett år hadde jeg ventet på og forberedt meg til dette.

Harald Grønningen

Harald Grønningen foran deler av sin premiesamling og med sine to gullmedaljer fra vinter-OL i Grenoble 1968 om halsen.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Året er 1960, datoen er 23. februar og 15 km langrenn for herrer står på det olympiske programmet i Squaw Valley, en fullstendig ukjent og nærmest ubebodd flekk i fjellkjeden Sierra Nevada. 25-åringen Harald Grønningen fra Lensvik i Sør-Trøndelag legger ut på sin første olympiske distanse.

– Jeg endte til slutt på en 11.plass, minnes Grønningen som sammen med Hallgeir Brenden, Einar Østby og Håkon Brusveen tok sølv på 4 x 10 km stafett.

Utkjørt i trappen

Det er et 50-årsminne som innleder søndagens Sølvsuper der Harald Grønningen forteller om forventninger, opplevelser og møte med en hel idrettsverden. For 25 åringen fra Lensvik var dette et stort øyeblikk.

– Oppladningen startet året i forveien med knallhard trening utover sommeren og med mange uttakningsrenn som gikk sånn tålig bra, sier 75-åringen bl.a. i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw.

– Langrennene ble arrangert i 2000 meters høyde og jeg fikk meg en skikkelig støkk i livet da jeg følte meg helt ”slutt” etter å ha gått trappen opp til rommet i tredje etasje i forlegningen der vi bodde.

Hardtrening

Harald Grønningen med hunden Troya

Den 11 år gamle elghunden Troya er Harald Grønningens trofaste følgesvenn også på vanlige skogsturer.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Forholdene både i konkurranse og under trening var ganske andre for 50 år siden enn de er i dag.

– Jeg blir ofte spurt om treningsforhold og hvordan vi trente. Vi trente skikkelig hardt. Jeg og flere jobbet i skogen og fikk styrketrening gjennom skogsarbeid. Avhengig av årstid sprang vi eller gikk på ski til og fra hugstfeltet i skogen, minnes Grønningen.

Harald Grønningen vil bli stående som en av de mest dominerende norske langrennsløpere gjennom 1960-årene. Han fikk med seg 5 olympiske medaljer, derav to gullmedaljer fra vinter-OL i franske Grenoble i 1968. To VM-medaljer og 9 norske mesterskap har han på merittlisten sin. Han har notert hver eneste konkurranse han har deltatt i, når det ble arrangert, hvilken distanse og plassering.

– Jeg har deltatt i 737 konkurranserenn, sier Grønningen som fikk med seg tre vinter-OL.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 14. februar kl 07.03

Harald Grønningens løpsstatistikk

Harald Grønningen har ført statistikk over samtlige 737 konkurranserenn han har deltatt i.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kulturstrøm

 • Stargate solgte låtkataloger

  Hitmakerne Tor Hermansen og Mikkel Eriksen har solgt rettighetene til låter de har laget for artister som Rihanna, Katy Perry og Beyoncé, ifølge Billboard. Marte Thorsby i den internasjonale plateselskap-foreningen Ifpi, bekrefter dette overfor DN. Det dreier seg om duoens andeler av en rekke berømte sanger fordelt på to kataloger. Katalogene skal fortsatt forvaltes av Sony/ATV Music Publishing. Kjøpssummen som selskapet Shamrock Capital har gitt, er ikke kjent. Men det kan dreie seg om opp mot en halv milliard. Da Stargate flyttet til Los Angeles i 2016, gikk duoen over fra å skrive låter fra A til Å, til å heller lage grunnleggende melodiske skisser, og deretter involvere vokalister, andre musikere og produsenter.

  Stargate
  Foto: Hilde Grande / NRK
 • Kamp mot seksuell trakassering

  Kulturlivet har gått sammen om å formulere etiske retningslinjer for å bekjempe seksuell trakassering, skriver Musikkultur. «Nulltoleranse for seksuell trakassering på våre arbeidsplasser» er hovedbudskapet i retningslinjene, som er laget av 17 institusjoner og organisasjoner fra film-, TV-, spill- og scenekunstbransjen. Les retningslinjene.

 • Russisk regissør for retten

  Kirill Serebrennikov står tiltalt bak lukkede dører onsdag, etter over ett år i husarrest. Serebrennikov er tiltalt for underslag av flere millioner kroner fra den russiske staten. Han sier selv at anklagen er absurd og at pengene gikk til teaterproduksjoner. Serebrennikovs støttespillere mener saken er et forsøk fra myndighetene på å begrense kunstnerisk frihet.

  Kirill Serebrennikov
  Foto: VASILY MAXIMOV / AFP