Hopp til innhold

Har aldri spilt mer norsk musikk

NRK P3 satte ny rekord og spilte 39 prosent norsk musikk i fjor. – Det må være mer enn listepopen som drar opp prosenten, mener Musikernes fellesorganisasjon.

Kaveh

REKORDÅR: Rapperen Kaveh er en av de mest spilte artistene i P3s rekordår. Selv mener han kanalen er en av de viktigste plattformene for norsk musikk.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Mats Borch Bugge, musikksjef i P3, mener det aldri har vært like lett å finne norsk musikk til kanalens spillelister.

– Det er et kjempetall, og historisk i P3-sammenheng. Det er også et naturlig tall, fordi det har vært lett å finne nye artister og bra norsk musikk.

De åtte mest spilte låtene på P3 og søsterkanalen NRK mP3 i fjor var laget av norske artister. 20-åringen Kaveh er yngstemann på P3s topp-ti-liste og har årets mest spilte hiphop spor med «Snufs». Han mener radiospilling på P3 betyr mye for karrierene til norske artister.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

HØY KVALITET: Mats Borch Bugge sier at det er kvaliteten på musikken som gjør at kanalen satte rekord i fjor.

Foto: NRK

– P3 er kanskje den viktigste plattformen unge norske musikere har. De satte «Snufs» på lista si selv om mange andre radiokanaler var usikre på låten. De har absolutt vært med på å definere min og mange andre norske musikeres karriere.

– Bør være mer enn listepop

Christine Thomasen, nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon, syns det er positivt at P3 setter rekord, men mener de bør bli flinkere til å spille flere sjangre.

– Dette tallet har kommet i et år hvor veldig synlige sjangre som pop og elektronika har gjort det bra i utlandet. Norge har så mange gode utøvere i så mange sjangre, så vi syns det bør være mer enn bare listepopen som drar opp prosentandelen.

Christina Thomassen

ETTERLYSER BREDDE: Christine Thomassen syns det er svært positiv at P3 satte rekord, men mener de må spille flere sjangre.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen

Borch Bugge innrømmer at de har forbedringspotensial innenfor programmer hvor smalere musikksjangre er i fokus.

– Vi kan bli bedre på enkelte flater, innen noen sjangre er det vanskelig å finne musikk som oppfyller kravet til det vi er forpliktet til å spille. Men også der har det vært enklere enn noensinne.

Håper på økning

Borch Bugge tror det høye tallet skyldes et generelt høyere kvalitetsnivå på musikken, men at det også har sammenheng med suksessen norske artister opplever i utlandet.

Han tror norsk musikks fremgang og tilfanget av nye artister, gjør at kanalen vil kunne opprettholde norskandelen i 2015.

– Ønsket er selvfølgelig at det øker. Realisten i meg sier at 2015 også blir et godt norsk musikkår, selv om det er vanskelig å spå fremtiden.

Les også:

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.