NRK Meny
Normal

Har du fått den?

Den skal nok dumpe ned i postkassen din ganske snart.

Selvangivelse
Foto: Helena Rønning / NRK

Noen blir ganske sinte, andre lykkelige. Men det er mer enn bare hvor mye du får igjen på skatten du bør sjekke på selvangivelsen din.

Trenger ikke levere

Selvangivelse

Selvangivelsen var vanskeligere før, nå trenger du kanskje ikke å levere den en gang.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Fra inntektsåret 2007 er det slik at du som mottar forhåndsutfylt selvangivelse for lønnstakere, og pensjonister ikke trenger å levere denne dersom de forhåndsutfylte opplysningene er korrekte og fullstendige.

Over 60 prosent av skattyterne som mottok forhåndsutfylt selvangivelse for inntektsåret 2006, leverte selvangivelsen uten endringer eller tilføyelser. Er du en av disse i år, kan du altså denne gang unnlate å levere.

Nett-TV: Få hjelp til selvangivelsen her

Når man mottar selvangivelsen oppfordrer Skatteetaten til å se over og kontrollere tallene. Hvis tallene er korrekte er det bare å slappe av og ikke foreta noe seg som helst.

- Selvangivelsen din vil bli ansett som levert, forklarer Skatteetaten.

Har du endringer må du levere

Og da oppfordrer Skatteetaten at du leverer elektronisk, og gjerne så tidlig som mulig. Man kan fortsatt bruke papirutgaven, men de som gjør det må etter all sannsynlighet vente med oppgjøret til høsten.

Skatteetaten prioriterer «Stille aksept» og elektronisk mottatte selvangivelser.

Frustrert kvinner skriker ut sin hjertes mening

Det er nok en del som blir litt frustrert i disse dager...

Foto: ScanStockPhoto/Graça Victoria

Slik gjør du det

Det er bare å gå på Skatteetaten.no, på førstesiden ligger en boks med informasjon og tydelige retningslinjer. Du trenger fødselsdatoen din og PIN-kodene du får tilsendt med selvangivelsen.

Distribusjonen av selvangivelsen vil ifølge Skatteetaten skje fortløpende, så alle vil ikke få selvangivelsen samtidig.

Leveringsfristen i år er 30.april.

Du kan ikke benytte deg av ordningen med leveringsfritak dersom du:

 • Har endringer
 • Har plikt til å dokumentere poster i selvangivelsen
 • Har plikt til å sende inn egne skjema som vedlegg til selvangivelsen

Den som ikke har levert innen fristen, regnes det som at du har godkjent innholdet i den tilsendte selvangivelsen. Skattyteren har selv ansvar for at opplysningene som legges frem ved ligningen er korrekte.

Det betyr at du kan bli ilagt tilleggsskatt hvis du ikke har korrigert gale opplysninger eller gitt uriktige opplysninger som fører til at skatten settes for lavt.

Selvangivelsen
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Lov til å gjøre feil

Men hva gjør du om du benytter leveringsfritak, og så utpå høsten oppdager du at du ikke har fått med meg inntekter eller fradrag?

- Da går det an å søke om å få fornyet behandling av ligningen, sier skattedirektøren.

I fjor leverte 65 prosent av de personlige skattyterne uten å sende inn papir, altså via SMS, nett eller telefon.

Frister

Nytt av året er at 300 000 personlig næringsdrivende får ferdigutfylt selvangivelse med utseende og innhold som den for lønnsmottagere og pensjonister.

Leveringsfrist for selvangivelsen er for privatpersoner 30. april, og for næringsdrivende 30. april hvis de leverer på papir, 31. mai hvis de leverer elektronisk.

Sjekk dette

Eksempler på fradrag det er viktig å sjekke:

 • Sykdomsutgifter
 • Reisefradrag for reiser mellom hjem og arbeidssted
 • Renter på lån
 • Barnepass
 • Gaver til frivillige organisasjoner
 • Refinansiering
 • Fagforeningskontingent
 • Merkostnader til kost og losji mv. ved opphold utenfor hjemmet

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP