Har gått 737 konkurranserenn

– Jeg sto på startstreken klokka 08.00 om morgenen med startnummer 1 på brystet. Var veldig spent på min olympiske debut. I over ett år hadde jeg ventet på og forberedt meg til dette.

Harald Grønningen

Harald Grønningen foran deler av sin premiesamling og med sine to gullmedaljer fra vinter-OL i Grenoble 1968 om halsen.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Året er 1960, datoen er 23. februar og 15 km langrenn for herrer står på det olympiske programmet i Squaw Valley, en fullstendig ukjent og nærmest ubebodd flekk i fjellkjeden Sierra Nevada. 25-åringen Harald Grønningen fra Lensvik i Sør-Trøndelag legger ut på sin første olympiske distanse.

– Jeg endte til slutt på en 11.plass, minnes Grønningen som sammen med Hallgeir Brenden, Einar Østby og Håkon Brusveen tok sølv på 4 x 10 km stafett.

Utkjørt i trappen

Det er et 50-årsminne som innleder søndagens Sølvsuper der Harald Grønningen forteller om forventninger, opplevelser og møte med en hel idrettsverden. For 25 åringen fra Lensvik var dette et stort øyeblikk.

– Oppladningen startet året i forveien med knallhard trening utover sommeren og med mange uttakningsrenn som gikk sånn tålig bra, sier 75-åringen bl.a. i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw.

– Langrennene ble arrangert i 2000 meters høyde og jeg fikk meg en skikkelig støkk i livet da jeg følte meg helt ”slutt” etter å ha gått trappen opp til rommet i tredje etasje i forlegningen der vi bodde.

Hardtrening

Harald Grønningen med hunden Troya

Den 11 år gamle elghunden Troya er Harald Grønningens trofaste følgesvenn også på vanlige skogsturer.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Forholdene både i konkurranse og under trening var ganske andre for 50 år siden enn de er i dag.

– Jeg blir ofte spurt om treningsforhold og hvordan vi trente. Vi trente skikkelig hardt. Jeg og flere jobbet i skogen og fikk styrketrening gjennom skogsarbeid. Avhengig av årstid sprang vi eller gikk på ski til og fra hugstfeltet i skogen, minnes Grønningen.

Harald Grønningen vil bli stående som en av de mest dominerende norske langrennsløpere gjennom 1960-årene. Han fikk med seg 5 olympiske medaljer, derav to gullmedaljer fra vinter-OL i franske Grenoble i 1968. To VM-medaljer og 9 norske mesterskap har han på merittlisten sin. Han har notert hver eneste konkurranse han har deltatt i, når det ble arrangert, hvilken distanse og plassering.

– Jeg har deltatt i 737 konkurranserenn, sier Grønningen som fikk med seg tre vinter-OL.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 14. februar kl 07.03

Harald Grønningens løpsstatistikk

Harald Grønningen har ført statistikk over samtlige 737 konkurranserenn han har deltatt i.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kulturstrøm

 • Filmspenning om plattformkollaps

  Filmen «Nordsjøen» pirker i selve grunnlaget for det norske velferdssamfunnet, nemlig oljen. En god spenningsfilm som trolig ville vært enda bedre om historiens miljøproblematikk hadde tatt større plass, skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "Nordsjøen".
  Foto: Fantefilm Fiksjon / Nordisk Film Distribusjon
 • Lettbeint animasjonsfilm

  I den nye animerte familiekomedien «Ron i ustand» er smarttelefonenes forbrukervennlige algoritmer utviklet til en megapopulær lekerobot. Hyggelig og lettbent, men ligner på mye vi har sett vært gjort bedre før, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 3.

  Fra filmen "Ron i ustand"
  Foto: ©2020 20th Century Studios. All Rights Reserved.
 • Fullt hus på Munchmuseet

  Det var, ikke overraskende, fullt hus hele helgen på det nye Munchmuseet i Oslo. Da de 15.000 billettene ble sluppet, ble de revet bort på noen få timer, opplyser Munchmuseet til NRK.

  – De 15.000 var besøkende til utstillingene, men det var langt flere innom i resepsjonsområdet og på kafeen og i restauranten, sier presseansvarlig Maren Lindeberg.

  Også i tiden som kommer må folk kjøpe inngangsbillett på forhånd, enten på nettet eller i museumsbutikken.

  – Folk må velge tidspunkt for besøket, men når de først har kommet inn kan de bli så lenge de vil, sier Lindeberg. Hun sier det er forhåndsbestilt drøyt 14.800 billetter til utstillingene og arrangementer ut året.

  Munch-museet i Bjørvika
  Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK