Hopp til innhold

Har aldri spilt mer norsk musikk

NRK P3 satte ny rekord og spilte 39 prosent norsk musikk i fjor. – Det må være mer enn listepopen som drar opp prosenten, mener Musikernes fellesorganisasjon.

Kaveh

REKORDÅR: Rapperen Kaveh er en av de mest spilte artistene i P3s rekordår. Selv mener han kanalen er en av de viktigste plattformene for norsk musikk.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Mats Borch Bugge, musikksjef i P3, mener det aldri har vært like lett å finne norsk musikk til kanalens spillelister.

– Det er et kjempetall, og historisk i P3-sammenheng. Det er også et naturlig tall, fordi det har vært lett å finne nye artister og bra norsk musikk.

De åtte mest spilte låtene på P3 og søsterkanalen NRK mP3 i fjor var laget av norske artister. 20-åringen Kaveh er yngstemann på P3s topp-ti-liste og har årets mest spilte hiphop spor med «Snufs». Han mener radiospilling på P3 betyr mye for karrierene til norske artister.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

HØY KVALITET: Mats Borch Bugge sier at det er kvaliteten på musikken som gjør at kanalen satte rekord i fjor.

Foto: NRK

– P3 er kanskje den viktigste plattformen unge norske musikere har. De satte «Snufs» på lista si selv om mange andre radiokanaler var usikre på låten. De har absolutt vært med på å definere min og mange andre norske musikeres karriere.

– Bør være mer enn listepop

Christine Thomasen, nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon, syns det er positivt at P3 setter rekord, men mener de bør bli flinkere til å spille flere sjangre.

– Dette tallet har kommet i et år hvor veldig synlige sjangre som pop og elektronika har gjort det bra i utlandet. Norge har så mange gode utøvere i så mange sjangre, så vi syns det bør være mer enn bare listepopen som drar opp prosentandelen.

Christina Thomassen

ETTERLYSER BREDDE: Christine Thomassen syns det er svært positiv at P3 satte rekord, men mener de må spille flere sjangre.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen

Borch Bugge innrømmer at de har forbedringspotensial innenfor programmer hvor smalere musikksjangre er i fokus.

– Vi kan bli bedre på enkelte flater, innen noen sjangre er det vanskelig å finne musikk som oppfyller kravet til det vi er forpliktet til å spille. Men også der har det vært enklere enn noensinne.

Håper på økning

Borch Bugge tror det høye tallet skyldes et generelt høyere kvalitetsnivå på musikken, men at det også har sammenheng med suksessen norske artister opplever i utlandet.

Han tror norsk musikks fremgang og tilfanget av nye artister, gjør at kanalen vil kunne opprettholde norskandelen i 2015.

– Ønsket er selvfølgelig at det øker. Realisten i meg sier at 2015 også blir et godt norsk musikkår, selv om det er vanskelig å spå fremtiden.

Les også:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.